Над 700 души се отказват от втора пенсия всеки месец

23.02.2021 12:13 Виктор Иванов
56 хил. вече върнаха парите си от частните пенсионни фондове в НОИ
Преизчислението на намалени пенсии заради осигуряване в частен пенсионен фонд може да се извърши след подаването на две заявления в НОИ.

56 хил. вече върнаха парите си от частните пенсионни фондове в НОИ 

Процесът се забърза заради неяснотите около плащането от страна на дружествата

Всеки месец над 700 души се отказват от осигуряването си за втора пенсия и прехвърлят партидите си от частните фондове към Националния осигурителен институт. Това показват данни както на НОИ, така и на Комисията за финансов надзор, която контролира частните пенсионни дружества.

Процесът на прехвърляне от частните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт се е ускорил в края на миналата година, когато отново започна да се обсъжда фазата на изплащане на втората пенсия. Според експерти именно неяснотите какви правила ще бъдат приети и колко точно ще е намалението на държавната пенсия са движещата сила за бягството от частния втори стълб.

Само за декември 2020 г. универсалните пенсионни фондове са загубили 712 осигурени, показват предварителните данни на КФН за представянето на частните дружества за цялата минала година. През ноември в универсалните пенсионни фондове е имало осигурени 3 851 278 души. В края на декември те вече са били 3 850 566.

Вълна на отлив от универсалните пенсионни фондове към НОИ е имало и през септември и октомври 2020 г. Тогава дори оттеглянето е по-голямо, като

само за

октомври 1355

са се отказали от

втората пенсия

и са преминали към осигуряване само в НОИ. Месец по-рано - през септември, 390 души са напуснали частното осигуряване. А най-голямото изтегляне от фондовете е било през април, когато те са напуснати от над 2000 осигурени. Тогава излязоха катастрофални данни за загубите на частните пенсионни дружества, причинени от коронакризата и срива на фондовите пазари.

Трендът продължава през 2021 г. Още в първия месец на тази година 776 души са поискали пенсиите им за осигурителен стаж и възраст да бъдат преизчислени без намален индивидуален коефициент срещу прехвърляне на средствата им в НОИ. През първите две седмици на февруари пък такива заявления са подали още 195 пенсионери.

“За резултати още е рано да се говори, имайки предвид 4-месечния срок на пенсионното производство и обстоятелството, че преизчисляването по януарските заявления се извършва, считано от 1 февруари. Въпреки това към момента вече има 154 преизчислени пенсии без намаление на индивидуалния коефициент”, обясниха експертите от държавния институт.

Общо 55 678 българи са преместили парите си от частните пенсионни фондове в държавното обществено осигуряване, откакто такава възможност бе дадена, показва статистиката на НОИ към края на миналата година. В цифрата влизат и такива, които после са подали заявление отново да се осигуряват в универсален пенсионен фонд.

От тях 23 162

души вече са

пенсионери,

като в тази бройка са и 1306 души, за които пенсията е била наследствена. Останалите, които още не са се пенсионирали, представляват 2,1% от общия брой на осигурените лица у нас.

До 30 юни тази година хората, изпуснали 5-годишния срок, ще могат да прехвърлят към НОИ партидите си от универсалните частни фондове. Това са жените, родени между 1960 и 1964 г. - около 200 хиляди според данни на фондовете.

Отсрочката бе гласувана в края на миналата година с бюджета за 2021 г. Миналата седмица с промените в Кодекса за социално осигуряване тази възможност бе дадена и за прехвърляне от НОИ към частни пенсионни фондове.

До 30 юни пък пенсиите на бивши военни и полицаи, възползвали се от ранното пенсиониране в последните 5 години, могат

да бъдат

преизчислени и

по този начин

да се вдигнат

От НОИ ще сметнат отпуснатите им пенсии за осигурителен стаж и възраст без намаление на индивидуалния им коефициент. Преизчисляването се извършва от първо число на месеца, след като бъде подадено заявление. Причината е, че в края на миналата година по предложение на правителството се прие нова формула за намаление на държавната пенсия. В нея вече се отчитат като фактори 12-процентната осигуровка от държавата и годините без вноски в частните фондове.

Тя

би трябвало да

дава около 9%

намаление на

пенсията от НОИ

от септември.

Пенсиите на военни и полицаи ще бъдат преизчислени по нея и така ще се увеличат. Пенсионираните униформени получават и още веднъж правото да прехвърлят парите си от частните фондове в осигурителния институт и така държавната им пенсия да не бъде намалявана въобще. Те вече имаха такъв срок до края на 2016 г.

НОИ изплаща

около 150 хил.

пенсии с намален

индивидуален

коефициент,

защото хората се осигуряват в универсалните пенсионни фондове.

Повечето от тях са пенсии за инвалидност, значителна част от които са отпуснати за определен срок, записан в ТЕЛК решението. Според данните към февруари броят на българите с пенсии за осигурителен стаж и възраст, отпуснати до края на 2020 г. с намален индивидуален коефициент, е 15 306. Това са предимно хора от системата на отбраната и МВР, които са се възползвали от ранното пенсиониране. Точно те могат да се възползват от възможността да прехвърлят парите си в НОИ и да получат по-висока държавна пенсия. Увеличение за тях обаче ще има само ако действителният размер на пенсията им е изчислен в диапазона между определените от законодателството минимален и максимален размер, припомниха от НОИ.

Само 3 от 9 фонда увеличават хората и парите си

Очакват засилване на бягството от малките фондове до края на 2021 г.

