45 известни пловдивчани искат фонтан с ябълка до Джумая джамия

25.02.2021 10:50 Анелия Перчева
Цвятко Сиромашки (вляво) и Красимир Кумчев представиха проекта за фонтана с ябълката. Снимки: Авторът
Така ще изглежда композицията.

45 знакови лица на Пловдив, между които музикантът Теодосий Спасов, художникът Васил Стоев, журналистката Нери Терзиева, братя Аргирови и адвокат Емилия Недева, застават зад проекта на скулптора Цвятко Сиромашки и фермера Красимир Кумчев за изграждане на фонтан с ябълка.

Предвижда се композицията с височина 2,7 м да бъде разположена на ул. "Константин Иречек", до Джумая джамия. Тя ще представлява голяма ябълка, от която ще тече вода на каскаден принцип, а в долната част ще има резен от плода.

"Ябълката е символ както на плодородието на Тракийското поле, така и на първото познание. Водата пък олицетворява река Марица", обясни Цвятко Сиромашки. По думите му  за изработването на пластиката са необходими около 2 тона месинг. Кумчев от своя страна обясни, че вече е водил разговори с министъра на отбраната Красимир Каракачанов оттам да бъде взет материалът за композицията. Той посочи, че мястото за пластиката не е избрано случайно.

"В пространството на Джумая джамия са фокусирани много културни енергии на кръстопът - от римско, раннохристиянско и османско време, и съвсем естествено е да се търсят и хармонизират нови артефакти. Там се намира и Седмия хълм - един оригинален съвременен знак за художественото слово. В този смисъл няма нищо по-естествено до него да стои знакът на познанието и плодородието", каза Кумчев. Той подчерта, че община Пловдив няма да има никакъв финансов ангажимент за реализиране на проекта, а само неговото одобрение. Фермерът бе категоричен, че на друго място няма да се построи фонтанът.

"Именно на това място през 1891 г. се вдига първата арка под тепетата и се отбелязва празникът на водата", добави Сиромашки. Според скулптора пластиката ще струва около 100 000-120 000 лева. Сумата ще се набира от дарения, ако проектът получи зелена светлина от общината и от Националния институт за паметници на културата. Двамата инициатори на проекта посочиха, че идеята им е чиста - не е свързана със спорни исторически личности, политика и религия.

"Безспорно е, че ябълката е символ на плодородието на Тракийското поле. Допреди 30 г. на десетина километра от Пловдив бе най-големият масив от този плод в света на площ 14 000 дка. От него се добиваха 30 млн. килограма годишно", заяви Кумчев. 

От своя страна Сиромашки обясни, че работата по проекта е продължила година и половина. Предвижда се от ябълката да излиза водна строя с ширина около 1, 50 м и дължина десетина метра. Зимата ще се спира, но през лятото водата ще тече бавно, както Марица. 

Инциаторите на проекта уверяват, че нито едно дърво няма да бъде отрязано. Край пластиката ще има пейки, на които пловдивчани ще могат да почиват.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>