Политическото самоубийство на Тръмп

08.01.2021 11:31 Сергей Строкан, "Комерсант"
Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс

Четириригодишното управление на 45-я президент на САЩ Доналд Тръмп, отброяващо последните си дни, приключва с такова разтърсване на устоите, в сравнение с което всички предишни сражения около новото броене на гласовете в колебаещите се щати, всички улични безредици и протести в Америка от края на миналата година изглеждат като детски лудории, предаде БТА. 

Изгубил всичко - битката за президентското кресло в изборите от 3 ноември, след това и контрола над Сената, поет тази седмица от демократите след изборната победа на техни кандидати в щата Джорджия, Тръмп не успя да овладее емоциите си и реши да тръшне вратата.

И то да я тръшне за последно така, че да се срути мазилката и мигом да изпопадат от стените всички артефакти, всички реликви от американската история, украсяващи Белия дом и Конгреса на САЩ.

Призовавайки привържениците си да тръгнат на бой последен, готови на смърт, само и само да не допуснат утвърждаването на резултата от президентския вот, ексцентричният и егоцентричен Доналд Тръмп едва ли е предполагал, че нещата ще вземат такъв обрат и ще стигнат толкова далеч.

Адептите на тръмповата нова американска вяра, надошли в столицата от различните щати, взеха призива му за чиста монета и щурмуваха Капитолия, смазаха полицейските кордони и започнаха същинско побоище в светая светих на американската политика - Конгреса на САЩ. Накараха обитателите му да се спасяват с бягство, включително третия човек в йерархията на американската власт - председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Принуден бе да се измъкне и вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, който бе в Капитолия - той не одобри действията на протестиращите и се помъчи да ги убеди, че не бива да излизат от правното поле и да оспорват изборния резултат, с което предизвика недоволството на своя бос.

Цял свят обиколиха кадри, показващи как нахлулите в Капитолия безчинстващи мародери се гаврят със светините на Съединените щати, пазени там столетия наред, и изпъстрят стените с надписи "Убийте медиите", превръщайки в посмешище за планетата собствената си страна, опитвала се да учи на ум и разум кого ли не.

И щом три часа след този карнавал на безумието Тръмп прикани симпатизантите си, демонстрирали новия американски патриотизъм, "да си ходят вкъщи", бе вече късно. Ситуацията стигна отвъд точката, след която връщане няма.

Видяното от цял свят през нощта срещу 7 януари във Вашингтон напомняше смяна на властта в някоя от страните в третия свят, често наричани с обидния термин "бананови републики". В постсъветското пространство, където неконституционните смени на властта станаха ако не нова норма, то поне широка практика, в различни години видяхме нещо подобно в Грузия, Киргизстан и Украйна - страната на "победилия Майдан".

Само дето Америка няма да стане страна на победилия Майдан - за разлика от Украйна.

През онази нощ, когато православният свят, потънал в тишина и съсредоточеност, честваше Рождество (по Юлианския календар), във Вашингтон течеше агония.

Агонията на най-необичайния американски президент, за пръв път в историята на САЩ нарушил всички американски табута. Доналд Тръмп не ще успее да обърне резултата от президентските избори и на 20 януари избраният за президент на САЩ Джо Байдън официално ще встъпи в длъжност, полагайки по традиция клетва на стъпалата на Белия дом.

Но въпреки това Тръмп, взривил правното поле на Америка, фактически извърши политическо самоубийство, слагайки кръст на президентските си амбиции. Защото едно е да се бориш със "Сънения Джо", а съвсем друго - да се бориш с американските устои.

В тази битка Доналд Тръмп със сигурност няма шансове, независимо дали последните му действия ще бъдат официално признати за "държавна измяна".

Невъзможно е да си представим, че такъв лидер, хвърлил предизвикателство на всички - и на демократите, и на републиканците в Конгреса на САЩ, ще успее някой ден пак да формира свой екип и ни лук ял, ни лук мирисал да тръгне на избори, преодолявайки многобройните им филтри.

Колкото до "Сънения Джо", по време на кампанията много му липсваше идея, но ето че най-сетне има идея за него, също и възможност "да се събуди" - благодарение на Доналд Тръмп.

Тази идея е Америка да бъде защитена от политическия й терминатор, каквато роля изигра 45-ят президент на САЩ.

(БТА)

Други от От страната и света

В нощта срещу неделя минаваме на зимен часовник – добър е за здравето ни

За седмица може времето, в което ни се спи, да се разминава с графика на социалния ни живот. Връщаме се с час назад и в естествения ритъм на природата

Майката за загиналия парашутист: Иска ми се да му кажа „Мише, Мишленце” и да го гушна

„Мустакатко. Седи отгоре и ни се смее в момента. Както казва баща му: „Такъв шамар ни удари, че не знаем на кой свят сме". Ние тук страдаме за него, скърбим, защото ще ни липсва

МВР: Внимавайте за джебчии по време на „Черния петък"

С наближаването на „Черния петък" и предстоящите коледни празници, от МВР за пореден път предупреждават да бъдем особено внимателни за багажа си и да се оглеждаме за джебчии

22% от българите са били принудени да взимат заеми, за да покрият разходите си

22% от българите са били принудени да прибягнат до някаква форма на заем, за да покрият разходите си за жилище. В същото време 82% от българите заявяват

Израел удари Иран

Ударите са били извършени на три етапа, Иран ги омаловажи Съединените щати са били уведомени за тях малко преди началото им Израел атакува военни обекти на Иран тази нощ

>