Цяло пиле на фурна
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси vvatsova@24chasa.bg
и 24ojivlenie@24chasa.bg.
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Анелия Терзиева ни предлага рецепта за цяло пиле, приготвено на фурна.
ПРОДУКТИ
1 цяло голямо пиле
- 1,5 кг-2 кг,
1 лимон,
100 г масло,
подправки
по избор –
розмарин,
мащерка, сол,
черен и червен
пипер,
1 глава лук,
няколко скилидки
чесън,
1 морков
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разтопяваме маслото и добавяме всички подправки. С тази смес натриваме цялото пиле отвътре и отвън. В кухината му поставяме няколко скилидки чесън и лимона, нарязан на едро.
Поставяме в дълбока тава птицата, нарязаните на едро лук и морков, няколко скилидки необелен чесън и 1 пръст вода. Така ще се образува вкусен и богат сос. Подпъхваме крилцата под пилето, а бутчетата завързваме с канап.
Печем под фолио - по 40 мин за всеки килограм месо. Проверяваме дали е готово, като в най-дебелата му част забодем кухненски термометър, който трябва да показва 75-80°.
Махаме фолиото и запичаме още 10-15мин, за златист загар. Полученият сос заедно с парченцата зеленчуци пасираме, като преди това отстраняваме обелките на чесъна. Поднасяме месото със салата и подходяща гарнитура и заливаме със соса.