Апелативни съдии: Жарко е трябвало да бъде под домашен арест с електронна гривна (Обзор)

15.04.2021 23:00 Александра Николаева
Жарко Момчилович в съда през 2007г.

Прокуратурата разследва дали Момчилович се е снабдил с фалшива медицинска експертиза

Трима магистрати от Софийския апелативен съд разпоредиха сърбинът Жарко Момчилович да бъде върнат в килията, преди това обаче трябва да бъде открит и задържан. САЩ искат екстрадицията му заради разследване за трафик на хероин, което се води зад океана.

Съдиите Камен Иванов, Владимир Астарджиев и Виолета Магдалинчева гледаха в четвъртък делото за мярката за неотклонение на Жарко, но без него.

Той е обявен за издирване от няколко дни, защото след като беше пуснат под домашен арест, изчезна. На 2 април съдия Анелия Щерева от градския съд промени мярката му за неотклонение заради проблеми с аортата и високото кръвно налягане.

На Жарко, който е сочен за част от страховития Земунски клан, обаче не беше поставена електронна гривна.

Именно липсата на устройство за проследяване събуди недоумението на апелативните магистрати.

“Преценката на

първоинстанцион-

ния съд е

неправилна”,

обяви съдия Камен Иванов.

В апелативния съд бяха разпитани и двамата лекари, изготвили съдебномедицинската експертиза на сърбина, но само по документи.

Според д-р Александър Минчев и д-р Дико Меламед нямало пречка Момчилович да бъде пуснат под домашен арест с една от 250-те електронни гривни.

Медиците подчертаха, че тя може да бъде свалена при ядрено магнитен резонанс.

Малко преди началото на делото обаче стана ясно, че Софийската районна прокуратура е започнала разследване затова, че Жарко се бил снабдил с лъжливо свидетелство за здравословното си състояние. Това станало след  2 април.

На 5 април Софийската градска прокуратура протестирала определението на СГС. Тогава апелативният съд поискал да се  направи експертиза на здравословното му състояние. Момчилович не бил преглеждан. За последно той

бил видян в

квартирата,

наета от

съпругата му

Мария,

на 7 април

След тази дата сръбският гражданин бил многократно търсен на адреса и мобилния му телефон.

“В хода на разследването ще бъде изискана цялата документация, свързана с извършвани прегледи и изследвания на Момчилович. Ще се приложат записи от медицинската апаратура, ще бъдат разпитани свидетели, включително и всички, свързани със случая лекари и други лица”, казаха от прокуратурата. 

Самото разследване щяло да се извърши от служители на СДВР.

Д-р Александър Минчев и д-р Дико Меламед също потвърдиха пред магистратите, че са направили експертизата по изследвания и документи с дати 19 и 25 март.

Според лекарите Жарко страдал от аневризма на възходящата част на аортата.

“Тя излиза от сърцето, а при повишено налягане може да причини разкъсване”, посочиха медиците. Те уточниха, че опасността за живота му зависи до каква степен е разкъсването, а операцията била наложителна. Софийският апелативен съд прие заключението на медиците.

Самият Жарко на 2 април пред градския съд показал силна тревога за здравето си. Той обяснил, че от 4-5 години имал заболяването на аортата и от година на година състоянието му се влошавало.

Според адвокат Марияна Тодорова, която го защитава, в затвора Момчилович няма да получи адекватно лечение за сърдечния му проблем, тъй като в болницата към МВР нямало кардиология.

Роденият в град Сурдулица мъж е почти 40-годишен. Той беше задържан у нас в началото на февруари при съвместна акция на американската ДЕА и нашите служби.

В края на март Департаментът по правосъдие в САЩ изпрати на българските власти искането за екстрадиция, както и заповедта за арест , издадена от съдия в САЩ. Жарко е обявен за международно издирване.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>