Щабът реши: до 15 души на сватби и погребения в Сливен

11.03.2021 15:19 Ваньо Стоилов
Чавдар Божурски, областен управител и председател на Областния кризисен щаб в Сливен СНИМКА: Архив

Мерките влизат в сила от 00.00 часа на 12 март, продължават до 2 април

Областният кризисен щаб в Сливен обяви днес, че затяга противоепидемичните мерки в областта за времето от 00.00 часа на 12 март до 2 април включително. Това се налага, макар заболеваемостта от COVID-19 засега да не е прехвърлила 400 болни на 100 хиляди души - тя е 381 заразени на 100 хиляди човека. В момента болните в областния град са 587 човека, а в останалите три общини на областта - още 136 души. Лечебните заведения отчитат плавно нарастване на пациентите с коронавирусни инфекции през последните две седмици.

В областната МБАЛ "Д-р Иван Селимински" през януари са приети за лечение 99 души, през февруари – 137, а само от началото на март до днес – 98 души. В лечебното заведение към съществуващите 80 са разкрити още 20 легла. С тях болничните COVID-легла в областта са близо 200. Всички са заети.

В сферата на образованието към момента боледуват 14 ученици, 24 учители и 6 служители от непедагогическия персонал. По информация от здравните власти, към момента 80 на сто от пациентите в област Сливен са заболели от британския вариант на коронавируса. Той се отличава с по-широко разпространение.

След задълбочен анализ на данните участниците в заседанието на щаба приеха решения за въвеждането на временни противоепидемични мерки в област Сливен, за да не се задълбочат неблагоприятните тенденции през последните две седмици.

От 15 март, понеделник, до 2 април, петък, се преустановяват присъствените учебни занятия за учениците от 5 до 11 клас, както и във всички извънкласни групови занимания, школи и центрове за всички възрастови групи. Преустановява се провеждането в присъствена среда на всички групови извънкласни занимания и дейности, дейности по интереси, занимални, екскурзии, спортни празници и други, организирани от училищата за всички възрастови групи.

Спират се и присъствените групови занятия в езиковите центрове, образователните центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица.

Препоръчва се на кметовете на общини да допуснат, след получено съгласие от просветния министър, отсъствие на децата по медицински показатели от детските заведения и задължителните предучилищните групи само с писмено уведомление от родителите.

Още от утре се спират посещенията на малолетни и непълнолетни в търговските центрове, МОЛ-овете, ресторанти, питейни заведения и кафенета без придружител – родител или настойник. Носенето на предпазни маски за лице ще се изисква както на закрити, така и на открити обществени места /като пазари, битаци, гари и др./. Изискването няма да се отнася за улици, площади, паркове и градини.

Посещенията на фитнес центровете, спортни центрове, залите за групови занимания в тях и любителските спортни зали се провеждат при заетост на местата до 30 процента от общия им капацитет, спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м. и задължително поставяне на защитни маски за лице за персонала.

Всички културни и развлекателни мероприятия /кина, музеи, галерии, сценични прояви, театри, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикалното изкуство и други/ се провеждат при заетост на местата до 30 на сто от общия им капацитет, спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м. и задължително поставяне на защитни маски за лице.

Ресторантите, кафенетата и заведенията за обществено хранене и развлечения ще работят до 22 часа вечер. Когато са отворени, всички заведения за хранене и развлечения /ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и снекбарове/ осигуряват физическа дистанция от 1,5 м. между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси, като не се допускат повече от 6 човека на една маса. Задължително е за лицата от персонала да носят защитни маски.

Не се допуска провеждането на събирания и тържества от частен характер с присъствието на повече от 15 души. Това се отнася за сватби, кръщенета, погребения и други.

Собствениците на търговски комплекси и големите търговски вериги за хранителни и нехранителни стоки задължително осигуряват: пропускателен режим, съобразен с капацитета и търговската площ на обекта, недопускане на струпване на хора на касите и спазване на задължителна дистанция от 1,5 м. На територията на обектите не се допускат клиенти без защитна маска за лице, извършва се учестена дезинфекция. Освен това собствениците на търговски комплекси и големите търговски вериги за хранителни и нехранителни стоки задължително определят за цялото работно време лице, отговорно за зареждане на дезинфекционните уреди /апарати/ на входа на обекта.

Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват обекти с обществено предназначение, търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 3 кв.метър.

Решенията на Областния кризисен щаб ще влязат в сила след съгласуване с Министъра на здравеопазването.

По инициатива на областния управител Чавдар Божурски се възобновява ежедневният контрол от съвместни екипи на РЗИ, ОДБХ, ДИТ и ОД на МВР за спазване на противоепидемичните мерки. Вниманието на екипите ще бъде насочено основно към областния град. Целта на проверките е да се разяснява и да се оказва съдействие на собствениците и управителите на обекти с обществено предназначение за въвеждането и спазването на мерките.

Други от От страната и света

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

>