Достойната Мария замина за Дъблин, не завърши гимназия

05.04.2021 11:42 Ваньо Стоилов

- През януари 2016 г. тогавашната 15-годишна ученичка извади езика на тролейбусен шофьор и спаси живота му

- Не взе матурата по литература, сега в Ирландия с приятеля си Христо работят във ферма за преработка на месо

Звездният миг в досегашния живот на Мария Стоилова от Стара Загора настъпи през януари 2016 г., когато тогавашната 15-годишна ученичка от спортното училище спаси живота на тролейбусния шофьор Филип Точев.

Сега тя и приятелят ѝ Христо работят във фирма за преработка на месо в Дъблин. Заминала миналата година при първото затваряне на заведенията у нас заради COVID-19, преди това работела като сервитьорка.

В един януарски ден на 2016 г. Мария пътувала с тролея към центъра на града, а на шофьора Филип му прилошало зад волана и дори си глътнал езика. Тийнейджърката първа му се притекла на помощ, когато уплашената кондукторката започнала да вика и се вайка, макар че в тролея имало и възрастни.

“Никой не ме е учил специално как се оказва първа помощ. Но майка ми е астматичка и съм виждала как постъпват нейни приятели, когато е получавала припадъци - първо проверяват дали не си е глътнала езика. Така направих и аз, мъжът бе паднал по очи върху волана и наистина си беше глътнал езика. Беше почнал да пожълтява.

Не ме беше

страх, аз му

отворих устата

и извадих езика от гърлото му”, разказа тогава пред “24 часа” момичето. То започнало да успокоява мъжа с думите, че сигурно е преуморен от работа и потърсило вода, за да го напръска.

“Карам тролейбус от 18 години. На тръгване всичко беше нормално, шегувахме се с кондукторката. На спирката до бившия ресторант “Тракия” в кв. “Кольо Ганчев”, както обикновено, се качиха група ученици от спортното училище, с тях в тролея винаги е весело. Внезапно, малко преди да стигнем до следващата спирка, усетих, че ми става много лошо. Едва успях да спра тролея, дори съм завил подсъзнателно вляво и съм препречил улицата. После съм припаднал и не помня нищо. Когато се осъзнах, това момиче се беше надвесило над мен и ми бъркаше в устата, за да ми извади езика”, разказа шофьорът.

После личният му лекар казал, че в оня момент бил доближил двете граници на кръвното налягане и затова припаднал. Леко била повишена и кръвната му захар.

В. “24 часа” разказа историята, година по-късно тя

дори влезе в

учебниците по

английски

език за шести клас. Неочаквано за самата нея, Мария попадна в центъра на общественото внимание. Отвсякъде заваляха похвали и награди за девойката, включително от министъра на образованието, областния управител и кмета на Стара Загора.

Тъй като Мария тренираше плуване и мечтаеше един ден да стане помощник-треньор, “24 часа” ѝ подари тренировка с олимпийската шампионка Таня Богомилова и я номинира сред “Достойните българи” на 2016 г. Парите, които ѝ бяха дарени, бяха отделени в специален фонд.

Празникът на достойните българи, организиран от “24 часа” през 2016 г., съвпадна с 25-годишнината на вестника и бе сред най-вълнуващите за този четвърт век. Премиерът Бойко Борисов връчи голямата награда на Мария. Чула за тържеството, незабравимата

Татяна Лолова

остави

репетицията,

която провеждаше в съседна гримьорна, и дойде, за да поздрави номинираните. Не пропусна да се снима и с Мария, момичето от Стара Загора се щракна за спомен и с футболиста Димитър Бербатов. Тогава Митко ѝ казал: “Не ти трябва да се снимаш с мен, а аз с теб”.

От 2006 г. Мария живееше в интерната за деца, лишени от родителски грижи, “Мария Терезия” в Стара Загора. “Много добро дете, но е настанено при нас, защото майка му не може да се грижи за него”, сподели директорката на дома Латинка Петрова. Тя често определяше Мария като боец, хвалеше я за нейното трудолюбие и предричаше, че един ден ще бъде много добра майка и домакиня.

Като ученичка в спортното училище Мария отпразнува своя абитуриентски бал през май 2019 г., а през август трябваше да напусне и дома “Мария Терезия”. Днес този дом не съществува в стария му вид. Той бе закрит и превърнат в защитено жилище за 12 деца. Директорката Латинка Петрова се пенсионира и сега няма връзка с Мария.

След бала Мария бе заслужила доверието на голям работодател от курорта Павел баня и започна работа като сервитьорка в местен голям СПА хотел. Работодателите ѝ дори се бяха погрижили да ѝ намерят добър учител по литература, за да може момичето да вземе и последния си изпит, преди да получи диплома за средно образование. Не успя.

Първото затваряне на заведенията у нас заради COVID-19 бе повод Мария да се раздели с работата си на сервитьорка в Павел баня. Преди това, въпреки съветите на по-възрастните, отворила парите от фонда, в който се бяха събрали около 8700 лева, за да си купи скъп джисем.

Искала да

инвестира във

фризьорско

ателие,

в което да работи тя самата, но и това не се случи. Къде заради парите, къде заради личните ѝ качества, край нея се въртели доста младежи, чиито набези трябвало да отбива.

Днес се знае, че заедно с приятеля си Христо е на работа във фирма за преработка на месо в района на Дъблин, Ирландия. Но не отговаря на мобилните си телефони.

Когато се върне в България, може би ще вземе и последния си изпит по български език и литература, за да завърши средно образование. И така да опровергае скептиците, които смятат, че през оня януарски ден на 2016 г., когато спаси живота на тролейбусния шофьор Филип, Мария Стоилова, е достигнала тавана на човешките си възможности.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>