Стилиян Иванов: Човешкото в нас е поставено на особено силно изпитание до 2026 г.

02.01.2021 08:00 Паола Хюсеин

Астрологията не предопределя нищо. Тя само отваря звездната бонбониера, оставяйки на всеки от нас възможността да подбере бонбона, който ще изяде, казва режисьорът, който е и астролог

Стилиян Иванов е автор, режисьор и продуцент на 55 документални филма за историята, културата, философията и вярванията на човечеството. Водещ е на семинари по астрология на себепознанието у нас и зад граница. През януари 2021 г. предстои да излезе 4-ата му книга - “Астрологичен пътеводител”. Пак тогава той ще бъде част от първата Академия по астрология у нас в Центъра по себепознание “Орфей”.

Иванов е съсобственик на радио “Антена” и продуцентска къща “Додофилм”. Член е на СБЖ.

Завършва със златен медал Националната природо-математическа гимназия и с отличие Националната академия за театрално и филмово изкуство. Роден е през 1968 г. в Сандански.

- Дойде ли ерата на Водолея, г-н Иванов? Едва ли не се очакваше, че тя започва със сливането на Сатурн и Юпитер на 21 декември.

- Както многократно бях писал, “звездните” ери не са симетрично нарязани парчета торта. Те са с приблизителна продължителност от 2000 години, като последните десетилетия на предходната ера преливат в първите десетилетия на новата. За да няма спекулации по въпроса, нека всеки сам да помисли: това, което характеризира стихията на Водолея, са въздухът, модерните технологии, различността, хуманността, психологията и астрологията.

Е! Авиацията има своя рожден ден през 1903 г., когато братя Райт извършват първия успешен полет със самолет, въпреки че първият успешен опит за създаване на летателен апарат е още през 1782 г., когато братята Монголфие издигат в атмосферата огромен балон, изпълнен с горещ въздух. Едва от средата на XX век обаче преодоляването на разстояния по въздуха става достъпно за голяма част от човечеството.

Радиото, телевизията и интернетът са деца на XX век, психологията като наука - също. Астрологията изживява своя небивал ренесанс едва от края на миналия век, а колкото до хуманността и приемането на различията...

Днес децата са

много по-близо до

античната идея за

човека, отколкото

техните баби

и дядовци

Така че на 21 декември само още веднъж бе подпечатана визата на човечеството за встъпването му на територията на Водолея, на която то отдавна прави плахи крачки.

- Какво очаква човечеството и България през тази ера? Хубава или лоша ще бъде тя?

- Както всяка от предходните ери, така и тази изобилства от възможности. Хората сами ще трябва да направят своя избор. Астрологията не предопределя нищо. Тя само отваря звездната бонбониера, оставяйки на всеки от нас възможността да подбере бонбона, който ще изяде, според личните си нагласи, страхове, комплекси, степен на осъзнатост, интелект и емоционален багаж.

Ще припомня какво се случи през предходната ера на Риби. Стихията на водата създаде парната машина, а тя доведе до индустриална революция, която днес е на път да съсипе планетата. Водата облекчи човешкия живот, но постави на изпитание самото му съществуване.

И още. Риби символизират духа и религията. През изминалите 2000 години се родиха двете най-масови и най-войнстващи религии: християнство и ислям. Първоначално те укрепиха вярващите, а после чрез инквизицията и шериата сломиха духа им.

Какво ще правим с

даровете на Водолея?

Дали ще се удавим в безкрайното море на информационните технологии, или ще разкрием всички тайни на Вселената; дали ще отстоим личните си свободи, или ще поробим инакомислещите; дали ще бъдем самотни сред изкуствени интелекти, или технологиите ще ни освободят време, за да бъдем сред хора... Няма как със сигурност да кажа. От всеки от нас зависи коя страна на монетата ще погледне.

- Защо ерата на Водолея е толкова важна и чакана? Хипитата я възпяха още през 60-те години на миналия век. Изобщо ерата на Водолея и очакването ѝ стават символ на новото и прогресивното, вероятно затова е описвана и в голям брой творби в изкуството - кино, музика, представления, сред които е и легендарният мюзикъл “Коса”.

- С нищо не е по-важна или маловажна. Просто урок, през който минаваме. И така, както в училище не можем да кажем

дали математиката,

или литературата са

по-необходими,

а просто са еднакво значими, така и Водолеят ще ни преподаде това, което трябва да научат духът и душата в безкрайните си проявления тук и в други измерения.

Така че нека не се вземаме на сериозно и да бъдем търпеливи, но и весели ученици, имащи щастието да бъдат в училището, наречено живот.

