Втората пенсия ще зависи от заемите на държавата

27.05.2021 06:00 Виктор Иванов

При отпускането ѝ частните фондове определят два размера - реален и гарантиран

Размерът на втората пенсия, която от тази есен започват да плащат частните пенсионни фондове, ще зависи и от условията и лихвите, при които държавата взема пари назаем.

Това е предвидено в проект на наредба на Комисията по финансов надзор, която вече е одобрена на първо четене. Тя трябва да бъде приета окончателно преди септември, когато втори пенсии трябва да започнат да получават жените, родени през 1960 г.

Във формулите за пресмятане на втората пенсия важен фактор ще е техническият лихвен процент - коефициент, който

определя

ангажимента

на фонда каква

доходност ще

осигури

от партидата на пенсионера за годините, през които се плаща пенсията. Техническият лихвен процент ще се определя два пъти годишно на база на дългосрочния лихвен процент на БНБ за последните 7 г. на месечна база. Това всъщност е лихвата, при която държавата взема пари назаем от пазарите чрез продажбата на държавни ценни книжа.

При пожизнената пенсия този лихвен процент не може да надхвърля определения от БНБ, докато при срочните плащания може да е до 150% по-висок.

Реално при равни други условия колкото по-висок е техническият лихвен процент във формулата за пенсията, толкова по-висок ще е нейният размер, разясниха пред “24 часа” актюери от частните фондове. Това обаче означава, че

по-високи пенсии

ще има при лоши

финансови

показатели на

държавата и

високи лихви

по нейните заеми. А при финансова стабилност и ниски лихви пенсиите от втория стълб ще са по-ниски.

Ако лихвата на БНБ пък е отрицателна, техническият лихвен процент за пенсионните фондове ще е равен на нула и тогава няма да се отчита във формулата, предвижда още наредбата на КФН.

Фактор при определяне на размера на пенсията ще бъдат още възрастта при пенсиониране,

очакваната

продължителност

на живота, както

и колко хора

се предвижда

да я доживеят

Преди сключването на пенсионния договор частните фондове ще изчисляват два размера на пенсията.

Първата сметка ще е на база реално натрупаните средства в индивидуалната партида на всеки човек. Това ще е размерът на първата пенсия, която ще получи пенсионерът.

Втората сметка ще е само върху брутния размер на направените през годините осигурителни вноски. Така ще се определя какъв е гарантираният

минимален

размер на

пенсията, под

който тя не може

да падне

За разлика от пенсиите, които плаща Националният осигурителен институт, тези от частните фондове може и да се намаляват при сривове на пазара и отрицателна доходност на фондовете. Намалението обаче не може да е под сумата, сметната като гарантирана при първоначалното отпускане на пенсията.

В редки случаи, когато хората нямат големи натрупвания или осигуряването им е минало през периоди на тежки финансови кризи, е възможно реалният размер на пенсията да излезе по-малък от гарантирания, разясниха експерти. Тогава фондовете ще изплащат втората сума, а не реалната. При повечето хора с втора пенсия обаче реалната стойност на партидите в момента е по-голяма от брутния размер на направените осигурителни вноски, твърдят от частните дружества.

Около 17 хил. жени са първите, които ще получат право на втора пенсия от частните фондове тази година. Дружествата ще предлагат три вида продукти. За хората с най-големи партиди ще са пожизнените пенсии, стига обаче да имат натрупани достатъчно пари, така че пенсията им да е в размер поне на 15% от минималната, определена от държавата. За 2021 г. това прави 45 лв.

Хората с по-малко пари, но повече от три минимални пенсии в партидите си, пък ще получават разсрочено плащане. В момента това са тези, които имат под 900 лв. в частните фондове. А хората с по-малки от тази сума ще могат да вземат парите си от частния фонд наведнъж.

След като са започнали да получават втора пенсия, хората ще имат право еднократно да сменят фонда си, предвижда пък друга наредба на КФН.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>