Втората пенсия ще може да се намалява

05.02.2021 21:54 Виктор Иванов

Пожизнената втора пенсия, която ще плащат частните фондове, ще може да бъде намалена за разлика от тази, която плаща Националният осигурителен институт.

Това ще става, ако свършат парите по личната аналитична сметка на пенсионера и плащането трябва да бъде поето от резервите на фонда за изплащане на пенсиите.

Новото правило е записано в пакет промени между първо и второ четене на Кодекса за социално осигуряване, внесени от ГЕРБ.

Дори и при намаление по този начин обаче размерът на втората пенсия не може да пада под гарантирания, т.е. под сумата, отпусната първоначално от пенсионното дружество.

Пожизнената втора пенсия ще може и да се вдига, ако парите от личната партида не са свършили. Тогава частният фонд ще ги инвестира, а пенсионерът ще получава 50% от доходността на средствата си като актуализация.

Всеки човек, роден след 1959 г., който получава втора пенсия, ще може веднъж годишно да иска допълнително преизчисление, ако продължава да работи. За него ще се ползват постъпилите за периода на работа нови осигурителни вноски в частното пенсионно дружество.

На фондовете ще бъде забранено да изчисляват пенсиите на мъжете и жените с различна очаквана продължителност на живота, предвиждат още предложенията за второ четене на КСО, внесени от ГЕРБ.

Остават трите вида втора пенсия, които ще плащат частните фондове - пожизнена, разсрочена и еднократно. Не се променят и условията за отпускането им. Пожизнена ще се получава, ако партидата позволява поне 15% от минималната. Въведено е обаче условие, че при пожизнена с гарантиран срок нейната продължителност ще е от 2 до 10 г. Разсрочена ще вземат хората, които имат над 3 минимални пенсии в партидите си. Останалите ще вземат парите си наведнъж.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>