Huawei FreeBuds 4i review

12.04.2019 12:00

От началото на месец април имах възможността, а както се оказа в последствие – и удоволствието да изпробвам последният продукт на Huawei от сферата на носимите технологии – TWS слушалките Huawei FreeBuds 4i. Моделът дебютира съвсем скоро на световната сцена и от тази седмица вече е наличен и в търговската мрежа в България, а в следващите редове ще можете да прочетете защо това може да се окаже бестселърът на годината и най-подходящите слушалки за вас.

Дизайн

Първата съществена промяна спрямо предшественика на модела от миналата година Huawei FreeBuds 3i е в кейса на слушалките. Новото издание идва с рафиниран дизайн в стил „речен камък“, който оставя приятно усещане в ръката. На предната повърхност на кутийката е разположен нотификационният диод, от дясната страна е единственият бутон, служещ за сдвояване със смартфона, а теглото е осезаемо по-малко от това на някои от основните конкуренти, като успява да се вмести в размери, по-компактни от миналогодишните – 36.5 грама и 61.8мм на 48мм на 27.5мм. Впечатление прави силата на магнитите, които задържат слушалките, а също така и нещо, което всеки аудиоентусиаст ще оцени подобаващо – звукът от затварянето на капачето.

Колкото до самите слушалки, ергономичната им форма и малкото им тегло ги правят доста удобни за продължително носене като лично аз останах впечатлен от стабилното им фиксиране в ухото по време на тичане и интензивни тренировки. На всяка една от слушалките има система от два микрофона, които отговарят за шумопотискането, а също така и разпознават откъде идва гласът ви по време на разговор, за да подобрят качеството на звука. В заключение, FreeBuds 4i предлагат комфортен и изчистен дизайн с всички необходими функционалности.

Звук, ANC и издръжливост

И така опираме до най-същественият компонент от този продукт, а именно – звукът. От компанията са оборудвали слушалките с 10 мм динамични драйвъри с молимерна мембрана, които продуцират доста приятен звук, но мога да кажа, че определено са по-подходящи за възпроизвеждане на поп музика. Звукът се отличава с ясни вокали и плътен бас, но изостава малко по отношение на требъла. Въпреки това, звученето е хармонично и ако използвате third-party еквалайзер, можете да компенсирате за минималните липси.

Активната шумоизолация обаче е това, което наистина кара модела да изпъкне. Тази фукнция рядко се имплементира в TWS слушалки в този ценови клас, но от Huawei са се справили блестящо. Системата може да работи в три състояния – изключено, awareness и ANC, като много успешно пропуска и редуцира околния шум. Друга важна характеристика е вградената low-latency технология, благодарение на която звукът по време на гейминг се възпроизвежда без никакво забавяне.

По отношение на батерията, Huawei FreeBuds 4i трупат суперлативи, тъй като оправдават заявката на производителя. Слушалките издържат 10 часа слушане на музика при изключена ANC и 50% от силата на звука, но моите навици доведоха до около 8 часа при 100%, а когато е ANC е активна и силата на звука е увеличена на максимум, батерията стига за 4 часа и половина. В комбинация със заряда на кейса, общото време за слушане нараства до 22 часа.

Софтуер и жестове

Тук нещата стават малко по-особени. Управлението на слушалките се осъществява посредством почуквания в горната част на дългото рамо, които могат да се персонализират от приложението или от настройките на устройството. В случай, че ползвате смартфон на Huawei, то нещата изглеждат почти безупречно. За притежателите на телефони от други производители, обаче, това се случва само през приложението Huawei AI Life, налично както за Android, така и за iOS, като в него можете да превключвате режимите на работа, да следите нивото на батерията и да модифицирате жестовете за управление.

Личните ми впечатления от работата по този начин са по-скоро положителни, но жестовете не са напълно интуитивни, а приложението все още не включва модела в списъка с поддръжаните устройства за региона, но очаквам това да се промени в най-скоро време. От компанията обаче предупреждават, че версията, изтеглена от Play Store може да изпитва трудности при работата с телефони на други производители.

Заключение

Huawei FreeBuds 4i са изключително солиден избор. Те предлагат богат асортимент от екстри, някои от които присъщи на продукти от по-горен клас, свеж дизайн и продължителен комфорт при носене. Слушалките са проектирани и позиционирани по страхотен начин и са подходящи както за ежедневна употреба, така и за спорт, а компромисът със звука за сметка на занчително по-голямата батерия е нищожен. Наличните цветове са бяло, черно и червено, а цената - 149 лв.

Други от От страната и света

Стана ясно кои ще са новите златни момичета

Стана ясно кои момичета ще са част от новия ансамбъл на България. Новите гимнастички са заместничките на Перлите на Весела Димитрова, които станаха абсолютни световни и европейски шампионки и

Европейските борси приключиха втора поредна седмица с растеж

Европейските фондови борси закриха смесена днешната си търговска сесия, но приключват втора поредна седмица с растеж, стимулирани от възхода на акциите на технологичните компании и производителите на

Задържаха двама по време на спецакция срещу купуването на гласове в Самоков (Снимки)

Днес на територията на Самоков се състоя специализирана полицейска операция срещу престъпността и нарушенията на изборното законодателство, както и стабилизиране на средата за сигурност

Над 30 свидетели са разпитани за катастрофата със загиналите пилоти край "Граф Игнатиево"

Докладът на "Военна полиция" за катастрофата със самолет L-39 "Албатрос" тази сутрин е предоставен на Военно-окръжната прокуратура в Пловдив, която разследва инцидента

Доброволци учат 6-класници как се оказва спешна помощ

Първа реакция при сърдечни проблеми показа кардиологът д-р Диян Господинов Първото обучение от програмата "Герои на утрешния ден - научи и спаси!" проведе община Бургас на 17 октомври - Световния ден

>