Разпродават военни имоти за 32 млн. лева преди изборите

10.02.2021 12:23 Виктор Иванов
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ
Обявените за продан магазини в кв. "Изток"

Магазини в баровския кв. “Изток” на столицата и “Красно село” пуснати на еднакви цени

Този път почти без оферти за терени по морето, но са обявени на търг огромни поделения

Над 32 млн. лева ще опита да изкара Министерството на отбраната с бърза продажба на 65 имота. Те са пуснати на търг със заповеди на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, издадени в края на януари.

Търговете трябва да се проведат до края на февруари. А надеждите на военните са сделките да бъдат приключени преди изборите на 4 април.

Обявите са част от кампанията на военните в този управленски мандат да се освобождават ударно от ненужните им вече имоти на закрити казарми и поделения. Обещанията на Каракачанов бяха парите и подходящите терени в големите градове да се насочат към изграждането на нови квартали, в които

да има

апартаменти за

безимотни военни

До момента обаче няма задвижен проект за такъв нов квартал. Едва през септември 2020 г. министърът конкретизира, че опитва да намери инвеститори за два проекта с 200 000 кв. м апартаменти в София.

Практиката на военното министерство през този мандат сочи, че сделки се случват дори при само един кандидат на обявените търгове. А продажните цени рядко надвишават първоначално обявените, както разкри разследване на “24 часа”, публикувано през март 2020 г. Това дава надежда на военните, че и сега ще успеят да продадат по-голямата част от обявените 65 имота.

За разлика от предишни години, в новите три обяви на вицепремиера за разпродажбата на терени почти липсват имоти по морския бряг, които бяха хитови през миналата година. Тогава военните пуснаха на пазара имоти за 13 млн. лв., като имаше много в близост до морето.

През 2021 г. обаче обявите са повече за големи терени на закрити поделения във вътрешността на страната, които би трябвало да са подходящи за инвеститори в промишлени предприятия.

5 173 000 лв. се надява да получи Министерството на отбраната от продажбата само на един имот в Ямбол. Той е с площ от над 98 декара, в урбанизирана територия е и в близост както до жилищни зони, така и до промишлени на територията на града. Средната цена на квадратен метър, която очакват да получат военните, е 58 лв.

Още 3,6 млн. лв. Министерството на отбраната търси с продажбата на бивше поделение в Нова Загора. То е на булевард, също

е подходящо

за завод,

а общата му площ е 127 дка. Получава се цена от 28 лв. на кв. м.

3 млн. лв. Министерството на отбраната се надява да получи за 117 дка на входа на Самоков откъм София. Това прави по 25 лв. на кв. м, а в близост се намира заводът за бронирани автомобили на българската фирма “Самел 90”, който в края на миналата година получи 50 млн. лв. от МО без обществена поръчка, за да произведе нови бронирани коли за специалните сили.

В съседство военните са обявили още един имот, но

само за 10 лв.

на кв. м

Неговата площ е малко над 108 дка, а цената - 1,1 млн. лв. За продажба е обявен и трети имот в града.

Едва 5 лв. на кв. м пък е цената за 195 дка в Сандански, за които военните се надяват да получат малко над 1 млн. лв.

Най-скандалните цени, обявени в търговете на министерството обаче, са за магазини в София.

Обявите за продажба на търговски площи в столицата са 5 - два имота на бул. “Самоков” в един от най-скъпите квартали “Изток”, две на ул. “Хайдушка поляна” в “Красно село” и една за крайния жк “Овча купел”. Цените и на петте имота са сходни, независимо в разликата в локациите и търговския им потенциал.

Така за двата имота в кв. “Изток” военните търсят съответно 212 хил. и 387 хил. лв. Първият магазин е с площ от 124 кв. м, а вторият - 221 кв. м. Така цената на квадрат е съответно 1709 и 1750 лв. В квартала в момента търговски площи се предлагат за продан при цени от 1500 - 1800 евро за кв. м или два пъти по-скъпо от офертата на военните.

1700 лв. на кв. м е цената и на обявения за продажба магазин от 162 кв. м в бл. 32 на ул. “Хайдушка поляна” в “Красно село”. За разлика от магазините в “Изток”, този няма излаз към голяма пътна артерия.

Малко по-евтин е съседният магазин на “Хайдушка поляна” - за 86 кв. м търговска площ се искат 142 300 лв.

1006 лв./кв. м пък е търсената цена за магазин в “Овча купел”, или 49 100 лв. за 46 квадрата.

Министерството

на отбраната

разполага с над

1000 имота за

продажба

в цялата страна, показа разследването на “24 часа” от миналата година. Като основен мотив за сделките се изтъква, че всяка година само за охраната на тези имоти се дават 14 млн. лв. Парите се насочват към охранителната фирма на военните МОБА.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>