Героите в сериалите с маски и в редки любовни сцени заради пандемията

24.03.2021 09:09
Мередит се зарази с коронавируса в новите епизоди на “Анатомията на Грей”.
Докато беше на ръба на смъртта, Мередит Грей се пренесе мислено на приказен плаж, където бе и доктор Шепърд.
Шемар Мур на снимачната площадка на “Специален отряд”
Анджела Басет в “911”.
Първият от новите епизоди на “Бул” беше озаглавен “Моята корона”.

Главните герои с маски на лицата си, без да се прегръщат, все по-редки интимни сцени и кадри с ръкопашен бой. Тези промени в сюжета на всички сериали наложи пандемията, след като първо забави, а след това и спря временно производството им, докато екипите им се нагодят към новата реалност.

Коронакризата промени внезапно всичко в киноиндустрията. Заради нея затвориха театрите, киносалоните, а премиерите на големите холивудски продукции се отложиха за дълго или бяха пренасочени към стрийминг платформите.

Телевизията също не остана незасегната, макар и не толкова драстично. Работата по много популярни сериали спря, но само няколко месеца по-късно продуцентските компании нагодиха снимките им при спазването на всички противоепидемични мерки. Съвсем логично те наложиха и промени в съдържанието.

“Очевидно се научихме да бъдем по-гъвкави. Намерихме начини как да снимаме сериали без публика и без да събираме стотици души екип на снимачната площадка”, заяви малко по-рано тази година Кели Кал - президентът на развлекателното съдържание на голямата тв компания Си Би Ес, която стои зад продукции като “Военни престъпления”, “ФБР”, “Кръв и съкровища” и римейка на “Магнум”.

И така, когато част от сериалите все пак успяха да се върнат на екран с новите си епизоди, героите им вече бяха с предпазни маски, а пандемията стана естествена част от живота, досущ като в реалността.

Така например в “Анатомията на Грей” сценаристите решиха да покажат живота в болницата по време на пика на коронакризата с всички рискове, страхове, лекари и сестри на ръба на силите си. Героинята, която дава и заглавието на сериала - Мередит Грей, бе поразена от коронавируса, затова и прекара голяма част от сцените в новите епизоди на болнично легло. Тя бе толкова изтощена от заразата, че изпадаше в безсъзнание, мина през експериментално лечение и дори се изправи пред лицето на смъртта. А в този момент се пренесе мисловно на прекрасен плаж, където срещна близки хора - любими герои, които вече не са част от сериала. Сред тях бе и голямата ѝ тръпка доктор Дерек Шепърд, в чиято роля бе отново звездата Патрик Демпси.

Кадрите на двамата герои на разходка на приказния плаж обиколиха всички социални медии още преди епизодът да бъде излъчен, а това засили интереса към новия сезон на медицинската драма.

Ограниченията заради COVID-19 като социалната дистанция все повече се отразяват на всичко, което зрителите гледат на малкия екран. Така например на тях може да им изглежда, че главният герой от сериала целува страстно своята любима. Но всъщност устните му са страстно долепени до лицето на кукла. Пионери в тази практика станаха ветераните от сапунения сериал “Дързост и красота”.

Те бяха сред първите, които възстановиха работата след пика на коронакризата миналото лято. За да предпазят максимално актьорите си, продуцентите решиха да вкарат нова практика в интимните сцени - вместо своите екранни партньори звездите им да прегръщат истинските си половинки. Камерата показва звездата на “Дързост и красота” ясно, а човекът, когото прегръща - истинският ѝ съпруг например, се вижда само в гръб.

Ако целувката трябва да бъде заснета отблизо, в кадъра влиза манекен, който досущ изглежда като истински човек. Между другото, една такава сцена веднага бе разпозната от наблюдателните зрители, които се възхитиха на изобретателността на екипа. “Някой веднага да даде “Еми” на този човек - как страстно погледна право в очите този манекен, а след това го и целуна” и “Плача от смях” бяха част от коментарите след сцената.

Не само сапунените опери трябва да измислят свои техники за максимално безопасни снимки. “Сега има толкова много неща, които не можем да правим”, обясни екшън звездата Шемар Мур преди месец. 11 сезона той изпълняваше ключова роля в “Престъпни намерия”, а в последните няколко години играе главния герой в друг популярен сериал - “Специален отряд”. “Вече нямаме любовни сцени, както и такива, в които имаме ръкопашен бой, за да избегнем физическата близост. Трябваше да ограничим мащаба на действие, с който бяхме свикнали да работим”, обясни още актьорът.

