Платформата "Ти броиш" търси 12 000 застъпници за честни избори

20.02.2019 11:17
Благой Бойчев

Доброволец може да бъде всеки българин без значение от политическите пристрастия, казват от "Демократична България"

С наближаването на парламентарните избори все по-често се чуват гласове за паралелно преброяване и наблюдение за честността на вота. Всички извънпарламентарни партии набират застъпници, а платформата за честни избори “Ти броиш” дава нещо повече от форма за регистрация. На нея ще функционира мобилно приложение, през което застъпниците ще изпращат сканирани протоколи с данните за гласуването във всяка секция. Специален преброителен център ще обработва информацията, а протоколите ще се публикуват на сайта tibroish.bg, където всеки един човек ще може да ги види.

Целта на разработената от “Демократична България” платформа е информацията за вота да бъде публично достъпна максимално бързо след края на изборния ден, още преди ЦИК да я оповести. Търсят се над 12 хиляди застъпници, участието е на доброволен принцип, а желание да се включат в наблюдението на изборния процес вече са проявили над 10 хиляди души от различни възрасти, социални групи и населени места. Какво обединява тези хора - основното е желанието им да се превърнат в гаранти за вот без манипулации.

“Проверката е висша форма на доверие, за мен това е много важен принцип и той може да се приложи навсякъде в живота”, разказва за мотивите си да се запише за застъпник 34-годишният режисьор Благой Бойчев. За него това са втори избори, в които ще се включи с мисия за опазване на вота. Участвал е като застъпник на местните избори през 2019 г. и сега не се е замислил при обявяването на кампанията през септември.

“Чували сме, че най-големите манипулации се случват по време на броенето, а аз вече имам и наблюдения за това. На миналите избори бях потикнат да се включа от мой приятел, който беше застъпник. Той беше спасил два гласа, които комисията щела да отчете като невалидни заради съвсем леко излизане на химикала от квадратчето. Знам, че когато някой наблюдава съзнателно, такива нарушения не стават или поне процентът ще е по-нисък”, уверен е Благой.

Подобни са и мотивите на 20-годишната студентка по право в университета в Аликанте Александра Асенова. “Смятам, че когато си недоволен от нещо, или смяташ нещо за проблем - в случая честността на изборите, то е естествено да се застъпиш, да се опиташ да помогнеш, да го предотвратиш. Затова виждам включването като “пазител” на вота по-скоро като дълг на хората към самите себе си”, споделя тя.

Александра се е включила в кампанията “Ти броиш” на по-късен етап, защото не е била сигурна дали ще е в България. В крайна сметка решила, че може да бъде застъпник и в чужбина, а ковид кризата я върнала в страната заради дистанционното обучение, към което университетът й преминал.

Студентката разказва, че хората около нея в голямата си част имат позиция, гласуват и се интересуват от това какви са гаранциите за вота. Наблюденията на Благой Бойчев обаче са други - за немалко хора, които не гласуват, не се интересуват, но и недоволстват и смятат всичко за предрешено. “Това е суеверие, което се лекува с проверка. Казвам им да проверят дали наистина е така, защото това е изхабена от съдържание лъжа, която се преповтаря”, казва Бойчев.

“Търсим доброволци, които ще бъдат активни в наблюдението, които ще бъдат обучени за възможните нарушения, въз основа на опита ни от предишни избори. Няма да изискваме от тях да седят в изборните помещения през целия над 12-часов ден. Достатъчно ще е да отделят 4 часа в най-важната част - в края на деня, при затварянето на секциите и броенето на бюлетините и попълването на данните в протоколите”, разказва Ивайло Мирчев от “Демократична България”, който ръководи екип от доброволци, разработващи платформата.

Застъпник в “Ти броиш” може да стане всеки пълнолетен български гражданин, който иска да бъде гарант за честността на вота, без значение от политическите му пристрастия. Необходимо е да се регистрира през сайта tibroish.bg или с безплатен SMS с текст участвам на тел. 108 006. До момента в “Ти броиш” са се записали над 10 хиляди души, но се търсят още хора, които да надхвърлят 12-те хиляди секции в страната и чужбина, за да се постигне идеята за един пазител на вота във всяка една секция. Платформата е отворена и към останалите политически формации или неправителствени организации.

Други от От страната и света

55 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие

Общо 55 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) към МВР на своя уебсайт

Православен календар за 20 септември

Св. вмчк Евстатий Плакида и семейството му Св. вмчк Евстатий бил римски пълководец. Като езичник носел името Плакида, но приел Светото кръщение заедно с жена си Теопистия и синовете си Агапий и

Персонален НОИ от "24 часа": При работа след пенсиониране имате право на преизчисление с допълнителния стаж

"24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт

Само в "24 часа" на 20 септември - Топенето на алпийските ледници може да доведе до спиране на АЕЦ “Козлодуй”

Само в "24 часа" на 20 септември четете:  - Гергов отдаде ЦУМ за 20 години, тайна е цената. Спа, копия на египетско изкуство и розово масло на метри от президент и премиер

Работата (не) е всичко. Но къде е в Аз-концепцията ви

Като осъзнаете мястото й в личните си ценности, ще сте по-успешни и по-удовлетворени от живота си "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

>