Партиите вече избират от 3 недели през юли за избори. Радев бави и оглежда служебни министри

26.04.2021 09:47 Виктор Иванов
Докато садеше дръвчета в Плана планина, президентът Румен Радев обяви, че би искал актуализация на бюджета от парламента, преди да бъде разпуснат за нови избори.
Най-спешната задача на депутатите са промените в Изборния кодекс, но за две седмици успяха да внесат и още над 50 законопроекта.

И хората на Слави Трифонов се забързаха към извънреден вот, но с прекроен закон

Извънредни парламентарни избори още през юли са най-вероятният сценарий за изход от блокажа в 45-ия парламент, който очевидно не може да излъчи правителство. Това показа проверка на “24 часа” сред депутати от шестте парламентарни групи. Президентът Румен Радев обаче засега не бърза и дори поиска актуализация на бюджета, преди да разпусне Народното събрание.

От 3 недели през юли избират засега партиите - 11, 18 или 25 юли. Като все пак било възможно вотът да е и на 1 август.

За 11 или 18 юли

се подготвят

от ГЕРБ,

установи проверката на “24 часа”. Тези дати обсъждат и в ДПС. Като и двете партии твърдят, че са готови да се явят на избори по-малко от четири месеца след тези на 4 април.

По-вероятните дати за предсрочен вот обаче са

25 юли или

1 август,

прогнозираха

депутати от БСП

Кога точно ще са предсрочните избори, зависи колко бързо президентът Румен Радев ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. Негов носител по право ще е кандидат за министър-председател, излъчен от “Има такъв народ” на Слави Трифонов. Засега от партията не са обявили номинация за премиер. А в публичното пространство се въртят като слухове имената на бизнес дамата Саша Безуханова и бившия външен министър Соломон Паси, като и двамата отричат да е разговаряно с тях на подобна тема.

Очакванията за бързи избори се засилиха след петък, когато по искане на “Има такъв народ” срокът за внасяне на предложения за второто четене на промените в Изборния кодекс бяха съкратени от 7 на 3 дни. Така реално окончателните текстове в одобрения проект на партията на Трифонов за машинно гласуване в секциите с над 300 избиратели, видеонаблюдение при броенето на гласовете, смяна на ЦИК, експериментално онлайн гласуване на президентските избори тази година и вот по пощата за българите в чужбина могат да бъдат приети още до Великден.

“Очевидно никой

няма намерение

да съставя

правителство, вървим към възможно най-бързи избори”, коментира решението на парламента депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов-син.

Премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов също предупреди партията си да се готви за вот в двумесечен срок.

Ако “Има такъв народ” получат и върнат неизпълнен мандата, който ще получат от Румен Радев тази седмица, то първите две от май ще са за завъртане на третия мандат. Ако и той е неуспешен, още между 17 и 23 май държавният глава може да разпусне Народното събрание, да назначи служебен кабинет и да насрочи нови избори в двумесечен срок.

Иначе официално Радев засега не бърза, а настоява за удължаване на работата на този парламент, стана ясно от негово изявление в събота. Като освен за промени в Изборния кодекс държавният глава настоява и за актуализация на бюджета.

Според осведомени обаче държавният глава използвал уикенда, за да води разговори с потенциални министри за служебен кабинет. Той е дал правомощия на хора от своя екип да провеждат дискретно разговори. Юристи, финансисти, лекари, които не са обвързани пряко с политически сили, са били сред поканените. Част от предложените за номинация са се въздържали да приемат. Обяснението им е било, че се притесняват от вероятен натиск за реваншизъм към предишната власт.

Иначе в събота докато държавният глава сади дървета в Плана планина над София, предупреди, че няма определен срок за връчване на втория мандат, но това време не можело да бъде разтегляно до безкрайност.

"Парламентът заработи енергично, разглеждат се важни законопроекти. Трябва да му дадем шанс да свърши сериозна работа, за каквато вече има заявки. Има предложения не само за Изборния кодекс”, каза Радев.

“Работете и

носете

отговорност,

докато аз се

мотая,

за да тече задкулисието в момента”, разтълкува обаче посланието на Радев премиерът в оставка Бойко Борисов.

“Вчера президентът Румен Радев, садейки поредното дърво, каза правителството да работи. Добре. Ние се надявахме по-бързо да ни остържат. Той иска да работим. В същото време неговите подопечни малки партии в парламента наложиха мораториум. То е противоконституционно, касае цялата администрация, не само на Министерския съвет”, отбеляза той по време на неделно работно съвещание с министри.

