Яков Джераси: Лош вкус беше цитатът на Боби Фишер, но не може да обвиняваме БНТ в антисемитизъм

25.02.2021 13:54 Яков Джераси
ЯКОВ ДЖЕРАСИ

Да, лош вкус беше да се цитира мнението на Боби Фишер за Холокоста. Наистина не беше нужно.

Въпреки това не може да обвиняваш БНТ или Орлин Горанов, че са антисемити или че не разбират еврейските чувства.

Вярвам, че повечето българи дори не разбират този "много шум за нищо". Реакцията се засилва особено заради изказването на израелския посланик, който не се е изявявал, откакто е пристигнал, и очевидно някакъв натиск е оказан върху Емил Кошлуков особено в предизборен период, за да реагира на нещо, казано от руски евреин с промит мозък.
Повечето българи така или иначе вярват, че евреите имат огромно влияние върху финансовия свят, медиите и световните политически дела.

При проверка в Лигата против поругаването (ADL) става ясно, че в нея са убедени благодарение на собственото си проучване на базата на подобни въпроси, че България е антисемитска държава, чиито граждани вярват в конспиративните теории.

Не вярвам, че българите са антисемити. Нито сега, нито преди са били. Погрешното схващане за всичко във връзка с юдаизма се дължи на нас, на евреите, на нашето поведение. Ние сме интровертно затворено общество. Нашите врати са отворени само за евреи.

Спомням си, когато Емил Кало и аз поканихме Детския хор на БНР да пее на иврит в синагогата на възпоменание в памет на Зико Грациани, как управата на Синагогата ги изгони, тъй като равинът разкрил, че тези деца не са евреи.

Посланикът на Израел по това време - Ави Шарон, беше гневен и засрамен. Ние действаме като тайно общество и не окуражаваме другите да ни посещават. Подхранваме удобни случаи като този с Орлин Горанов, като търсим скандали и броим рисунките на свастики по стените.

Но не вземаме под внимание срама, който причиняваме, на хора като Орлин, като Детския хор, като проф. Иво Христов или Бати Сали при завръщането му от Израел, или дори като Бойко Борисов след първата му визита в Израел, правейки ни комплимент. Дори комплиментът на Бойко, че "Израел е естествен приятел на България", бе критикуван от Шалом. Бях на тази среща, организирах я.

Къде беше еврейската общност в България по време на Шестдневната война или когато Арафат посети София, или по време на войната от Йом Кипур, или когато България прие, че ционизмът е форма на расизъм? Къде беше Шалом, когато Еврейският национален фонд почете България с горичка по пътя към Йерусалим?

Ще ви кажа - огромни усилия бяха положени да се изкоренят паметниците в горичката и само благодарение на Стефан Софиянски и по-късно на Петър Константинов те бяха преместени до стълбите на софийското кметство. И защо? Защото името на царя и царицата са гравирани върху тях.

Засрамете се всички! Уморих се от тези двойни стандарти!

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>