Плащат социални помощи във Франция със заем от втори пенсии в България

24.04.2021 08:00 Виктор Иванов
СНИМКА: Архив

17 млн. лв. инвестирал един от фондовете в облигации на агенцията за помощ на безработните, гарантирани са от правителството

Активите на частните пенсионни дружества надхвърлиха 15 млрд. лв.

Нова мода - инвестират осигуровките в разработването на ваксини срещу COVID-19. Обяснението е, че фармацията печели най-много в кризата

Френски социални помощи се плащат със заем, даден от български пенсионен фонд. Това става ясно от публикуваните инвестиционни портфейли за първото тримесечие на деветте частни универсални пенсионни фонда. В тях са спестяванията за т.нар. втора пенсия на над 3 млн. български граждани, родени след 1 януари 1960 г.

За първи път от година насам и деветте универсални фонда отбелязват положителни резултати за тримесечието. Общата сума на активите им, която отразява и стойността на спестяванията за втора пенсия, надхвърли 15,4 млрд. лв., като само за първите 3 месеца на 2021 г. се е увеличила с над 580 млн. лв. (Подробно активите на фондовете виж в таблицата.)

Тези данни показват, че

пенсионните

фондове вече

напълно са

преодолели

щетите,

които им нанесе икономическата криза, предизвикана от коронавируса в началото на миналата година. Щетите от нея бяха покрити още към юни, но по-малките фондове продължиха да отбелязват сравнително слаби резултати през цялата 2020 г.

Очакванията на фондовете са натрупванията за втора пенсия да започнат да растат все по-бързо както заради увеличението на доходите и съответно на осигурителните вноски върху тях, така и заради натрупаните активи, които носят все по-висока доходност. Неофициално експерти предвиждат, че

спестяванията за

втора пенсия

може да стигнат

до 20 млрд. лв.

към края на 2021 г.

Универсалният фонд на “Доверие” е закупил дългови книжа на стойност над 17 млн. лв., издадени от френската агенция UNEDIC, става ясно от инвестиционния му портфейл. Агенцията е част от френското правителство и изплаща социални помощи на безработни.

Книжата са

гарантирани от

френското

правителство

и са напълно нормална инвестиция, каквато е позволена на пенсионно дружество. А срещу дадените назаем пари “Доверие” ще получи доходност.

По подобни инструменти фонд “Доверие” е дал реално заем и на Европейската инвестиционна банка на стойност над 13 млн. лв.

Очевидно в последното тримесечие Франция е станала една от предпочитаните дестинации за инвестиция на българските пенсионни дружества. “Доверие” например освен дълговите книжа на социалната агенция има инвестиции и в държавни ценни книжа на държавата на стойност над 118 млн. лв.

302 618 000 лв. от спестяванията на своите клиенти за втора пенсия държи във френски държавни ценни книжа и универсалният фонд на “Алианц България”. Това са едни от най-големите инвестиции на този фонд в ценни книжа на чужда държава, сравними само с тези в Германия.

Над 104 млн. лв. във Франция в държавни ценни книжа е вложил и фондът Ен Ен. И тук тези инвестиции заемат доста голям дял от парите, вложени в чуждестранни ценни книжа и облигации.

Една от най-големите инвестиции на универсалните пенсионни фондове остават българските държавни ценни книжа. Това обаче се дължи на нормативните ограничения, които имат фондовете за вложенията си.

Нова мода в инвестициите на пенсионните фондове са акции на производители на ваксини срещу коронавируса, показват още инвестиционните портфейли на деветте дружества. “Доверие” например има над 18 млн. лв. в акции на фармацевтичната компания “Санофи”, която се очакваше да е една от първите, разработили ваксина срещу COVID-19, но все още не е извадила продукт на пазара.

“Алианц” пък са инвестирали над 5 млн. лв. в акции на “Джонсън и Джонсън”, чиято ваксина вече е на пазара, а в най-скоро време се очакват доставки от нея и в България. Още 2,4 млн. лв. са вложени от това дружество в компанията “Пфайзер”, която произвежда първата одобрена ваксина срещу коронавируса.

Ен Ен също е инвестирал близо 8 млн. лв. в същите две фармацевтични компании, производители на ваксини срещу коронавируса. Този фонд има значителни вложения и в германския фармацевтичен гигант “Байер”. В “Рош” и “Новартис” пък инвестира част от парите за втора пенсия универсалният фонд “Съгласие”.

По над 11 млн. лв. в акции на “Пфайзер” и “Новартис” държи и универсалният пенсионен фонд на “ЦКБ-Сила”.

Както при чуждестранните ценни книжа, така и при акциите на частни компании фондовете търсят възможно най-добра доходност при най-нисък риск. Нормално е да инвестират в най-печелившия отрасъл като фармацията, коментира пред “24 часа” инвестиционен посредник, който е осъществявал сделки за универсалните пенсионни фондове.

2/3 от парите за

втора пенсия

обаче са

съсредоточени

само в 3 фонда -

“Доверие”, “ДСК-Родина” и “Алианц България”.

Още близо 4 млрд. лв. са в активите на следваща тройка фондове - “Съгласие”, Ен Ен и “ЦКБ-Сила”, докато активите на трите най-малки фонда общо не стигат и 1 млрд. лв.

Прогнозите са, че през тази и следващата година на пазара на пенсионните дружества ще започне окрупняване. Вече бе сключена сделка за продажбата на фонда Ен Ен от досегашните му холандски собственици на белгийската група KBC, която в България притежава и банката ОББ.

Окрупняването ще се дължи главно на започващото плащане на вторите пенсии, което може да се окаже предизвикателна задача за по-малките фондове, ако не бъдат погълнати от по-големите, коментират експерти.

Тристранката обсъжда как се намалява доходът от НОИ при плащане от частен фонд

Новата формула за намаление на основната пенсия при получаване на втора ще включва и осигурителната вноска от 12%, която държавата плащаше за всеки между 2009-а и 2015 г. Тази промяна в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж ще се обсъжда в понеделник на тристранка.

Тя ще отчита и годините стаж без осигуряване в частен фонд. Така вместо с 20 основната пенсия ще се намалява с 9%. Това ще се разпише в Методика за изчисляване на индивидуалния коефициент.
Промените ще влязат в сила от 1 септември, като първите с право на втора пенсия ще бъдат около 17 хил. жени, които ще навършат 61 г. и 8 месеца. Новата формула засяга около 2 314 200 души, родени след 31 декември 1959 г. Около 168 хил. ще имат втора пенсия между 2021 и 2024 г. Тук влизат и първите мъже, които ще се пенсионират от август 2024 г.

До 30 юни тази година хората, изпуснали 5-годишния срок, ще могат да прехвърлят към Националния осигурителен институт партидите си от частните фондове, като се дава и обратната възможност. Става дума за жени, родени между 1960 и 1964 г. Ако те изберат да останат в частните пенсионни фондове, имат три варианта. Първият е еднократно плащане за малките партиди под 900 лв. Разсрочено плащане на втората пенсия е вторият продукт, когато парите в партидата не стигат за пожизнена пенсия, но надвишават три пъти размера на минималната. През тази година месечното плащане трябва да е между 45 и 300 лв. Има и три вида пожизнени пенсии, от които да избират. Те обаче ще получат намалена пенсия от държавата.

До 30 юни пък пенсиите на бивши военни и полицаи, възползвали се от ранното пенсиониране в последните 5 години, може да бъдат преизчислени и да се вдигнат, като бъде намален коефициентът на редукция.

В наредбата се регламентира и служебното преизчисление на пенсиите, въведено заради пандемията. То засяга над 407 хил. работещи пенсионери.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>