Румен Радев от Шипка: Никой народ не може да лежи на лаврите на своите мъртви герои (Обзор, снимки)

03.03.2021 17:44 Ваньо Стоилов
Трети март - ден на всенародната признателност на връх Шипка.
Президентът Румен Радев разговаря с десетки българи, дошли днес на връх Шипка.
В словото си на връх Шипка държавният глава обяви, че народът трябва да устоява на властта.
По традиция на Шипка навръх националния празник на България днес се изкачиха хиляди българи от двете страни на Балкана.
На върха днес дойде и 7-годишната първокласничка от Тетевен Франческа.
Някои от хората на Шипка носеха маска, но за дистанция между тях не можеше и да става дума.
Гражданин от Варна дойда днес на Шипка, за да подкрепи президента Румен Радев.
Част от летните протести се пренесоха днес и на Шипка.
Сред знамената на Шипка имаше и копие на историческото Самарско знаме.
Венецът от името на президента Румен Радев.
Почетен караул пред Паметника на свободата на връх Шипка.
По традиция в празника участваха и представители на клубовете "Традиция".
Военни участваха в тържеството на връх Шипка днес, въпреки че домакините от община Габрово обявиха, че военните ритуали на върха се отменят заради коронавируса.
Президентът Румен Радев се отправя към микрофоните, за да произнесе словото си на връх Шипка.
Едноминутно мълчание и падане на колене в памет на тези, които извоюваха свободата на България.
Този път на Шипка ги нямаше знамената на патриотични организации като ВМРО и Атака.
Заупокойна молитва за падналите за свободата на България на върха отслужи отец Стоян Божурин от град Стамболийски.
Мая Манолова беше сред политиците, които се снимаха вчера на връх Шипка с президента Румен Радев.
Деца от Варна на връх Шипка днес.
Президентът Румен Радев се снима с всички, които пожелаха това.
Президентът Румен Раден не отказа на нито един от желаещите да се снимат с него на връх Шипка днес. С него се щракна за спомен и проф. Асена Стоименова, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Въпреки отмяната на тържествата заради COVID-19, хиляди отново изкачиха заветния връх

Въпреки че по препоръка на здравните власти община Габрово, която трябваше да бъде домакин на празника тази година, отмени официалното честване на 143 години от Освобождението на България на връх Шипка, тържество днес имаше. Направиха го хиляди българи от двете страни на Балкана, които вървяха с километри пеш из препълнения с автомобили проход, за да стигнат до Паметника на свободата.Помогна и времето, което за разлика от предишните дни днес беше топло и пролетно.

Имаше и военен ритуал по посрещането на Върховния главнокомандващ и президент на България Румен Радев, който прие строя на почетен караул. Според съобщението на община Габрово на върха трябваше да бъдат отменени и военните ритуали.
Макар че в подхода към върха от юг полицията раздаваше на шофьорите, тръгнали нагоре, листовки с препоръки как да се пазим от коронавируса и да спазваме дистанция един от друг и на открито, COVID-19 бе последното нещо, с което присъстващите се съобразиха. Някои от хората носеха маски, повечето - не, но за дистанция между тях не можеше и да става дума.

Президентът Радев изкачи пеш последните стълби към Паметника на свободата, като по пътя и на отиване, и на връщане, разговяра с много хора и не отказа нито една молба за снимка или селфи с него.
След като поздрави почетния караул, той отдели точно минута за медиите, пред които каза: "Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет. Но хората имат достойнство и отново са тук. Българите имат святи чувства, неподвластни на страх и забрана. Затова вярвам, че имаме бъдеще като българи".

Миналата година той също се изкачи на връх Шипка въпреки предупрежденията за връхлитащата ни пандемия.

На връх Шипка Румен Радев произнесе тържествено слово, в което заяви:

Скъпи съотечественици,
Отново е Трети март и ние пак сме тук хиляди пред Храма на свободата. Искам да ви питам нещо: очаквали ли сте, че някога, някой ще се осмели да ви забрани да се качите на Шипка? Очаквали ли сте, че някой ще се осмели да посегне на правото ви да се поклоните пред онези, на които дължим свободата си?

Благодаря ви, че сте тук. Защото Шипка е място свято. Шипка е костница на шепата спартанци, нашите опълченци и воините на руския император Александър Втори - нашия освободител. Вазов е рекъл за опълченците: България цяла сега нази гледа. Истината е, че България винаги, във всяка епоха гледа всеки един от нас. Защото героичните епоси са рядкост, но достойнството и характера са подложени на изпитание всеки ден. С вашето присъствие тук, скъпи съотечественици, вие помагате днешните поколения българи да вземат изпита по история. Изпита по морал и изпита по демокрация. Защото властта принадлежи на народа, но народът трябва да й устоява. Винаги има кой да ни я отнеме, кой да му забрани и кой да го яхне.

Скоро и нашето време ще бъде в историята. Но от нас зависи дали потомците ни ще се обръщат с гняв назад или с признателност за стореното от нас. Едно е ясно: историята е урок, геройствата са вдъхновение, но никой народ не може да лежи на лаврите на своите мъртви герои. Нужна е вяра, нужно е усилие. Дела трябват, а не думи, както е рекъл Апостола.

Честит празник на всички вас! Да живее България!

При поднасянето на венците от името на официалните български институции мнозина от присъстващите на върха освиркаха, когато бе съобщено за венец от името на премиера Бойко Борисов. Имаше и призиви за оставка, както и лозунги в подкрепа на Румен Радев.

Направи впечатление, че този път ги нямаше знамената на патриотични организации като ВМРО и Атака, които неизменно демонстрират присъствието си на върха на този ден. Сред гостите бяха забелязани леви политици като Мая Манолова, Румен Петков, Весела Лечева, Светлана Шаренкова..., както и лица от летните протести в София. Сред множеството бе и изгоненият от църквата архимандрит отец Дионисий.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, както бе обещала, дойде по-рано, за да се поклони на Шипка.

Не бе съобщено за провокации или за конфликти по време на тържеството.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>