Супер храните и как помагат на здравето ви
Какви са те, какви са ползите за нашето здраве? Как можем да ги интегрираме в ежедневната си диета? През последните години сред нас се появи нова концепция за храненето: суперхрани. Но знаете ли какви храни включва това определение? И необходими ли са в нашата диета? В тази статия ще се опитаме да разсеем всичките ви съмнения относно тези продукти, както и да изброим предимствата им.
Сегашният ни заседнал начин на живот, прекалената работа, стресът и липсата на сън могат да допринесат за повишен риск от хранителни дефицити, които могат да бъдат запълнени със суперхрани. Те са богати на хранителни вещества и имат потенциал да променят здравето и живота ни. Това не е магия, но би било много препоръчително да въведем някои от тях в нашата диета.
Днес обаче има много източници с различни таблици за суперхрани и техните съставки, така че може да е трудно да определите кой списък с храни е най-подходящ за вас. Причината за толкова много различни източници е, че теорията за суперхраната не е научна, тъй като всъщност можете да включите всяка храна в този списък, която има по-голяма хранителна стойност от останалите и има доказани ползи за здравето. Тези храни, богати на хранителни вещества, имат потенциала да подобрят нашето здраве и качеството ни на живот.
Едно от най-важните предимства на суперхрани е, че те могат да предотвратят определени заболявания. Доказано е, че свойствата, които притежават, са някакъв вид превенция на определени болести, но също така знаем, че това не е магическа пръчка или лекарство.
Спирулина
Спирулина е едноклетъчно водорасло, което има спираловидна форма. Обявен е от ЮНЕСКО за храна на хилядолетието и източник на множество витамини, минерали и протеини. Съдържа висока концентрация на висококачествен протеин (по-смилаем от месото), витамини (това е най-богатият естествен източник на витамин В12), минерали (калций, магнезий, цинк, калий), лесно асимилирано желязо, омега-3 мастни киселини и други микроелементи.
Ползите от спирулина са много и разнообразни. Подобрява имунитета, тъй като съдържа голямо количество антиоксиданти, понижава холестерола поради гама-линоленова киселина и ниацин, помага за предотвратяване на рак и тумори, предпазва от вредното въздействие на радиацията, намалява антиоксидантния ефект в бъбреците, подобрява чревната флора на лактобацили, които стимулират храносмилането, балансират нивата на кръвната захар, предпазват сърцето, предотвратяват и се борят с анемията благодарение на високото си съдържание на желязо, активират мозъчните функции.
Маков корен
Коренът на мака има висока хранителна стойност и е богат на протеини, въглехидрати, витамини и минерали. Екстрактът от мака може да увеличи сексуалното желание и да увеличи производството на сперматозоиди, мобилността и обема, има благоприятен ефект върху вашата бдителност и настроение и може да намали безпокойството. Смята се, че е безопасно да се пие, но твърде много пиене може да има някои странични ефекти: безсъние и безпокойство.
Хлорела
Хлорелата е богат източник на протеини, съдържа всички незаменими аминокиселини, богата е на антиоксиданти, хлорофил, бета-каротин и фитонутриенти. Състои се от над 55% биологичен протеин с осем незаменими аминокиселини, които обновяват увредените тъкани и помагат на имунната система да ни предпази от нахлуване на бактерии и вируси. Съдържа шест витамина. Съдържа също минерали, включително калций, манган, магнезий, фосфор, цинк, йод, фолиева киселина и висок процент желязо. Тези водорасли укрепват нашето здраве и имунитет, помагат в борбата срещу грип, настинки, кандидоза и много други форми на инвазивни патогени.
Стевия
Гликозидите на стевия не влияят на нивата на кръвната захар, което го прави подходящ подсладител за диабетици и хора, които искат да отслабнат. Ползите от него са многобройни: пресните или сушени листа имат лечебни свойства. Хипогликемичното действие обединява хората с диабет тип II, действа върху панкреаса, за да стимулира производството на инсулин по естествен начин. Полезно е за хора с хипертония, които трябва да регулират кръвното си налягане и сърдечната честота. Стевията също е отличен вазодилататор. Той е по-мощен от зеления чай. Има способността да убива бактерии и се използва в паста за зъби и дъвки за предотвратяване на кариес и плака.
В този списък могат да се включват още елда, киноа, чиа и още много други. За да опитате ястия с някои от тези храни, можете да се възползвате от и да изберете нещо свежо и вкусно.