ГЕРБ избира заместник-председатели на партията (снимки, на живо)

11.05.2021 10:51
Цветомир Паунов води събранието.
Дани Каназирева влиза в НДК. Снимки: Велислав Николов

ГЕРБ провежда национално събрание на партията. На него ще бъдат избрани заместник-председатели на партията и нови членове на изпълнителната и контролната комисии.

На делегатите ще бъдат предложени за гласуване и промени в Устава на ПП ГЕРБ.

Кметовете на София Йорданка Фандъкова и на Бургас Димитър Николов ще бъдат понижени в партийната йерархия на ГЕРБ на национално събрание на партията днес.

11,00 часа

Днешното национално събрание на ГЕРБ е първото, което се излъчва изцяло онлайн. То се провежда в НДК, но там са само висшите партийци на ГЕРБ - председателят Бойко Борисов, зам.-премиерът в оставка Томислав Дончев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, зам.-председателката на парламента Цвета Караянчева, председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, кметът на Бургас Димитър Николов и др. С онлайн връзки с централите на партията из цялата страна участват останалите представители на партията. Събранието се излъчва онлайн на страницата на партията във фейсбук и не се допускат представители на медиите. Това се прави заради противоепидемичните мерки.

11,30 часа

ГЕРБ промени устава си, увеличи Изпълнителната си комисия

Събранието бе открито от административния секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов. Първата точка в дневния ред на събранието бе да се направят промени в устава на партията. Единодушно всички делегати увеличиха броя на Изпълнителната комисия. Освен председател и двама замове тя ще има още 12 членове, а не 8, както бе досега. Освен това може с решение да определят териториални отговорници, които да спомагат за работата по регионите в страната. Заседанията на териториалните органи, както и националните събрания, вече ще могат да се провеждат онлайн като днешното. До 26 април всяка една структура на партията е имала възможност за предложения за промени в устава, отбеляза Паунов.

11,35 часа

Борсов предложи Фандъкова и Димитър Николов да бъдат освободени от поста на зам.- председатели на партията, ГЕРБ одобри

"На предишното заседание освободихме Цветанов. Изобщо не е такава хипотезата с кметовете на София и Бургас. За времето, за което те управляват тези градове, направиха в пъти. Направиха толкова много, че няма да ми стигне времето да изброя всичко. Каква ми е логиката? Предстоят два много тежки месеца срещу много пари, изправени срещу нас. Парите на олигархията. Направих недопустими грешки, които се отчитат като успехи от евроатлантическите ни партньори", така Борисов представи предложението си да бъдат освободени от поста на зам.- председатели на партията Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. Само Бургас бламира Борисов и не одобри предложението, делегатите от София обаче подкрепиха Фандъкова да напусне поста.

"Не отива на зам.- председателя Фандъкова да отиде до Добрич или Сливен. Същото важи и за Митко Николов. Трябваше да го пращам във Видин, Ямбол, а това време той отсъства от работата си. Надявам се да не прочета заглавие, че е свалено доверието от тях. Точно обратното, обичаме ги, уважаваме ги. Ако го имате това време, оттеглям предложението, но като кмет на столицата 5 г. знам какво е да имаш партийни и кметски ангажименти", каза още председателят на партията.

"Цветанов бе лоялен, коректен и тогава стана председател на ГЕРБ. Искам да им оставя тези 3 г. да работят повече за градовете си, да помагат повече на партийците и да сме пак заедно", добави председателят на ГЕРБ и шеговито изкоментира по-бавния процес по гласуване на делегатите с онлайн връзка: "Беше малко сръдкава работата в началото, но трябваше всичко това да мине, за да не се нарушава законът за политическите партии."

11,46 часа

Менда Стоянова, Красимир Велчев и Пламен Нунев вече не са членове на Изпълнителната комисия

"Красимир Велчев - една лоша дума не мога да кажа за него", каза Борисов и обясни, че той остава в партията, за да работи ГЕРБ, да има обновление. За бившия председател на вътрешната комисия към парламента Пламен Нунев Борисов каза, че Русе се е превърнал в прекрасен град. Но не пропусна да спомене, че ГЕРБ са загубили последните парламентарни избори там. На вота на 4 април "Има такъв народ" изпревари по гласове ГЕРБ, макар и двете политически сили да получиха еднакъв брой депутатски места в 45-ия парламент.

Менда Стоянова не присъства на събранието, а причината била, че е на погребение на братовчедка, каза Борисов. "Тя бе един от темелите на финансите. И продължава да работи за партията, на нейно място ще влязат нови хора", добави лидерът на ГЕРБ. Той благодари на всички тях, както и на Фандъкова и Николов за свършената работа.

11,55 часа

Десислава Танева, Александър Ненков, Емил Радев, Ирена Соколова, Андрей Новаков и Даниела Савеклиева вече не са членове на Контролната комисия на ГЕРБ. Тази комисия върши ролята на партиен съд и ролята й е да проверява сигнали за злоупотреби, свързани с членове на партията.

12,20 часа

Томислав Дончев и Даниел Митов са новите зам.-председатели на ГЕРБ

"Защо тях, а не други? Със сигурност има и други достойни, но с този избор ГЕРБ заема позицията си център дясно." Така Борисов представи предложените и одобрени от партията нови зам.-председатели на ГЕРБ. Той добави, че евроатлантическите партньори на България внимателно слушат какво се случва у нас. "С това си предложение искам да дам ясен знак накъде върви ГЕРБ и на кои хора искаме да приличаме", каза още Борисов.

Даниел Митов сам се представи като човек с 20 г. опит в политиката, който винаги е принадлежал на българската десница. "Че нямало ляво и дясно са политически лакърдии. В момента, в който трябва да решиш проблем, правиш стъка. Има различни философии как се решават проблемите, а тези стъпки са леви, десни. Хората, които говорят, че нямало ляво и дясно, ще го разберат скоро", каза Митов.

През Европа се чертаят тежки геополитически разделения и ГЕРБ трябва да стои на ясни принципи. С номинацията в мое лице има ясна посока къде стои партия ГЕРБ и каква ще бъде нашата политика, добави още той.

С изказването си Митов отправи тежки критики към президента Румен Радев. Обясни, че държавният глава вчера е участвал на среща във формат Б9 - членки на НАТО от източния фланг. На срещата е приета критична за Русия декларация, но за нея от президенството не било съобщено нищо. "Искам да стане ясно, че той не само е скрил декларацията, но се опитва да играе игра с геополитическите позиции на програмата. Тя осъжда руските агресивни действия и военно присъствие в близост до НАТО. Президентът крие това", каза още Даниел Митов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>