Само три от деветте универсални пенсионни фонда са увеличили лицата, осигурени в тях като нетен брой. Това показват отчетите на дружествата пред Комисията за финансов надзор за първото деветмесечие на миналата година. Данните са само за движението на осигурените между фондовете и не отчитат хората, които са избрали да не се осигуряват за втора пенсия, а да прехвърлят всичките си вноски към Националния осигурителен институт.

Общо 157 632 души от осигурените в универсалните пенсионни фондове над 3 млн. българи, родени след 1 януари 1960 г., са избрали да променят фонда, в който се осигуряват за втора пенсия към края на деветмесечието на м.г., показват данните, публикувани от КФН.

Към края на септември е имало подадени над 180 хил. искания за прехвърляне. Някои от тях обаче са били уважени в последните три месеца на годината и заради това идва разликата с реално прехвърлените партиди.

Обект на прехвърляне между фондовете са станали 538 346 046 лв. от личните партиди на тези хора.

Нетно увеличение както на осигурените, така и на прехвърлените към тях пари обаче отбелязват само три от универсалните пенсионни фондове - “ДСК-Родина”, “Доверие” и Ен Ен, за който преди седмици бе обявено, че ще бъде продаден от холандските си собственици на белгийците от KBC, които в България притежават банка ОББ.

Шампион по привлечени

хора и средства е фондът

на “ДСК-Родина”,

като за първите девет месеца на 2020 г. нетното увеличение на осигурените в него е с 28 853 души. Те са донесли увеличение на парите на фонда с 91 568 830 лв. В същото време “ДСК-Родина” е напуснат от 20 889 осигурени с общо над 77 млн. лв. по партидите им.

Нито един от другите два фонда с положителни резултати не показва толкова голямо нетно увеличение на осигурените в него. При “Доверие”, който остава най-големият пенсионен фонд в България, нетното увеличение на осигурените за деветмесечието на 2020 г. е с 888 души и малко над 17 млн. лв. привлечени през тях. При Ен Ен пък нетното увеличение е едва с 253 нови осигурени и 3,5 млн. лв., прехвърлени от техните партиди.

По този показател

най-слабо е

представянето

на “Съгласие”

- фондът отбелязва нетна загуба на 9235 души и близо 32 млн. лв. по-малко в личните партиди.

Всъщност по показател загубени средства от осигурените, които са напуснали, начело е третият по големина фонд в България - “Алианц”. Тук нетното намаление на средствата по партидите е с над 33 млн. лв., въпреки че загубата на осигурени е само 3566 души.

Голяма част от движението на хората между фондовете

може да бъде

обяснено с предлагането

на общи продукти

между банка, застраховател и пенсионноосигурително дружество, твърдят експерти от компаниите, пожелали да запазят анонимност. Това обяснявало и изключително добрите резултати на “ДСК-Родина”, тъй като ДСК е вероятно най-голямата банка в страната, работеща с физически лица. Именно желанието за развитие на съвместни продукти стои и зад офертата на собствениците на ОББ за изкупуване на фонда Ен Ен, твърдят източници на “24 часа”.

Окрупняването на пазара вероятно ще се засили през 2021 г., прогнозират експерти от пенсионните фондове, с които “24 часа” разговаря. Причините ще са, от една страна, разрешеното по новите правила в Кодекса за социално осигуряване предлагане на промоции и съвместни продукти - така вече ще е напълно легално

обвързването на банков

кредит или депозит със

специални условия

с изискване за

прехвърляне на партидата за втора пенсия в конкретен фонд. Очаква се да се появят и чисто търговски промоции като осигуровка за втора пенсия, свързана с преференциални цени в търговски вериги или бензиностанции. От друга страна, раздвижване на пазара се очаква да донесе и стартът на изплащането на вторите пенсии от есента на тази година. Предполага се, че тогава част от малките фондове, в които и размерът на партидите е много по-малък, трудно ще предложат привлекателни продукти на клиентите си. Очаква се малките фондове да имат проблем и с осигуряването на достатъчно резерви за изплащане на пенсиите, което може да доведе до отнемане на лицензи и служебно преразпределение на осигурените в тях към по-големите играчи.

Как се преизчислява пенсията - виж какви документи са нужни

Преизчислението на намалени пенсии заради осигуряване в частен пенсионен фонд може да се извърши след подаването на две заявления в НОИ.

1. Заявление образец УП-27 – за преизчисляване на пенсия за осигурителен стаж и възраст, отпусната с намален индивидуален коефициент

2. Заявление образец УП-27.1 – за прехвърляне на натрупани средства по индивидуална партида в УПФ в държавното обществено осигуряване, като това заявление е адресирано до пенсионноосигурителното дружество, управляващо универсалния фонд, в който лицето е осигурено.

Прехвърлянето на средствата се заявява лично или от упълномощено лице, снабдено с пълномощно с нотариална заверка на подписа. Цялата процедура е служебна, като ангажираните в нея институции - НОИ, Националната агенция за приходите (НАП) и пенсионноосигурителните дружества - обменят служебно информацията и данните, необходими както за преизчисляване на пенсията, така и за прехвърляне на средствата от партидата в УПФ, в който човекът е осигурен.

След превода на средствата към държавното обществено осигуряване съответното пенсионноосигурително дружество е задължено да изпрати на пенсионера с препоръчано писмо информация за извършеното прехвърляне и извлечение от партидата му във фонда.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>