Въпреки желанието си да отложи максимално датата на предсрочните избори Румен

Радев вече се

подготвя със

състав на

служебно

правителство,

научи “24 часа” от източници в президентството. Хора от неговия екип провеждат разговори с конкретни хора за различни министерски постове. С подбора им бил натоварен секретарят по отбраната и сигурността на държавния глава Стефан Янев. Бившият артилерийски генерал бе вицепремиер и министър на отбраната в първото служебно правителство, назначено от Радев. Сега пък се говори, че той може да е служебният министър-председател.

Решително дали ще бъдат насрочени извънредни избори през юли било и насрочването на третия мандат. За негов носител Радев може да избира между БСП, ДПС, “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!”. Като досега публично само от последната парламентарна група са изявявали желание да опитат да съставят правителство.

Като вероятен носител на третия мандат обаче

най-големи

шансове засега

имали БСП

Въпреки това социалистите нямали все още план как ще постъпят, ако го получат, стана ясно от интервю на лидерката им Корнелия Нинова по БНР. Вместо това тя изрази надежда, че Слави Трифонов ще предложи свое правителство, за да могат освен изборните промени да бъдат приети и спешни социални и икономически антикризисни мерки. (Какви точно предложения са внесени вече в парламента - виж долу.)

Правителство с мандата на БСП обаче има най-ниски шансове да бъде одобрено. Срещу него освен Трифонов, Манолова и ДБ са се обявили още и ДПС, и ГЕРБ.Вероятно заради това вече е имало и сондажи

дали третият

мандат да не

отиде в

“Демократична

България”

А те дори били готови да го приемат и да предложат кабинет, който да се натовари с правосъдна реформа и ограничен период на управление. В този случай обаче Радев бил заплашен от ново скъсване на връзките с БСП, които само преди седмица все пак се съгласи да го подкрепят за втори мандат.

Съставяне на кабинет с третия мандат ще измести предсрочните избори поне за края на октомври. Тогава обаче ще се наложи служебен кабинет, назначен от Румен Радев, да организира вот, на който той ще се яви за втори мандат. Това пък давало основания за атакуване честността на изборите, опасяват се политици. Бойко Борисов също изрази съмнения доколко ще бъдат честни нови парламентарни избори, направени след спешните промени в Изборния кодекс.

Парламентът още няма комисии, а бърза с 52 закона

Едва три от постоянните 23 комисии са сформирани в 45-ото народно събрание. Това обаче не пречи внесените законопроекти вече да са разпределени по комисии, макар и не в ресорните, става ясно от публикуваните справки.

Само за една седмица от старта на новия парламент в деловодството са внесени 52 законопроекта за промени и 3 споразумения за ратификация от Министерския съвет.

Сформирани са само здравна, правна и комисия по бюджет и финанси. Макар да не са ресорни за повечето предложения, те вече са им разпределени. Така например предложение на депутати от БСП в Закона за училищното и предучилищното образование, с което се предлага да се въведе един учебник по предмет за цялата страна, е дадено на бюджетната комисия за разглеждане. Не е ясно дали то ще чака създаването на нов правилник за работа на парламента, след който да се създаде и ресорната образователна комисия.

Еднократната помощ за второ и трето дете при раждане да бъде в размер на 10 минимални заплати, ако родителите работят, предлагат още от БСП с промени в Закона за семейните помощи. Друго тяхно предложение в Закона за данъците на физическите лица предвижда въвеждане на семейно подоходно облагане за родители с деца до 18 г. Такова има и в момента, но само за 2020 г. БСП предлагат за 1 дете да се ползва годишна данъчна преференция от 600 лв., за две - 1200 лв., за три деца - 1800 лв., и т.н.

50-те лв. добавка към пенсиите да останат до края на годината, а физическите лица да могат да обявяват фалит, предлага пък шефката на депутатите от ИМВ Мая Манолова с промени в два закона. Да отпадне изискването печати да се слагат върху документи на хартиен носител, а синият талон за шофьорите и трудовите книжки да се дигитализират, искат колегите ѝ Николай Хаджигенов и Мария Капон с промени в три закона. Закриване на спецсъдилищата и прокуратурите и разделяне на КПКОНПИ на две комисии са идеите на ДБ за промени в НПК и Закона за съдебната система.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>