Отмениха пропорционалните избори, но не приеха мажоритарни

29.04.2021 22:35 Виктор Иванов
Тошко Йорданов

Пропорционалната система за избор на народни представители се отменя от следващите редовни парламентарни избори. Не е ясно обаче каква система ще се прилага - мажоритарна в два тура, мажоритарна в един тур или смесена.

Това стана, след като със 125 гласа от ГЕРБ и "Има такъв народ" бе одобрен от депутатите вкаран в последния момент от хората на Слави Трифонов текст в преходните и заключителни разпоредби на Изборния кодекс.

Над час отне дебата по текста, като по-голямата част мина под знака коя от двете партии повече иска мажоритарни избори.

"Сега ще стане ясно кой е за мажоритарни избори, след като ГЕРБ в комисия гласуваха против", даде тон на прерастналия в караница дебат зам-председателят на ИТН Тошко Йорданов.

Веднага срещу него се изправи шефката на депутатите от ГЕРБ, която поиска пропорционалната система да се отмени веднага, а не да се чакат следващи редовни избори.

Йорданов обаче отвърна, че следващите избори няма да са редовни и няма време за промяна на избирателната система. "Не се дръжте глупаво, или гласувате това предложение или не", отхвърли тъй искането на Атанасова.

"Недейте да шиканирате", отвърна му обаче Димитър Главчев от ГЕРБ. Вашият лидер Станислав Трифонов през 2019 г обяви, че влизате в политиката, за да реализирате идеите на референдума си. Покажете, че има смисъл от вашето съществуване, обърна се той към ИТН.

Не може да се направи за един ден райониране, контрира Тошко Йорданов.

Малко разум в разговора опита да внесе Крум Зарков от БСП. Който определи децата като надлъгване и саботаж от страна на двете партии, подкрепящи мажоритарното гласуване.

"Предложеният текст е една фикция и нито гласуване за него, нито нагласуване ще промени нещо", подкрепи го и Атанас Славов от ДБ.

ГЕРБ обаче припомниха на ИТН, че "Шоуто на Слави" има готово мажоритарно райониране още от 2016 г. И поискаха то да се приложи още на избори през юли.

От 6 години говорите за мажоритарни избори и нямате готов закон. В текста трябва да се отбележи, че се въвежда мажоритарна система, й не каквато и да е, заяви и Росица Кирова от ГЕРБ.

"Безмислено е. Случва се разговор кой е по-мажоритарен", обобщи пък Арман Бабикян от "Изправи се! Мутри вън!".

На финала Хамид Хамид от ДПС пък поиска текстът въобще да не се гласува, защото е внесен между първо и второ четене и е в нарушение на правилника, ме трябва да спазва темата на промените, минали първо четене. Това искрено изненада Татяна Дончева, която водеше заседанието. 

"Е оти ручахте жабетата тука 20 години?", скара се тя на председателката на НС Ива Митева, след като получи от нея потвърждение, че текстът е внесен по този начин. Митева е бивш директор на правната дирекция на НС.

"Няма да подлагам на гласуване законодателни еквилибристики", категорична бе Дончева. Това й решение предизвика искане за 10 минутна почивка, след която председателското място зае Кристиан Вигенин. Той подложи отмяната на пропорционалната система на гласуване и тя бе одобрена. Каква система ще я смени обаче тепърва ще се решава.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>