Депутатите работят месец допълнително, за да приемат закона за вторите пенсии

04.01.2021 13:34 Виктор Иванов
Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова в новата пленарна зала.

Плащането трябва да започне от септември със 17 000 жени, родени през 1960 г.

Работата на депутатите, преди да бъде разпуснато Народното събрание за предизборна кампания, ще продължи, докато бъдат приети промените в Кодекса за социално осигуряване, които регламентират изплащането на вторите пенсии от частните фондове.

За това са се разбрали ГЕРБ и “Обединени патриоти”, имало и подкрепа от ДПС, научи “24 часа” от източници в управляващата коалиция.

Първоначално ГЕРБ и патриотите планираха да разпуснат парламента веднага, след като има указ на президента Румен Радев за насрочване на изборите на 28 март. Срокът това да стане е краят на януари.

Депутатите да работят почти до края на февруари и да се разпуснат само за предизборната кампания през март, за да успеят да гласуват законопроекта за вторите пенсии, гласи новата договорка на ГЕРБ и патриотите.

Още на първото си заседание след новогодишната ваканция на парламента пък правителственото предложение ще влезе в дневния ред на социалната комисия на НС. Това трябва да стане на 12-13 януари. След това

проектът трябва

да се придвижи

максимално

бързо

и на второ четене както през комисиите, така и през пленарната зала.

Освен от социалната, проектът трябва да бъде одобрен и от бюджетната комисия на НС.

Още една причина за бързането е, че правителството успя да одобри законопроекта едва на последното си заседание за 2020 г. на 30 декември.

Около 17 000 жени, родени през 1960 г., трябва да започнат да получават пенсия от частните пенсионни фондове през септември.

Ако не бъдат

приети

промените,

плащането на

втората пенсия

ще е трудно,

твърдят фондовете. Причината е, че в момента КСО предвижда единствено изплащането на пожизнена пенсия, а не всички от първите пенсионери имат достатъчно натрупани в партидите си пари.

Вторите пенсии да са три вида - пожизнени, разсрочено плащане за определен брой години и еднократно плащане, предвижда законопроектът. Какъв вид ще плащат фондовете, ще се решава според това колко пари има в партидата на всеки кандидат за втора пенсия. При пожизнено или разсрочено плащане размерът ѝ трябва да е равен на поне 15% от минималната пенсия от НОИ, което за 2021 г. означава 45 лв.

Пожизнена пенсия да бъде плащана от фондовете на всеки, който има натрупани в партидата си средства за поне 45 лв., предвижда правителственият проект. На хората, които имат поне 900 лв., но парите им не позволяват пожизнена пенсия, ще се отпуска разсрочено плащане за определен брой години. Тези с по-малко от три минимални пенсии, спестени в частните пенсионни фондове, ще могат да получат парите си накуп.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>