Николина Ангелкова: Не обещаваме – с гражданите заедно решаваме как селищата им да станат още по-добри и спокойно да отгледат децата си

02.04.2019 08:30
НИКОЛИНА АНГЕЛКОВА

Стабилност в доходите, инвестиции в образованието, модернизация чрез иновации, привличане на инвестиции и интеграция в еврозоната са ключовите приоритети в програмата ни, каза кандидатът за депутат от коалицията ГЕРБ-СДС в София-област.

От срещите си с хората взимам позитивизъм - те са трудолюбиви, честни, мъдри и земни

- За втори път сте на избори за Народно събрание като координатор на ГЕРБ за София-област, госпожо Ангелкова. Какви са основните проблеми в областта и промениха ли се те в сравнение с 2017 г.?

- Отговорността е много голяма, няма да крия. За мен е изключително важно ангажиментите, които сме поели, да бъдат изпълнени, за да оправдаем доверието на хората и да можем да поискаме отново подкрепата им. Изправяш се пред хората, а зад теб стои свършеното. И не го казвам това като политическо послание или лозунг, вярвам в това.

Благодаря на премиера Бойко Борисов за гласуваното доверие и на всички членове на ГЕРБ, които ме номинираха за кандидат за народен представител от София-област.

На въпроса ви как се е променила областта - преди 4 г., когато хората гласуваха за нас, поехме ангажимент да се изградят пътят Дупница-Самоков, пътят Етрополе-Правец, пътят Божурище-Костинброд и те вече са факт.

Ангажирахме се за магистрала “Европа” и строежът ѝ вече е факт, за скоростния път Видин-Ботевград и той вече се строи, да се работи усилено за водопроводна и канализационна мрежа - в голяма част от населените места на територията на София-област тя вече се изгражда. Около

80 млн. лв. са

инвестирани в

София-област

от 2017-а до

2020 година

по Оперативна програма “Региони в растеж”.

В строителството и ремонта на пътна инфраструктура са вложени над 1,4 млрд. лв., за ВиК обекти, финансирани през МРРБ, са усвоени над 18 млн. лв., над 220 млн. лв. са инвестирани по линия на програмата за развитие на селските региони.

Много се направи през изминалите 4 г. и много голяма част от ангажиментите, които тогава поехме, вече са изпълнени.

Казвам ангажименти, а не обещания. Защото за разлика от някои наши опоненти представяме пред хората проекти и идеи, които може да се реализират с план кога това ще стане и с конкретни източници за финансиране.

Има още много какво да се направи в областта относно инвестициите в пътната инфраструктура и във водопроводната и канализационната мрежа и те ще бъдат наш основен приоритет, ако ни се гласува доверие за следващ 4-годишен мандат. Хората са инициативни - търсят възможност за развитие и осигуряването на това е ключово за нашата работа. Затова образованието има основно място в нашата програма.

Предвиждаме

до 5% от БВП

да се вложат

в образование,

като 1% от тях

за висшето

образование

- Различна ли е кампанията в условия на пандемия?

- Доста е различна, но здравето и животът на хората са на първо място. Пак сме сред хората, но спазвайки всички изисквания на здравните власти.

За мен срещите с конкретния човек и възможността за личен разговор са ключови. Обратната връзка, която получаваме от тези срещи, е особено ценна, за да може да си “сверим часовника” и заедно да работим за постигане на резултатите, които очакват хората в различните общини.

- Кажете четири най-важни приоритета, с които коалиция ГЕРБ–СДС ще привлече избирателите?

- ГЕРБ е партия, доказала в годините, че може да носи отговорност, има много опит, учи се от грешките си, може да се справя с кризи, но най-вече може да работи и да постига видими резултати. СДС е най-старата дясноцентристка партия в България и заедно сме членове на едно и също европейско семейство – Европейската народна партия. Смятам, че заедно можем да постигнем основните приоритети от програмата ни, като най-важните от тях са свързани с осигуряване на стабилност в доходите и справедлива социална система, инвестиции в образованието, продължаване на икономическото възстановяване и модернизация на страната чрез иновации, привличане на инвестиции и интеграция в еврозоната.

- Всички обещават на избори. Вие какво обещахте?

- Ето това е разковничето. Ние не обещаваме. Направеното е видно. Говорим с хората, за да сме сигурни какво още трябва да се подобри в конкретното населено място, за да живеят спокойно и да искат там да отгледат децата си.

Ако даден проект

има реален шанс

да се случи,

поемаме

ангажимент

с етапи и срокове

кога това би

могло да стане

- Срещате се с представители на бизнеса в областта, има ли “камъче или камъчета в обувките на предприемачите” и какви са стъпките да преодоляването им?