Той самият се заразява с коронавируса през декември и разказва публично за това навръх Бъдни вечер. “Помислих си, че съм получил хранително натравяне. Имах болки и тръпки цял ден. Все още имам обоняние, вкус, нямам кашлица или хрема. Засега се чувствам добре. Трябва да приема резултата от теста и да бъда по-отговорен. Явно моите Коледа и Нова година няма да са най-добрите досега. Последната година и половина не беше най-хубавата, но ще се оправя”, написа Мур тогава. По същото време, в което разбира, че е с COVID-19, целият екип на “Специален отряд” е в почивка и не се налага да спират отново работата по сериала. На 12 януари Шемар вече е отрицателен за коронавируса и не след дълго е пак на снимачната площадка.

“Специален отряд” бе първата драма с едночасови епизоди, която продължи работата си по време на пандемията. Затова и са въведени жестоки предпазни мерки. “В началото беше малко странно. Когато за първи път се въведоха предпазни марки и COVID протоколи, се изправихме пред нови предизвикателства. Изведнъж осъзнаваш, че за някои обикновени неща вече ще ти трябва повече време. Като например, когато си уморен и искаш да си хапнеш малко от протеиновия десерт или да отпиеш глътка от бутилката си с вода, не можеш да го направиш просто така. Трябва да излезеш и да потърсиш място, където няма други хора, да свалиш за малко маската си и да си хапнеш набързо.

Наистина има доста предизвикателства сега, но се чувствам суперсигурен на работа”, разказва колегата на Мур Алекс Ръсел. Той е в ролята на Джим Стрийт в “Специален отряд”.

Всъщност маските са задължителни не само за актьорите, преди да застанат пред камерата, но и за героите им в сериалите, които отразяват максимално достоверно реалността, в която живеем. Това виждат и българските зрители на четвъртия сезон на “911”, който върви по “Фокс” от този месец.

В него екипът на пожарна 118 се приспособява към живота на първа линия по време на пандемията. А Анджела Басет като полицайката от Лос Анджелис Атина Грант е със задължителната предпазна маска в повечето от сцените. “Когато сериалът ни се върне на екрана, героите в него ще преживяват същото, през което трябва да минат зрителите в истинския живот”, обясниха създателите на “911”, преди да започнат работа по новите епизоди. И удържаха на думите си.

“Бул” е другият американски сериал, чиито нови епизоди вървят сега и у нас и също засягат пандемията. Драматичният сериал е вдъхновен от кариерата на д-р Фил Макгроу, основателя на една от най-проспериращите фирми за съдебни консултации на всички времена. Бул наема завиден екип от експерти, който изгражда успешна защита на всеки клиент, без да пропуска и най-малкия детайл. Но как работят те в ситуацията на социална изолация?

“Когато започна пандемията, епицентърът ѝ в САЩ беше в Ню Йорк, където се развива и действието в сериала. И като на всички останали или като на повечето хора в нашата страна на 13 март 2020 г. ни бе казано: “Не идвайте на работа за кратко!”. Спряхме да снимаме на 20-и епизод с наивното убеждение, че паузата ще продължи не повече от 6 седмици и после ще се върнем отново на снимачната площадка”, обяснява създателят и изпълнителен продуцент на “Бул” Глен Гордън Карън.

Но не минава много време, преди да разбере, че никой няма скоро да се върне към предишния си начин на живот. Затова започва да обсмисля да започне новите епизоди на “Бул” с всичко онова, което доскоро сме приемали за обичайно, а в ситуацията на пандемията става все по-чуждо.

Свободата човек да излезе спокойно навън, да се здрависа с приятел и да си поговори спокойно с него - все отправни точки, с които Карън да започне сюжета на продължението на “Бул”.

Когато сериалът все пак се връща на малкия екран, първият му нов епизод е озаглавен “Моята корона”. В него главният герой Джейсън Бул се мъчи да се адаптира към новите протоколи за безопасност в съдебната система в Ню Йорк, които доста намаляват неговата ефективност като консултант. Противоепидемичните правила са истински кошмар за юриста. Накрая се оказва, че Бул е сънувал лош сън. Но в същото време е изкарал доста тежко заболяване. Всъщност е бил заразен с COVID-19.

Пандемията забави старта и на новия “Уолкър”. Това е римейкът на легендарния сериал с Чък Норис “Уолкър, тексаският рейнджър”. Той започна да се излъчва в началото на годината, като в някои от сцените се прилагат специални компютърни ефекти. Те не са заради някоя фантастична сцена, а за нещо съвсем елементарно - вкарват традиционното за каубоите плюене в сцените, така че актьорите да не си разменят телесни течности и да избегнат риска от заразяване.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>