- Още едно предзнаменование видяха хората в сливането на Сатурн и Юпитер, случило се на 21 декември - деня на зимното слънцестоене. Казват, че подобно нещо става веднъж на 800 години. То е част от движението на небесните тела, но какъв е символът за хората?

- За да престанем да се втелясваме по небесните тела, търсейки оправдание за грешките, които сме направили, и предзнаменование за тези, които ще извършим, нека да припомня една хилядолетна притча, която мъдрите учители разказвали на нетърпеливите си ученици:

За да не бъде сам, Бог създал човека. И май веднага съжалил. От първата минута на този свят хората търсели Бога, за да изпълнява желанията им или да става арбитър на техните разпри. И колкото повече израствали, толкова претенциите им се увеличавали и споровете им ставали по-ожесточени. А когато Бог отсъдел нещо, една част от хората го хвалели, а другите го проклинали. Така минали много, много години. Един ден Бог решил да се скрие от творенията си и от някакво тайно място да ги наблюдава. Замислил се:

- Ако се скрия на най-високата планина, хората са упорити, въпрос на време е да я покорят и пак ще трябва да угаждам на всичките им прищевки. Ако се скрия в най-дълбокия океан, хората са изобретателни, не след дълго и там ще се спуснат. Ако се скрия сред звездите, хората с мечтите си ще ме открият там.

Мислил Бог, мислил и накрая се сетил:

- Ще се скрия на място, където хората никога не поглеждат - в собствените им души.

Така и станало. Бог се разделил на милиарди, милиарди светлинки и се скрил във всеки един човек. Оттогава до днес Бог дарява истинско щастие не толкова на упоритите, изобретателните или мечтателите, колкото на онези, които умеят да погледнат в себе си.

- Коледната целувка на двете планети - Юпитер и Сатурн, бе определена от някои астрономи като равностойна на Витлеемската звезда. Какво е представлявало явлението Витлеемска звезда и защо сливането на двете планети гиганти се свързва с нея? Има ли наистина толкова надежда в днешното небесно явление, колкото преди 2000 г., или цялата емоция е заради пандемията, завладяла света?

- Надежда има. Мъдростта ражда надеждите. И да, конкретно в случая трябва да подчертаем, че прегръдката на Сатурн (Кронос) и Юпитер (Зевс) - баща и син в царството на дядото - Уран/Небе, е

предвестник на

възхода на личната

свобода,

толерантността, приятелството, новото, модерното и различното.

Сега обаче да не си помисли някой, че като се събуди утре сутринта, еднорози ще тичат по софийските улици, яхнати от дашни нимфи и надарени елфи - за всеки според мерака. Не! Ние сме тези, които трябва да изградим среда на толерантност, хуманност, приятелство и т.н.

Прегръдката на планетите само сочи, че сега му е времето да се изтърколим от дивана, да отърсим трохите от шкембетата си и да изхвърлим от живота тези, които са част от остарелия и вмирисан пасаж Риби. И отсега ви казвам, че няма да е лесно! Няма, но ще трябва да се постараем.

- Кога ще свърши пандемията от коронавирус, могат ли астролозите да дадат отговор на този въпрос?

- През годината няколко пъти писах, че според астрологията пандемия няма! Така че не мога да ви кажа кога ще свърши нещо, което не съществува.

- Защо ни се случи тази пандемия? Има ли връзка със съвпада на Сатурн и Плутон през тази година? Според други астролози при предишен съвпад на тези планети е започнала епидемията от СПИН, Първата световна война и т.н.

- Дрън-дрън. Чиста стъкмистика! Като са толкова големи умници някои астролози, защо не написаха това преди години?

Астрологията сочеше - и аз го написах преди година във вашия вестник, че

предстои коренна

трансформация,

която ще засегне

всички

Толкова! Оттук нататък според липсата си на акъл и такт врачките, маскирани като астролози, си наизмислиха куп врели-некипели.

- През тази година имаше натрупване на ретроградни планети - вероятно това е просто поредица от небесни явления, но същевременно самата дума ретроградни има друг тип конотация в езика на хората - нещо не толкова добро, назадничаво. Какво причинява на хората този заден ход на планетите?

- Създателите на астрологията още преди 5000 години са определили правия и ретрограден ход на планетите да управлява различни потенциали. Абсурдно е да се твърди, че ретроградният ход е нещо зловещо за разлика от правия, така както е нелепо да кажем, че издишването ни ощетява за разлика от вдишването. Не! Не! И пак не! Това са два полюса, редуването на които ражда живот.

Моля, запомнете веднъж завинаги или поне докато имате памет:

Марс в прав ход управлява Овен, а в ретрограден - Скорпион,

Венера в прав ход управлява Везни, а инак - Телец,

Меркурий в прав - Близнаци, в ретрограден - Дева,

Юпитер - съответно Стрелец и Риби,

Сатурн - Водолей и Козирог.