- При многобройните ми срещи в предприятията в областта, най-вече в индустриалните зони на Божурище, Костинброд, Сливница, Ботевград, Елин Пелин, Самоков, бизнесът посочва като проблем липсата на квалифицирана работна ръка, особено в инженерните специалности.

Затова и дуалното обучение с реална връзка между вузовете, професионалните училища и предприемачите е много важно.

Работим по конкретни проекти с кметовете, с МОН и с висши учебни заведения.

Преди 4 г. всички представители на бизнеса основно коментираха инфраструктурата в региона, но сега отбелязват колко много е направено и се прави в тази сфера.

- Следя постовете ви в социалните мрежи, от които личи, че се срещате с обикновени хора в малките населени места. Какво си “вземате” от тях?

- Взимам си позитивизъм. Хората в София-област са трудолюбиви, честни и отзивчиви. Много са мъдри и земни.

За мен срещите по места са много важни, няма значение дали са в малко, или голямо населено място. След разговорите се чувствам много заредена, защото виждам, че хората всеки по своя си начин оценяват направеното.

Често

благодарността,

че нещо хубаво

е свършено, не

се изказва

със сложни

думи, а се

вижда в очите

Това ме задължава да работя още по-усилено, за да има резултат от поетите ангажименти.

- Като бивш министър на туризма как оценявате възможностите на София-област да развива този сектор?

- Областта има огромен потенциал за развитие на туризма. На един час път от София тя предлага изключително разнообразие от природа и възможност за преживявания. Не мога да изброя всички “козове” на туризма в областта. В Самоков е Боровец – най-старият зимен курорт в България, крепостта Траянови врата в Костенец, Скреатистка в Костинброд, изключително много църкви и манастири.

Регионът е прекрасен за развитие на туризма. За мен той е кауза и ще работя усилено, за да може максимално много да се помогне на туристическия бранш, който е най-засегнатият от пандемията. Българите преоткриха страната си, за което им благодаря горещо. Ключово е сега да се върнат тук и чуждестранните туристи.

- Има ли среща или разговор извън медийните прожектори, който бихте споделили с нас?

- Много са срещите ми, които ме зареждат. Някои са много лични. От последните няма да забравя 93-годишния Илия, който цял живот е работил като пожарникар в родния си град Етрополе. Този човек на тази възраст има такъв хъс и позитивизъм да променя живота към по-добро.

Четири момичета от 11-и клас в Челопеч пък впрегнаха възрастните хора в селото да помагат на бежанците с дрехи, но най-вече с добра дума.

Жените от с. Гара Елин Пелин с тяхната топлина и мъдрост, които се вълнуват от реализацията на внуците си, предават българската традиция с песни и хора, с невероятните гозби, които приготвят за всеки празник. С духа, с веселия си нрав, с пълноценния си живот те вдъхновяват в трудните месеци.

CV

Николина Ангелкова е магистър по право от УНСС. Възпитаник на Harvard business school по програмата за развитие на ръководни кадри. През 2011 г. е член на УС на АПИ, по-късно зам.-министър в МРРБ.

През 2014 г. е министър на транспорта в служебното правителството на Георги Близнашки.

Два пъти - през 2014-2017 г. и 2017-2020 г. е министър на туризма. Депутат от ГЕРБ в 44-ото НС.

Кандидат за народен представител от ГЕРБ-СДС за 45-ия парламент за София-област. Владее английски, италиански, испански,

френски и руски език.

Други от От страната и света

Пак спор дали трябва да има винетки за околовръстното в София. Няма да ги въвеждат

Преди 4 години пак имаше същия казус, тогава Борисов като премиер прати шефа на АПИ да вика по площадите, че хората няма да плащат Да има ли винетки за околовръстното шосе на София - този въпрос

Младата видинска писателка Виктория Топалска представи втората си книга „По(д)правки"

Младата видинска писателка Виктория Топалска представи втората си книга „По(д)правки". Тя включва разкази, вдъхновени от живота, съобщи БТА.  Темите са много различни

Тайланд се опитва да стане азиатската столица на хазарта

Новото тайландско правителство на Петонгтарн Шинаватра, дъщеря на магната и бивш премиер Таксин Шинаватра, избрано преди едва няколко седмици, се зае активно да реализира един стар план

Евтим Милошев: Приходите през летния сезон са повече, но и проблемите са повече

Летният сезон тази година е в повече – повече приходи, повече туристи, поне официалните статистически данни го показват. Но и проблемите са повече от преди

Гласуват утре оставката на шефа на общинския съвет в Руен

Общинските съветници в Руен ще гласуват оставката на председателя на Общинския съвет (ОбС) Исмаил Осман, който преди дни стана водач на листата с кандидати за народни представители на "ДПС - Ново

>