Радев поръча на Янев да изтегли плана за 10 млрд. от ЕК и да включи и 6 негови проекта (Обзор)

12.05.2021 22:30 Виктор Иванов
След като се заклеха, министрите от служебното правителство и премиерът Стефан Янев се снимаха с президента Румен Радев и вицето Илияна Йотова. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Досегашният премиер Бойко Борисов поздравява служебния Стефан Янев. Борисов благодари на президента Румен Радев за състава на служебното правителство. СНИМКА: МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

Разкриване на истинската картина за държавата поиска още президентът от екипа

Борисов му благодари за министрите

Служебното правителство да вземе решение за плана за възстановяване и да включи в него предложенията, направени от президента.

Това поръча Румен Радев на церемонията по представянето на състава и приоритетите на служебния кабинет на “Дондуков” 2 в сряда.

Радев критикува кабинета “Борисов”, че е разработил плана “в секретна обстановка без ясни публични критерии”, не е отчел направените към него рационални предложения и е отказал да го внесе в европейските институции.

Всъщност служебният кабинет ще трябва да изтегли от Еврокомисията плана на България, за да изпълни заръките на държавния глава. Документът е одобрен от кабинета на Бойко Борисов на 28 април и изпратен за консултации на ЕК, се вижда в правителствената информационна система.

По плана България може да ползва общо 10,4 млрд. евро - 6,3 млрд. безвъзмездна помощ и 4,1 млрд. дългосрочни кредити.

Страната ни

засега е заявила

проекти само

по грантовете

и не възнамерява да ползва банково финансиране. Внасянето на плана за одобрение в ЕК трябваше да бъде направено до 30 април. Преди решението на правителството планът бе обсъждан от бюджетната комисия в парламента. Бизнесът пък настояваше планът да бъде изпратен възможно най-бързо за одобрение в ЕК, за да не бъдат съкращавани сроковете за усвояване на средствата. Иначе рискът е да не получим нищо до края на 2021 г. България отчаяно се нуждае от свежи пари, аргументираха се от бизнес организациите в началото на април веднага след изборите.

Радев поиска вчера от служебните министри да съпоставят критериите и показателите по европейските изисквания с предложеното до момента, без обаче да отричат труда на многобройните експерти. Той напомни и за

6-те проекта,

представени на

“Дондуков” 2

миналия декември, които предвиждат инвестиции основно в човешкия капитал и в нови технологии, за опазване на природата и прозрачно и ефективно управление.

Сред тях са създаването на национален център за наблюдение, контрол и управление, който да събира и обработва информация от различни сензори чрез сателити и самолети; изграждане на многофункционален младежки образователен комплекс за наука и иновации; на система за спешна медицинска помощ по въздуха. Проектът за координационен център по биобезопасност от 27 лаборатории, който същевременно да осъществява и ранна профилактика и диагностика на населението, е разработен от проф. Радка Аргирова и новия икономически министър Кирил Петков. По двата проекта за въвеждането на иновативни технологии в енергетиката пък е работил новият финансист №1 Асен Василев.

Това са проекти, които предлагат прозрачност и ефективност на управлението и които, за съжаление, бяха неглижирани от предишното управление, обясни Радев.

Предстоят ни тежки месеци, тежко наследство и засилена съпротива от силите на статуквото, каза той. И постави основните задачи пред служебния кабинет - да гарантира нормалното функциониране на държавата, да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот, да разкрие истинската картина за състоянието на страната, доколкото е възможно за 2 месеца, и да направи първа крачка към укрепването на държавността.

Отиващото си

правителство

изцеди хазната

със спорни проекти и безразборни предизборни харчове, абдикира от отговорност, като не внесе актуализация на бюджета, остави в най-трудния момент без финансова подкрепа пенсионерите, медиците и бизнеса, критикува президентът.

45-ият парламент бе белязан от много емоции. Макар и кратък, животът на този парламент не бе напразен, категоричен бе Радев и обяви, че той “ще остане като един драматичен жалон в излизането на обществото ни от авторитаризма и корупцията”.

“Хората вложиха очаквания, чуха се дълго премълчавани проблеми, възроди се духът на парламентаризма и на свободното слово. Пропука се омертата, на която се крепи компрометираният управленски модел”, обясни президентът. Той обаче препоръча на всички партии

да им е за урок

в кампанията,

че не успяха да

формират кабинет

в 45-ото НС.

А излъченото от него служебно правителство определи като “кабинет на демократичното единодействие”. То доказвало, че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат овехтелите разделения и червените линии помежду си и да се обединят около каузата за свободна и справедлива България.

Президентът поздрави министрите за куража да поемат отговорност в тази изключително сложна обстановка, защото управлението изисквало лидерство, професионализъм и отдаденост. След това представи накратко служебния премиер и всеки от министрите. След това служебното правителство положи клетва.

Почтеност, прозрачност и професионализъм ще е мотото на този кабинет. Най-важен акцент в работата му ще е отстояването на върховенството на закона. Това обяви пък служебният премиер Стефан Янев в първото си слово като такъв.

Висока чест, но и огромна отговорност - така приел поста. Аз съм човек, който не дава напразни обещания, но

залагам целия си

авторитет,

жизнения си

опит, граден с

години, за това,

че ще работя

почтено,

при спазване на върховенството на закона и в интерес на обществото, зарече се Янев. Това щял да очаква и от министрите.

Основен приоритет на правителството по конституция е организирането и провеждането на свободни и честни избори и очаквам всички институции да работим синхронизирано и да бъдем абсолютно безкомпромисни при всякакви опити за изборни нарушения, обяви още Янев.

“Кратък е периодът за работа на служебното правителство. Не мога да се ангажирам, че за този период ще успеем да решим проблемите, натрупани през годините, но мога да заявя, че ще дам всичко от себе си, както и колегите ми, за да може поне да започне този процес на решаване на проблемите”, обеща още премиерът. Според него честно и отговорно управление на служебния кабинет можело да възстанови поне отчасти загубеното доверие в институциите.

След церемонията в президентството служебните министри отидоха в сградата на правителството, където получиха властта от Бойко Борисов и неговите министри. А досегашният премиер благодари на Румен Радев за хората, които е избрал за служебното правителство.

За първи път на предаването на властта между две правителства не бяха допуснати медии.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>