Производители на рози чакат фалити, нямало да им изкупят цвета

21.02.2021 17:08 Ваньо Стоилов
Производителите на рози, които се събраха днес в Казанлък, обсъдиха разгорещено проблемите на предстоящата в бранша кампания. Снимки Ваньо Стоилов
Петър Симеонов от Гурково, зам.-председател на Асоциацията на розопроизводителите (в средата) обобщава проблемите, които колегите му ще поставят на заседанието на предстоящия Консултативен съвет по маслодайна роза.
Производителите на рози искат да получат държавна субсидия за тазгодишния розобер, за да не зависят изцяло от дестилериите.

Искат помощ от държавата, за да не зависят изцяло от дестилериите

Притесняваме се, че на половината от нас тази година няма да бъде изкупен розовият цвят и ще фалираме. Така излиза поне от заявките на тези дестилерии, които досега са съобщили, че ще работят през предстоящата кампания. Това обявиха днес около 50 производители на рози от района, които се събраха пред Института по розата и маслено-етеричните култури в Казанлък, за да изразят тревогата си от състоянието на бранша в началото на годината.

До десетина дни предстои заседание на Консултативния съвет по маслодайна роза към земеделското министерство и производителите се надяват техните искания да получат задоволителен отговор. Основното им притеснение е, че тази година розоварните няма да изкупуват достатъчно розов цвят, тъй като имали непродадено розово масло от предишни кампании.

Колко обаче е това масло никой не казва официално, било фирмена тайна. Нека обаче държавата да засили неговата реклама по света, за да се изкупува то в по-големи количества. Може например то да се рекламира едновременно с туризма, каквато кампания разбираме, че предстои, казват розопроизводители.

Те са категорични, че не е по силите им сами да продават розова масло, ако дестилериите преработват цвета им на ишлеме, каквито предложения вече има. Освен това те трябва предварително да имат достатъчно пари, за да си платят за тази преработка.

В същото време председателят на Асоциацията на розопреработвателите Гергана Андреева признава, че в България има залежало розово масло от предишни кампании и някои от дестилериите наистина тази година ще работят с намален капацитет, но нито една от тях досега не била казала, че няма да работи изобщо и че няма да прави кампания. Срокът за сключване на писмени договори между розопроизводители и розопреработватели за предстоящата изкупна кампания е 30 април и тогава ще стане ясно какви количества цвят ще бъдат изкупени през тази година.

Собствениците на дестилерии също се оплакват от липса на оборотни средства и ще поставят проблема си на предстоящия Консултативен съвет.

А собствениците на розови градини предлагат тези от тях, които тази година няма да добият цвят или той няма да бъде изкупен, да бъдат обезщетени с по 300 лева на декар. Това може да се докаже и предварително - например, ако производителят изреже частично насажденията си, за да бъдат те подновени, и обяви нулева година. Те искат също да бъде обявен мораториум върху създаването на нови розови насаждения, а тези, които искат да ги премахнат окончателно, като ги изкоренят подобно на винените лозя, също да бъдат обезщетени според направените от тях вложения. И с условието в следващите 5-6 години да нямат право да създават нови градини.

Това са част от исканията на проидзводителите на рози, които вчера обобщи Петър Симеонов от Гурково, зам.-председател на Асоциацията на розопроизводителите. Неговото мнение е, че в последните 2 години той и колегите му работят по-добре със земеделското министерство, тъй като имало по-добра чуваемост за техните нерешени въпроси.

По данни на Симеонов, в момента официално у нас са засадени 44 хиляди декара рози при необходими 30-35 хиляди декара. Имало свръхпроизводство, защото "когато отвориха мерките за етерично-маслените култури по Програмата за развитие на селските райони, много стопани, дори и извън границите на Розовата долина - например в Добруджа и Видинско, където климатимните условия са различни, се юрнаха да засаждат рози и лавандула и так насажденията се увеличиха. Отделно има поне 5 хиляди декара с рози, които не са регистрирани. Те са на хора с малки градини - от 1 до 10 декара", коментира пред "24 часа" ситуацията Петър Симеонов.

Официално от земеделското министерство съобщават, че към момента в регистъра им са вписани 2894 розопроизводители от цялата страна, които отглеждат 45 хил. декара с насаждения с Rosa damascena и с Rosa alba. За миналата 2020 г. са преработени 13 180 тона розов цвят от 51 розопреработватели, които имат 48 обекта в страната.

Друг проблем е очакваната изкупна цена на килограм рози. "Чуваме, че ще бъде 1,80 лева на килограм, но това е спекулативно. На тази цена никой няма сметка да бере, само разходите ни са по 1,60-1,70 лева на декар. Миналата година дестилериите изкупиха моите рози за 2,10 лева килото. Никой няма да приеме цени под миналогодишните", смята друг производител - Никола Николов от Гурково.

За тази година не е спокоен, тъй като му обещали, че ще изкупят тазгодишната му реколта от неговите 40 дка розови градини, но не му казват на каква изкупна цена ще го направят.

По официални данни средната изкупна цена през кампанията от 2020 г. е била 2,04 лева за килограм. Проиводителите правят простичко сметката си - колкото вземат берачите, толкова трябва да остава и за нас. Но и правят уговорката, че в последно време разходите по отглеждането на розите се вдигат, например цената на торовете. Те смятат за приемлива цена от 2,50-3 лева за килограм.

Въпросът е, че дестилериите няма как да им я дадат, а собствениците на градини зависят изцяло от тях. Затова се чуват гласове държата да субсидира предварително брането на маслодайни рози от сортовете "Дамасцена" и "Алба", за да освободи производители от зависимостта им от преработвателите на цвета. Отделно, че някои от тях не са получили досега парите си за предаден още през миналата година цвят.
Не искаме само за нас, нека има и субсидии за розоварните, за да изкупуват и преработват повече цвят, казват стопаните на розови насаждения. Те настояват за спешна среща между производители на цвят и собственици на дестилерии, за да си изяснят взаимно картината на предстоящата кампания.

А за улеснение на работата им с берачите на рози и намаляване на бумащината, производителите предлагат според заплащането и броя на работните дни да бъде изчислен процент от възнаграждението на работниците - такса, която те предварително да внасят като данък в НОИ. Така щяла да отпадне и необходимостта от постоянни проверки по полето по време на кампанията, които сега разстройвали организациянта на работния процес.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>