Вместо кухненска везна - една с. л. е 20 г захар, а чаената чаша се равнява на 130 грама брашно

24.05.2021 03:00 Константина Костова

Щипка сол тежи 1 грам, а в шепата се побират 80

Във всяка една готварска рецепта продуктите са в грамове или милилитри. Когато започнем да приготвяме дадено ястие, невинаги имаме кантарче под ръка. Дори и да разполагаме с кухненска везна, е досадно да измерваме количеството на всяка една от съставките. Доста по-лесно е чаената чаша, супената или чаената лъжица да са мярката, с която да готвим.

Като за начало е добре да знаем каква вестимост има една чаена чаша. Тя побира между 200 и 250 мл в зависимост от продукта. Супената лъжица е 15 мл или 8 г, а чаената - 5 мл. Това означава, че супената лъжица се равнява на три чаени. Често в кулинарни предавания се казва “щипка сол”, черен, червен пипер или захар. Нейното количество е около 1 грам, или 1/8 чаена лъжица. За приготвянето на ястие може да се наложи да сложите шепа сол. 80 грама сол се побира средно в една шепа.

Когато трябва да претеглите ориз, захар или брашно, но нямате кантарче, чаената чаша изиграва идеална роля за това. Тя се равнява на 220 ориз, 200 г захар, 130 г брашно, 190 г пудра захар, 140 г галета, 120 г счукани орехи, 220 г топено масло, 210 г неразтопено масло.

Кафената чаша също присъства в готварските рецепти. След като разберете какво количество съдържа от често ползваните продукти, готвенето ще стане още по-приятно, а и лесно занимание за вас. Стандартната чаша за кафе е 75 мл и в нея по принцип се сервира късо кафе. В грамове се равнява на: 80 г ориз, 80 г захар, 50 г брашно, 70 г пудра захар, 60 г галета, 50 г счукани орехи, 80 г топено масло, 75 г неразтопено масло, 150 г мед, 70 г леща, 80 г кисело мляко, 85 г прясно мляко.

При овкусяването на храните се ползва и супената лъжица. 1 супена лъжица е равна на 12 г червен пипер, 15 г сол, 20 г захар, 18 г пудра захар, 10 г оцет, 20 г вода, 10 г брашно, 12 г галета, 15 г прясно мляко, 20 г кисело мляко, 20 г растително масло, 40 г краве масло, 50 г маргарин, 30 г ориз, 20 г нишесте, 50 г мед, 25 г грис или 20 г счукани орехи например.

Чаената лъжичка пък има размерите на 5 г червен пипер, 8 г сол, 10 г захар, 5 г пудра захар, 5 г оцет, 5 г вода, 3 г брашно, 6 г галета, 6 г прясно мляко, 8 г кисело мляко, 5 г растително масло, 7 г краве масло, 10 г маргарин, 7 г грис, 10 г нишесте, 8 г ориз, 2 г чубрица, 1 г кимион, 1,5 г канела.

А в случаите, когато в кулинарната книга пише 1/6 или 3/8 чаена чаша и вие не знаете колко точно е това, вече лесно може да се ориентирате. По-лесно е да ползвате супената лъжица като ориентир, а именно една с. л. е 1/16 чаша. 2 супени лъжици са равни на 1/8 чаша, 4 с. л. са 1/4 чаша, 6 с. л. - 3/8 чаша, 8 с. л. са половин чаша. Ако сложите 5 с. л. плюс една чаена, това прави 1/3 чаша, а 10 супени с две чаени - 2/3 чаша.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>