Борисов се прибира в ГЕРБ, стяга партията за бързи избори (Обзор)

08.04.2021 21:21 Виктор Иванов
Бойко Борисов запали свещ в църквата на Рилския манастир в четвъртък. В обителта ГЕРБ е победител на изборите с 9 от подадени 22 гласа.

Не ми трябва имунитет, заяви лидерът на ГЕРБ и се отказа да е депутат - като през 2005 г.

Изпълни си обещанието от лятото и оставя отворени всички възможности

Прочиства хора, работили за Цветанов в тази кампания

Лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов няма да е депутат в 45-ото народно събрание. Той се отказва от мястото си, въпреки че е избран от два района - 25-и МИР в София и в Пловдив.

Решението си Борисов обяви при обиколка на Рилския манастир.

“Днес подадох заявление до ЦИК и се отказах от мястото си като народен представител и в двата многомандатни района, от които бях избран, въпреки че спечелих лидерските двубои.

Като министър-

председател

не съм имал

имунитет, и сега

не ми е нужен

ГЕРБ спечели изборите в 24 от 31 района, а опонентите ни в по 3, 2 и 1. Изборите се провеждат, за да се направи правителство и да има стабилно управление, за да може това, което политиците говорят, да го изпълняват. Нека да се уважаваме - зад всеки един политик стоят гласовете на много хора. Призивът ми е да не се обиждат избирателите - всички сме български граждани”, написа Борисов във фейсбук в четвъртък сутринта.

Бойко Борисов

е избиран за

депутат

неизменно от

40-ия парламент насам. През 2005 г. обаче като кандидат на НДСВ отказа да влезе в Народното събрание и остана главен секретар на МВР.

При съставянето на кабинета на тройната коалиция обаче напусна и този пост, а впоследствие стана кмет на София и основа ГЕРБ.

Борисов е бил депутат само за продължилия малко повече от година мандат на 42-ото НС, което излъчи кабинета “Орешарски”, но рядко се появяваше в парламента. В част от мандата пък ГЕРБ напълно бойкотираше заседанията на парламента. В следващите народни събрания Борисов се заклеваше като депутат, но веднага след това оглавяваше съответно втория и третия си кабинет.

Сегашното оттегляне на Борисов е изпълнение на заканата му от лятото на 2020 г. да се оттегли в партията си и да работи за стягане на редиците на ГЕРБ. Така обясниха решението на премиера негови съпартийци.

“След мандата аз отивам да си ръководя партията да си укрепваме структурите, защото сега всички ни ръфат отстрани, тъй като ние на 100% сме ангажирани с правителство и се допускат грешки в самата партия. Самият контрол в партията е занижен, защото всички уважавани от партията хора са ангажирани или с министерства, или с кметства, или са депутати”, заяви Борисов на 23 юли, когато обяви смяната на министри от правителството си, защото бяха обвинявани във връзки с депутата от ДПС Делян Пеевски. На същия брифинг Борисов

се зарече и да не

се кандидатира

за президент

Обещанието на Борисов да не става депутат бе повторено на няколко пъти и по време на предизборната кампания по време на обиколки с джипката на строителни обекти.

Първата задача на Борисов в ГЕРБ ще е стягане на ръководството на партията. За 11 май бе насрочено Национално събрание на ГЕРБ, чиято цел е

смяна на

зам.-председатели

и членове на Изпълнителната комисия на партията. Това се прави, за да продължи метаморфозата на ГЕРБ към нормално функционираща политическа сила с колективно ръководство и да се орежат още повече възможностите за поява на втори силен в партията. Този план на Борисов прозвуча още при разчистването на ГЕРБ след смяната на Цветан Цветанов.

Самият Борисов със задоволство отбеляза в нощта на изборите, че ГЕРБ е постигнала петата си поредна победа на парламентарни избори като нормално функционираща партия. “Специално благодаря на моята партия, която доказа, че и без този трети, пети или първи човек могат да се справят прекрасно.

За първи път

работихме така,

както трябва да

работи една

партия -

мощна Изпълнителна комисия, мощни структури, максимално ангажирани”, обърна се Борисов към съпартийците си в нощта на 4 април.

Редиците на партията обаче трябва да бъдат прочистени допълнително, убеден бил лидерът. Критерият ще са изборните резултати и ще се махат хора по места, които не са прекратили членството си в ГЕРБ, но са работили за новата партия на Цветанов на тези избори.

Целта на стягането на партията ще е по-убедителна победа на предстоящи нови парламентарни избори, които са възможни още в средата на юли или август.

ГЕРБ ще предложи състав на правителство, след като получи мандат от президента Румен Радев като първа политическа сила, закани се още в сряда Борисов. Така ще бъдат изпълнени очакванията на избирателите на партията му. И било много вероятно за първи път ГЕРБ да предложат кабинет, чийто министър-председател е различен от Бойко Борисов. Сегашните управляващи обаче са убедени, че тяхният проект няма да бъде приет от Народното събрание. Очакванията обаче били, че и Слави Трифонов няма да успее да състави кабинет, който да получи подкрепата на 121 депутати. А самият Радев така или иначе вече води дискретни консултации за бързо свикване на нови парламентарни избори, които да организира назначено от него служебно правителство. Офертата на държавния глава към т.нар. партии на протеста била бързо да променят правилата в Изборния кодекс, преди да се свикат предсрочни избори през лятото, както “24 часа” разкри.

Всъщност бързи летни избори са в интерес на ГЕРБ, анализират в управляващата партия. Тогава активността вероятно ще е още по-ниска от сегашната, а и касите на останалите партии трудно ще поемат разходите по нова кампания, докато ГЕРБ разполага с голяма субсидия. Освен това според вътрешните анализи партията реално е в подем след срива от летните протести през 2020 г. Нейни високопоставени членове не крият, че сами са изненадани от добрия резултат на 4 април.

С прибирането си само на председателския пост, но без да се появява в парламента, Борисов оставял отворени и всички останали възможности, убедени са в ГЕРБ. Така депутатите му ще имат възможност да твърдят, че са еманципирани и дават подкрепа за решения, които те смятат за важни. Освен това няма да се налага

разговорите

за тематични

мнозинства

в новото Народно събрание да се водят от Борисов и съответно на останалите партии ще им е по-лесно.

Голямата въпросителна в изявлението на премиера, с което се отказа от депутатски мандат обаче, е споменаването на имунитета срещу наказателно преследване, коментираха политически наблюдатели.

Не е известно срещу Борисов да има разследвания, а практиката показва, че Народното събрание сваля имунитета на депутати, когато са поискани от главния прокурор.

Затова действието на Борисов се разчита като символно. Така той показва, че не се притеснява от каквито и да било ревизии на неговите управления, за каквито се готвят политическите му опоненти.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>