Стълпотворение в пловдивски квартал - ето как гонят вируса! (снимки, видео)

13.03.2021 12:15 Радко Паунов
Стотици жители на пловдивския квартал "Прослав" се събраха за Сирни заговезни. Снимки и видео: Авторът
Малки и големи се радваха.
Хората снимаха с телефоните изпълненията на сцената.
Кукерите от Широка лъка донесоха надежда на прославци.
Кметът на "Западен" Димитър Колев и председателят на общинския съвет Александър Държиков бяха на тържеството.
Много млади хора дойдоха на празника.
Директорката на ДГ "Боряна" Станислава Бекярова подари на "Прослав" незабравима емоция.
90-годишната Стоянка Манолова.
Участници в тържествата.
Хлапета от детската градина изпълняват "Ела се вие".
Баща е довел детето си, пременено като кукерче.
24-годишният Стоян Сакалов се върна от Лондон, за да е кукер в родната Широка лъка.

Изгонете го тоя мръсен вирус! Изплашиха света с него. Да си отива вече! Дано, дано!

Така се молеше 90-годишната Стоянка Манолова, подпряна на бастуна си, докато наблюдаваше стотиците хора, изпълнили площада в пловдивския квартал "Прослав". На откритата сцена пеят и играят деца, страховити кукери подгряват, а хората се радват. Мнозина са с маски, макар грандиозното събитие да е на открито.

"Винаги е имало такива празници в нашия квартал. Нека младите се  веселят, защото и без това през последната година много се измъчиха ", нареждаше старицата. Макар да е на 90, тя не губи кураж, че животът ще се възвърне в нормалния ритъм. Особено след танцът на кукерите.

"Хубави са такива неща", каза майка с дете, дошла да наблюдава празника.

Инициатор на събитието е директорката на детската градина "Боряна" Станислава Бекярова. "Празникът е за целия квартал. Много се надявам хората да се почувстват щастливи", заяви пред 24plovdiv.bg Бекярова.

През това време на откритата сцена малчугани с гайди изпълняваха родопския ритуал "Ела се вие". След това продължиха танцьори с "Пролетна китка".

Кметът на район "Западен" Димитър Колев и председателят на общинския съвет Александър Държиков наблюдаваха изпълненията. Държиков дори беше довел 3-годишния си внук Адриан. "Нека от малък се учи на българските традиции", каза дядо му.

Най-голямата атракция бяха кукерите. На тях прославци всъщност разчитаха заедно със злите сили да прогонят и коронавируса.

"От Широка лъка сме. Наричат ни Песъци - една традиция на повече от 600 години, която се прави в първата седмица на март. Въпреки пандемията и тази година я спазихме", каза 24-годишният Николай Саакалов. Той и приятелите му, пременени с хлопки и страховити дрехи обещаха наистина да прогонят заразата.

"Разбира се, че ще я пропъдим. При нас в Широка лъка няма", допълни Николай, който вече 16 г. не пропуска кукерски игри. "Бях в 5--и клас, когато започнах. Носи ми здраве, не съм се разболявал никога", разказа младежът.

Само в един интервал от 3 години не е участвал в игрите на Пес понеделник, защото отишъл на гурбет в Лондон. "Работих в професионалното почистване на автомобили. Вадех по 2300 паунда на месец. Ни си казах "Стига!" и се прибрах", обясни младежът.

Защо е зарязал добрите доходи, го питаме. "Защото ми е болно за родината. Там не се чувствам на моето си място. Само за едни пари не си струва", откровен е Николай. И приятелят му Радослав Ковачев на 32 г. не пропуска кукерски игри.

Докато разказват за себе си, им беше даден знак да се подготвят за ритуала. Те нахлупиха маските и заиграха, а хлопките задрънчаха.

"Ей на това се казва празник", коментираха прославци.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>