Бивши военни и полицаи назначи за нови областни управители служебният кабинет (Обзор)

19.05.2021 22:30 Виктор Иванов
АНТОН КУТЕВ

Заръката: да борят купуването на гласове на 11 юли

Втората голяма група е на кадри на БСП

За столицата, Варна, Добрич и Силистра няма нови, поемат ги досегашните замове

На бивши офицери от армията и МВР заложи служебното правителство за нови областни управители.

От 9 ч в четвъртък са освободени всички досегашни, а 24 нови ще поемат задълженията, разясни говорителят на правителството Антон Кутев след заседание на служебните министри в сряда следобед.

Засега няма назначения на нови областни управители за София-град, Варна, Добрич и Силистра. Там постовете временно ще поемат досегашните зам.-управители.

Премиерът Стефан Янев е дал указания на новите областни управители, че трябва да гарантират честността на вота на 11 юли и да се борят с купуването на гласове, разясни още Кутев.

12 от новоназначените 24 областни управители са бивши полицаи или офицери от армията, но преобладават кадрите на МВР.

Бившият директор на областната полиция в Шумен Валентин Александров се завръща на поста областен управител, след като го заемаше и при предишното служебно правителство на Румен Радев през 2017 г. Бивш шеф на областната полиция е бил и областният на Търговище Станимир Парашкевов. Такива са и новият областен на Монтана Валери Димитров и Светослав Славчев в Ловеч. Бившият шеф на ОДМВР в Габрово Борислав Бончев също става областен управител.

Бившият зам. областен началник на МВР Марио Тодоров става областен управител на Плевен. Той бе такъв и при служебния кабинет “Герджиков”.

Адвокатът Иван Чолаков поема поста в Стара Загора. И той е бил директор на полицията. Адвокат е и областният на Русе Борислав Българинов. Той е възпитаник на Академията на МВР, но и бивш депутат от синята коалиция като представител на ССД - партията на бившия столичен кмет Стефан Софиянски.

Бившият шеф на ДАНС в Пловдив Ангел Станоев е новият управител там. По образование е доктор по философия от Академията на МВР. Полицай е и областният на Пазарджик Иван Васев, както и Огнян Михайлов във Видин.

Началникът на отдел от АЕЦ “Козлодуй” Иван Сълов пък поема област Враца. И той е бивш полицай, но и възпитаник на завършеното от президента Румен Радев военновъздушно училище в Долна Митрополия.

Военен и бивш началник на горнооряховския гарнизон е назначен във Велико Търново. Георги Гугучков обаче има опит и от частния бизнес в браншовете енергетика и строителство, съобщиха от правителствената пресслужба.

В Благоевград управител става бившият началник на митница Кулата Николай Шушков.

Бившата областна управителка на Стара Загора при правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев Мария Кънева пак е назначена на такъв пост, но този път в Бургас.

Икономистът Даниел Делчев ще е областен на Кърджали.

Кюстендил е поверен на члена на БСП Александър Пандурски, който е и бивш шеф на пощата там.

Депутат от БСП в 40-ото НС пък е новият областен на Перник д-р Симеон Василев.

Соцдепутат, но в 43-ото и 44-ото НС е бил новият областен на Софийска област Радослав Стойчев, бивш зам.-кмет на Самоков.

Кадърът на кабинета на Пламен Орешарски Иван Борисов поема поста в Разград. През 2013-2014 г. той бе зам. областен.

Управител в Сливен ще е бизнесменът Минчо Афузов, който отказа участие в листите на БСП в изборите на 4 април.

А бившият кандидат-кмет на БСП в Смолян Стефан Сабрутев поема поста там.

Кадър на левицата е и назначеният в Ямбол Георги Чалъков, който вече е бил областен управител там, както и зам.-кмет на община Тунджа.

В Хасково областен става бизнесменът Минко Ангелов. Той бе спряган за председател на евентуална партия на президента Румен Радев, а в току-що разпуснатия парламент бе депутат от “Изправи се! Мутри вън!”.

В следващите дни новите областни управители ще бъдат извикани на среща с премиера Стефан Янев, за да получат подробни указания какво се очаква от тях на поста, стана ясно от изявлението на говорителя Кутев.

Координатор от страна на Министерския съвет за изборите ще бъде вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Той ще съгласува и с ЦИК изработването на изборните книжа. Здравният министър Стойчо Кацаров пък трябва да подготви нови противоепидемични мерки за изборния ден.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>