5000 машини за гласуване чакат на летището ЦИК и Дончев да се разберат кой ще плати склада

17.02.2021 22:00 Виктор Иванов

Вицепремиерът първо обеща място за съхранение, после се установило, че това е за след изборите. Уж се разбраха до вота да отговаря “Сиела Норма”, но комисията не гласува нужното решение

5000 машини за гласуване от общо купените 9600 са пристигнали вече в София, но няма къде да се съхраняват. Засега са в склад до летището, напомниха от доставчика на устройствата “Сиела Норма” на Централната избирателна комисия.

ЦИК е купувачът на машините за гласуване, но складовете и охраната бяха отговорност на правителството според първоначалните договорки на комисията с вицепремиера Томислав Дончев.

На 11 февруари обаче заместник министър-председателят е информирал ЦИК, че правителството няма да може да осигури склад за машините, докато не станат собственост на държавата. Според Дончев дотогава доставчикът “Сиела Норма” трябва да си пази машините, след което правителството вече щяло да осигури подходящо помещение за съхранението им. Те ще се ползват и за следващи избори.

Охраната на устройствата от МВР също бе поета като ангажимент от вицепремиера.

Машините ще

станат държавни

след изборите,

обяснява обаче той в писмото си до Централната избирателна комисия. Според Дончев това е ясно описано в договора между ЦИК и “Сиела Норма” за закупуването на устройствата.

Така компанията ще трябва да осигури съхранението на машините за гласуване за период от 30 до 60 дни от обявяването на изборните резултати от страна на ЦИК, става ясно още от писмото на Дончев. За това ще ѝ бъдат платени 4,6 млн. лв. с ДДС, които са включени в общата цена на машините от 43,2 млн. лв., припомня вицепремиерът.

“Съгласно т. 3.5. от договора възложителят заплаща на изпълнителя цената по т. 3 от договора в срок от 30 до 60 (тридесет до шестдесет) дни след влизане в сила на решението на ЦИК за обявяване на резултатите от произведените избори за народни представители през 2021 г. и след представяне на документи, изброени в същия текст”, пише Дончев на Централната избирателна комисия.

Преди това комисията трябва да направи пълното плащане на сумата и да подпише окончателния приемно-предавателен протокол за устройствата.

Пак в писмото на Дончев се изяснява, че “Сиела Норма” ще плаща склада, но той трябва да е посочен от възложителя. А възложител по договора е Централната избирателна комисия, която обаче няма собствени имоти и съответно очаква от правителството помощ за намирането на складове.

Правителството пък от своя страна не може да сключи договор за наемането на склад за съхраняване на машините, защото те не са държавна собственост. А това трябвало да направи компанията, която ги доставя.

“Министерски съвет заявява готовност за предоставяне на склад за съхранение на машините, след като същите бъдат придобити от ЦИК по надлежния ред, описан в договора с Изпълнителя”, завършва писмото на вицепремиера до Централната избирателна комисия, посветено на омагьосания кръг по този казус.

Дончев нееднократно е поемал ангажимента пред ЦИК, че държавата ще осигури склад за машините за вота. Именно затова изискването “Сиела Норма” да съхранява устройствата не е част от обществената поръчка за 9600 машини, за да не се оскъпява, заяви членът на ЦИК Ивайло Ивков на заседание на комисията във вторник вечерта. От комисията напомниха, че Дончев

даже е изпратил

предложение за

конкретен склад, в който да се съхраняват машините. След което започна препирня дали ЦИК да поиска среща с Дончев, или директно с премиера Бойко Борисов. В крайна сметка изборните надзорници решиха да поискат разговор с вицепремиера, като междувременно пратят писмо на “Сиела Норма” да ползват посочения от Дончев склад, а държавата да му осигури и охрана от МВР.

В крайна сметка ЦИК и Томислав Дончев вчера се спрели на решението машините да се съхраняват в склад на “Сиела Норма”. Вицепремиерът е имал специален разговор с комисията по темата. Там бил и представител на фирмата, обясниха от Министерския съвет.

За да стане обаче факт решението, ЦИК трябваше вчера да гласува текст на специално писмо до “Сиела Норма”, с което да поискат компанията официално да потвърди постигнатото споразумение на разговорите с Министерския съвет. Това

не се случи

заради

процедурни

хватки на

заседанието

на комисията

Преди да бъде изчетен проектът на текст на въпросното писмо, секретарят на ЦИК Севинч Солакова напусна заседанието, проваляйки кворума. Така то бе прекъснато.

След почивката стана ясно, че според писмото “Сиела Норма” трябва да определи и наеме склад, в който да пази машините за своя сметка. Те ще се съхраняват там от пристигането им в София до придобиване на собствеността върху тях от държавата.

По искане на Солакова обаче текстът не бе приет, а отложен, за да бъде разгледан на работно заседание.

“Предлагам да го обсъдим работно, тъй като трябва да стане ясно кои са отговорните лица от Министерския съвет”, заяви Солакова.

Така де факто ЦИК проточва решаването на проблема. И машините ще продължат да чакат на летището, докато не завърши цялата документална сага.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>