Продават фонд с 1,8 милиарда лв. за втора пенсия

03.02.2021 07:00 Виктор Иванов

Той е с най-големите партиди в България

Българи искат да изкупят Ен Ен, два пъти се удължава срокът за подаване на оферти

Промените за вторите пенсии намалявали очакваните печалби, прогнозират трусове на пазара до една година от началото на плащане

Очакват консолидация на пазара и събиране на всички в 3-4 големи пенсионни фонда

Четвъртият по големина пенсионен фонд, в който се осигуряват около 340 хиляди българи, си търси купувач, потвърдиха пред “24 часа” три независими един от друг източници. Той е собственост на базираната в Нидерландия “Ен Ен Груп”.

Бъдещата продажба на Ен Ен е част от започващо преструктуриране на осигурителния пазар, коментираха пред “24 часа” експерти. Със старта на изплащането на пенсии през есента на 2021 г. очакванията са печалбите на фондовете да намалеят. Прогнозата предвижда окрупняване на пазара до 3-4 много големи фонда, които да погълнат по-малките.

Сред кандидатите да закупят Ен Ен има поне двама български инвеститори, убедени са източниците ни.

“Не коментираме

пазарни

слухове”,

бе единственият официален коментар от “Ен Ен Груп”, получен в отговор на изпратени по имейл въпроси от “24 часа” до холандските собственици на българския пенсионен фонд.

“Ен Ен Груп” е регистрирана на фондовата борса “Юронекст” в Амстердам и е нормално да не се дава предварителна информация, която може да се отрази на котирането на компанията.

“Ен Ен Груп” има пенсионни фондове в почти цяла Европа и в Япония, като общо в тях са осигурени над 17 млн. клиенти. Групата включва “Национале-Недерланден”, NN Интернешънъл, “Делта Лойд”, NN Investment Partners, ABN AMRO, Movir, AZL, BeFrank и OHRA.

В България “Ен Ен България” е на пазара както на пенсионните фондове, така и в животозастраховането. Предишното име на фонда бе Ай Ен Джи.

У нас

Ен Ен осигурява

за втора пенсия

около 340 хил.

българи,

като към деветмесечието на 2020 г. нетните активи на универсалния пенсионен фонд са за 1,5 млрд. лева.

Фондът има и продукти в третия стълб на пенсионната система, т.нар. доброволни доброволни пенсии, и в професионалното пенсионно осигуряване. Общо в пенсионните фондове на Ен Ен в България към края на деветмесечието на 2020 г. е имало натрупани близо 1,8 млрд. лв.

В Ен Ен обаче са едни от най-големите индивидуални партиди за втора пенсия на целия пазар. Причината е, че голяма част от осигурените във фонда хора са с високи доходи и стабилна работа, т.е. не са имали прекъсване в осигуряването. Средномесечната осигурителна вноска в този фонд е 71,55 лв., което е с около 10 лв. над вноските, които влизат в останалите фондове. Размерът на осигуровката не зависи от фонда, тъй като е закован от закона на 5 на сто от заплатата на осигурения.

Към края на деветмесечието на 2020 г. средният размер на партидата за втора пенсия в Ен Ен е бил 4345 лв. и реално е

единственият

фонд, в който

партидите са

над 4000 лв.

При изваждане на т.нар. кухи партиди, за които в последните 12 месеца не е имало осигуряване, Ен Ен отново има най-големи натрупвания по личните сметки на осигурените в него за втора пенсия, показват статистиките, публикувани от Комисията за финансов надзор.

5611,70 лв. е била средната стойност на партидите за втора пенсия във фонда на Ен Ен. Това е с близо 500 лв. повече от следващите по размер партиди на другите компании. Разликата с най-ниските партиди, които според КФН са във фонда на “Топлина”, е близо 3000 лв.

