Ефективното сътрудничество на Китай с Централна и Източна Европа става все по-добро

16.02.2021 08:15 Агенция Синхуа

Дай Мингуо има компания за производство на мебели за дома във Фуян в провинция Анхуей в източен Китай. С наближаването на Китайската Нова година, служителите на Дай денонощно обработват поръчки за чужбина, предимно за държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

"Преди години Германия беше основната дестинация за износ на нашите продукти, но сега половината от експорта ни е за страни от Централна и Източна Европа като Полша, Чехия и Словакия," заяви Дай.

Създадена през 2013 г., компанията на Дай отбелязва стабилен растеж, като произвежда и продава изящни мебели от дърво и ратан. През 2020 г. нейният износ достигна 20 милиона щатски долара, като продажбите в Полша бяха една пета от експорта на фирмата.

"Първата ни сделка с полски клиент премина през някои перипетии, но и ние, и той, бяхме искрени и честни при решаването на проблемите", каза Дай.

След това Дай и полският му партньор станали приятели. Броят на полските клиенти на Дай достигнал 20, и филиал на фирмата му ще започне дейност в Полша веднага, щом COVID-19 бъде поставен под контрол в тази европейска страна, каза той.

През последните години сътрудничеството между Анхуей и държавите от ЦИЕ се засилва, като китайската провинция е подписала споразумения за приятелство с шест от тях, твърди правителството ѝ. Такава е тенденцията и в други части на Китай.

Въпреки икономическата депресия, която КОВИД-19 предизвика в по-голямата част от света, стокообменът между Китай и ЦИЕ през 2020 г. се увеличи с 8.4 процента и достигна 103.45 милиарда щатски долара, като за първи път премина границата от 100 милиарда долара, показват данни на Министерството на търговията на Китай.

От създаването на механизма за сътрудничество с ЦИЕ през 2012 г., преките инвестиции на Китай в 17-те държави към края на 2020 г. достигнаха 3.14 милиарда долара, като обхващат енергетиката, инфраструктурата, логистиката, автомобилните части и други сектори.

Същевременно, 17-те държави от ЦИЕ инвестираха в Китай 1.72 милиарда долара.

Данните на министерството също така показват, че през 2020 г. по маршрута Китай-Европа са преминали 12 400 товарни влака, като Полша, Унгария, Чехия, Литва и Словакия са съществена част от него.

Тази товарна жп линия стана връзка от жизнено значение в противоепидемичния отговор и в доставките, свързани с инициативата "Един пояс, един път", а също така изгради път на приятелство и просперитет между Китай и държавите от ЦИЕ. Това заяви Лин Сунтиен, президент на Китайската асоциация за приятелство с чужбина, по време на петата среща на местните лидери на Китай и държавите от ЦИЕ, състояла се на 5 февруари чрез видео връзка в Шънян, столицата на североизточната китайска провинция Ляонин.

Чрез тази жп връзка, в различни части на Китай бяха доставени българско кисело мляко, полско мляко, унгарско вино и гръцки зехтин, обогатявайки трапезите на китайците, заяви Лин.

Той заяви, че между Китай и ЦИЕ са подписани 212 споразумения за приятелски отношения на регионално и общинско ниво, като те насърчават сътрудничеството в различни области и засилват взаимното разбирателство и приятелство между хората.

Обнадеждаващите постижения в сътрудничеството говорят много за огромния потенциал за взаимно допълване, заяви Хуо Юджън, специален представител на Китай за сътрудничеството между Китай и ЦИЕ.

Лю Нин, губернатор на провинция Ляонин, каза по време на срещата, че морско-железопътните маршрути за превоз на стоки, свързващи Ляонин и Европа, преминават през 12 големи града в пет държави в Централна и Източна Европа, и обемът на търговията на провинцията със 17-те държави от ЦИЕ е достигнал 2.89 милиарда долара през 2020 г.

Хърватският окръг Задар и китайската провинция Хайнан подписаха споразумение за установяване на приятелски отношения през декември 2019 г. Префектът на Задар Божидар Лонгин заяви, че окръгът активно подкрепя инициативата "Един пояс, един път".

Механизмът за сътрудничество между Китай и държавите от Централна и Източна Европа осигурява солидна основа за местните власти за икономическото развитие на регионите, като дава възможност за осъществяване на сътрудничество чрез споделяне на знания и опит, добави той.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>