Кое е любимото българско дърво на годината

19.01.2021 03:00 Надежда Алексиева

Конкурсът "Дърво с корен 2020" търси историите на любими и впечатляващи дървета на територията на България. Инициативата е на фондация "ЕкоОбщност" и се организира за единадесета поредна година.

Кои са любимите ни дървета и какво ги прави по-различни и толкова ценни за нас? На тези въпроси организаторите търсят отговор от гласуващите.

Конкурсът събира онези скъпи на сърцето ни дървета, с които ни свързват лични или семейни спомени, които са се превърнали в пазител на дадена природна местност или населено място, които сплотяват общностите и са неделим участник в техните делници и празници.

Конкурсът търси нашата жива връзка с природата и ни припомня огромната роля на дърветата – роля, която не се свежда само до благата, с които ни даряват – свеж въздух, чиста вода, място за почивка и зареждане сред природата, но се простира и до значението и непреходното им присъствие в народната ни памет, обичаи, култура, символика.

Сред дърветата, от които можем да избираме, се открояват достолепни екземпляри, отдавна превърнали се в почитани членове на местните общности, като Дъба в родното село на Йордан Радичков (с. Калиманица, обл. Монтана), Големия цер в махала „Лакарево“ (с. Гумощник, обл. Ловеч), Старата черница в градинката срещу Районен съд – Велики Преслав, Вековният дъб при с. Клисура, обл. Софийска, Бялата черница при с. Звиница, обл. Кърджали, Стария дъб край манастир „Св. Димитър“ (с. Габра, общ. Елин Пелин), Буешкия дъб (с. Петрелик, общ. Хаджидимово).

Трогателни са и личните разкази, свидетелстващи за силната привързаност на хората към дървета, които са знакови за семейството им, пазят родовата им памет и са неизменен участник в събитията от техния живот, като дивата круша в с. Тъжа, обл. Стара Загора, гръцкия орех в центъра на с. Чеканчево, обл. Софийска, ябълка в с. Божичен, обл. Русе.

Победител ще бъде дървото, което събере най-голяма подкрепа в онлайн гласуването до 20 януари 2021 г. То се провежда на интернет страницата на конкурса, като от днес до края му броят на подаваните гласове ще бъде скрит, за да се запази елемент на изненада при обявяване на резултатите, обявяват организаторите.

Участниците, номинирали отличените дървета, ще получат награди, експерти арбористи ще извършат оглед на дървото победител в основната категория и ще изготвят препоръки за необходима грижа. То също така ще представи страната ни през февруари 2021 г. в международния конкурс „Европейско дърво на годината“, където ще се състезава с победителите в националните конкурси на други 13 държави.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>