Разместването

на пазара

вече започна

и си личи по движението на осигурените между различните фондове, твърдят още експертите в осигурителния сектор. Според тях ще оцелеят тези фондове, които успяват да привличат повече от осигурените в други фондове. Данните на КФН за деветмесечието на 2020 г. показва, че нови клиенти от другите фондове са успели да привлекат само три компании - “Доверие”, “ДСК Родина” и Ен Ен. Но при фонда, който в момента се продава, нарастването е само с 253 души, докато

в “ДСК Родина”

осигурените са

се увеличили

с 28 853 души

“Доврие” привлякъл 888 нови клиенти от другите фондове. А всички останали компании на пазара губят клиенти и пари, показват данните на КФН.

В момента в България има 9 пенсионноосигурителни дружества, които правят осигуровки за втора пенсия в т.нар. универсални пенсионни фондове. В тях са осигурени над 3 млн. българи, а

общите им

активи

надхвърлят

14 млрд. лв.

Най-големият фонд е “Доверие” с близо 3,6 млрд. лв. активи в универсалния си пенсионен фонд и близо 1 млн. осигурени в него българи. На второ и трето място са фондовете на “Алианц България” и “ДСК Родина”, в които има съответно по 785 и 624 хил. осигурени. Активите за втора пенсия на тези два фонда пък са близо 3 млрд. лв. за “Алианц” и 2,5 млрд. лв. за “ДСК Родина”. На четвърто място с почти равни показатели са Ен Ен и “Съгласие”, които имат всеки по малко над 10% от пазара на вторите пенсии. Последният е единствен от първите пет фонда, в който собствениците са български.

Задължение да изплатят поне постъпилите осигуровки тежи най-много на частните дружества

Сроковете за оферти съвпаднаха със спор на дружествата и държавата по промените в Кодекса за социално осигуряване

При плащане на вторите пенсии от личните партиди на хората частните пенсионни дружества трябва да гарантират брутния размер на постъпилите през годините осигурителни вноски. Това задължение натоварва най-много сметките на компаниите и се очаква да редуцира сериозно печалбите им.

При преговорите с правителството фондовете настоявали да гарантират нетния, а не брутния размер на вноските.

Разликата идва оттам, че преди да постъпят в партидата, върху вноските се заплаща еднократна такса, която в момента е в размер до 3,75% от сумата. Допълнително всяка година се удържат до 0,75 на сто инвестиционна такса от стойността на партидата. Тоест при задължение да платят като пенсия брутните осигуровки фондовете ще трябва да възстановят в партидите събраните през годините такси, ако не са успели да натрупат доходност, която да ги покрива и надвишава.

Ако в Кодекса за социално осигуряване бе записано да се възстановява нетният размер, фондовете не трябваше да връщат такси.

Три вида пенсия ще трябва да плащат частните фондове - пожизнена, за определен брой години или да дадат парите на пенсионера накуп, предвиждат промените в КСО. Какъв продукт ще бъде избран, зависи от това колко пари има в партидата. Така пенсия до смъртта си ще получават хората, които имат достатъчно пари, за да вземат поне 15% от минималната пенсия (45 лв. за тази година).

Приемането на промените обаче се забави заради внесени в последния момент директно в парламента предложения на Комисията за финансов надзор, които дописват правителствения проект. В момента в работна група на частните дружества и КФН преговарят по тези нови предложения.

Оказва се, че сроковете за подаване на оферти за сделката с “Ен Ен” съвпадат с графика за обявяване на предложенията за второ четене на КСО, когато трябва да стане ясно какви окончателно ще са правилата за плащане на вторите пенсии. И за двете крайната дата в момента е 5 февруари.

Засега официално идеи за промени в правилата на предлаганата от правителството фаза на изплащане на вторите пенсии са дали Комисията за финансов надзор и Конфедерацията на независимите синдикати в България. Частните пенсионни дружества са против и двете предложения, които според тях могат да направят изплащането на вторите пенсии невъзможно.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>