Рашков: Не може при такива престъпления в Пловдив шефа на полицията да го няма

19.05.2021 12:48 24 часа Пловдив онлайн
Бойко Рашков в Пловдив.

Рокади задължително ще има, отсече вътрешният министър

Полицаи са се превърнали в престъпници с пагон, заяви в Пловдив вътрешният министър Бойко Рашков. Според него задължително трябва да има рокади в областната дирекция на МВР под тепетата. "Няма да търпим подобни прояви", отсече той по повод акцията на "Вътрешна сигурност", при която са арестувани 7 полицаи, а петима цивилни са обявени за издирване. Униформените от Трето РУ са задържани за чадър над проституция, наркотици, подкуп и други сериозни престъпления, каза Рашков.

"Не можем да открием областният директор на полицията в Пловдив, дори да разговаряме с него. Сега влизам в дирекцията и ще проведа много сериозен разговор с ръководството. Рокади задължително ще има", посочи служебният министър. Той обяви и че днес е сменен шефът на столичната дирекция на МВР Георги Хаджиев. Той е понижен заради насилието по време на летните протести в София.

Рашков заяви, че се тиражирали лъжи за чистки в МВР.

"Когато идва като вътрешен министър Цветан Цветанов, събира всички директори и им разпорежда да си подадат оставките, а той ще реши коя да приеме", припомни настоящият служебен министър.

Той каза, че до момента е освободил двама в пенсионна възраст. "Но някои хора прекаляват. Един от тези двамата излезе в болнични. Всички, когато са на свобода са живи и здрави, а когато някой ги обвини, изведнъж се разболяват", каза Рашков.

Той обясни и за какво се е разделил с главния секретар на МВР. "Необходимо ли е да припомнят събитията от миналото лято и действията на някои полицейски сили, които увредиха здравето на български младежи, излезли на протест. Те затова няма да стоят в България. Видях записа с онова момче, което го влачеха и крещеше "Убиват ме". Докога ще чакаме да убиват по площадите", попита афектиран вътрешният министър.

И отново се върна на темата за уволненията. "До момента съм освободил три лица. Създал съм специално звено с необходимата щатна обезпеченост. В него ще влязат опитни хора от дирекциите в цялата страна, които да подпомагат моята дейност", обясни Рашков. Щял да предложи на някои ръководители да заемат тези длъжности, като в същото време ще бъдат запазени техните. "Те, разбира се, трябва да пожелаят. Не мога насила да преместя дългогодишен служител от провинцията в София", допълни министърът.

"За чистка не може да се говори. Ръководството работи активно и оценява всяка фигура. Утре ще има повече информация за онези, които ще бъдат освободени", намекна Рашков.

Той посочи, че има дела за търговия с гласове на изминалите парламентарни избори.

"По тях са събрани данни за партии, които се ръководят от известни лица, които бяха с огромни политически амбиции. Ако прокуратурата не ги обяви, за да можем да извършим превантивна дейност, предоставяйки информацията на медиите, ние ще го направим", каза министърът. И уточни, че в Пловдив се води едно такаво досъдебно производство. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>