Кметът: Спасих 2 детски градини в Пловдив да не станат шивашки цехове

20.05.2021 11:15 Радко Паунов
Здравко Димитров спасил две детски градини.

Помните ли как се продаваха в Пловдив детски градини, попита общинските съветници кметът Здравко Димитров. И припомни, че като кмет на район "Западен" спасил две - "Рая" и "Боряна". Едната трябваше да стане шивашки цех, а другата - трудово-възпитателен център.

"Ще се опитаме в този мандат да построим 12 нови детски градини. Но елате да ги направим заедно. Най-лесно е в опозиция да се критикува", обърна се към опозицията Зико.

Това стана по време на дебата за увеличаване на числеността на групите от 28 на 30 деца. Целта е да се реши проблемът с дефицита.

"Никога децата не са били по 30 в група. За мен е обидно да ми се обади някой родител да му помогна да настани детенцето си в градина. И после ми благодари. Ама това не е услуга, че да ми благодарят", каза градоначалникът.

Заместникът му по образованието Стефан Стоянов обясни, че това е и вид социална услуга - да могат родителите да ходят на работа.

37 съветници подкрепиха предложението за увеличаване на числеността на групите, нито един "против". Четирима от "Демократична България" се въздържаха, тъй като според тях това противоречи на Закона.

Зам.-кметът Стефан Стоянов обясни, че при първото класиране 571 деца са останали неприети. Той посочи, че до края на годината ще отворят две нови детски градини - в район "Южен" и на ул. "Богомил". "Перуника" е готова и ще има 40 свободни места в нея, каза Стоянов.

По думите му в момента се строят 33 нови групи за 850 деца.

"Към края на годината ще затворим градините в подблоковите пространства, които се посещават от 700 деца", каза Стоянов.

Той увери, че прагът от 30 хлапета в група обикновено никога не се постига и нямало такава плътна запълняемост. Според него средната посещаемост били 18-19 деца в група, а през лятото правят сборни.

Независимият Слави Георгиев призова общината да определи парцели за нови детски градини и да забие на тях знаменца да се знае, че са отредени за такава цел.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>