Кажете ми сега какво му е лошото на аналитичното мислене и грижа за ближния, изразявани от ретроградния Меркурий? И наистина ли са голямо предимство кражбите, клюкарстването и лъжите, чийто символ е правият ход на същата планета?

- Кога се обръщат нещата, кога ще има промяна? По ваши думи в “24 часа” в края на декември ще разберем защо ни се е случило всичко това. Разбрахме ли вече?

- Днес информацията за това защо животът ни е кочина, става все повече и по-ясна. Няма да правя политически и икономически обзор на България за 2019-а, но само шарлатанин и дърт наследник на Цезар и Клеопатра биха твърдели, че в края на 2020-а не знаем кой на кого какво е давал, кой чий бизнес е вземал и коя “прекрасница” кого е посещавала.

А колкото до вируса?! Нали се разбрахме още преди месеци - пандемия от вирус няма.

- Каква година ще е 2021-а - за любовта, изкуството, бизнеса, политиката?

Годината ще бъде

щастлива

за всички влюбени, които не са предали себе си заради обекта на чувствата си; за всички артисти, чието изкуство е вдъхновило поне един човек; за всички бизнесмени, които заедно с натрупване на материални ценности са увеличили и духовните си богатства; за всички политици, които са осъзнали, че политиката е бреме по укрепването на цял един народ, а не грабеж и измами.

- Кои планети и кога ще са ретроградни през 2021 г.? Може ли според подобна информация човек да планира действията и живота си, например хирургическа операция или женитба?

- Планирането на операции или на каквато и да е дейност става, след като видим кое е съзвездието, “живеещо” в съответния дом, владетел на здравето или съответната дейност. Проверяваме какви транзитни планети преминават през това съзвездие, какви аспекти сключват, както и къде е планетата му управител. (Списък на ретроградните планети през 2021 г. в карето по-долу.)

- Може ли отсега да бъдат изброени дати, които ще носят късмет и ще сбъдват мечти? От какво разположение на звездите зависят тези дни?

- Това не зависи от звездите, а от акъла ни и от смелостта да вземем от живота това, което искаме!

- В тази връзка редно ли е човек да планира живота си спрямо звездите?

- Звездната математика е надежден ориентир, стига да не се вманиачаваме.

- Откъде идва вашето увлечение и задълбочаване в астрологията?

- От ученическите ми години в Националната природо-математическа гимназия, когато всъщност търсех доказателства, че астрологията не е математика и не е наука. Не намерих такива. И като осъзнат човек просто приех фактите, независимо че не ми се нравеха. И да, астрологията е математика и наука!

- Какво предстои през следващата година според гледната ви точка на астролог?

- Това, което започна през 2008 г. с навлизането на Плутон в Козирог и със световната финансова криза, премина през 2020-а като “пандемия”, ще продължи

да ни притиска с цел

трансформация и

израстване до 2024-а,

когато Плутон ще премине във Водолей.

Човешкото в нас е поставено на особено силно изпитание от 2011 г. с навлизането на Нептун в Риби и отприщването на бежанските вълни и ще продължи до 2026-а.

Сравнително рано - през 2022 г., когато Уран ще навлезе в Близнаци, след като е живял в Телец от 2018-а, ще разберем, че не може да преяждаме по 5 пъти на ден, докато други живи същества изнемогват от глад.

- Какво ни предстои, ако прогнозирате като режисьор и човек на изкуството?

- Изкуството винаги е лично преживяване. Пълните зали и големите тиражи говорят за това, че някой гъделичка тълпата в зони според личните си нагласи.

Така че не знам какво изкуство ще създадат ранените, вдъхновени, влюбени и разлюбени творчески души.

- Какви филми ще снимате през 2021 г.?

- Предстоят снимки в някогашна Персия. Надявам се най-после да завърша филмовия ми разказ за философите на любовта - Аттар, Мевляна, Омар Хаям, Фердоуси...

Но всъщност план нямам. Придържам се към максимата: каквото - такова, когато - тогава, колкото - толкова!

Кои планети и кога ще са

ретроградни през 2021 г.

Меркурий ще бъде ретрограден във Водолей от 31.01. до 21.2., в Близнаци - от 29.05. до 22.06. и във Везни - от 27.09. до 18.10.

Венера ще бъде ретроградна в Козирог след 19.12. и ще продължи през януари 2022 г.

Марс няма да бъде ретрограден през 2021 г.

Уран ще е ретрограден в Телец от 20.08. и началото на 2022 г.

Нептун в Риби от 26.06. до 30.11.

Плутон в Козирог от 28.04. до 06.10.

Очаквайте детайлно за ретроградните планети в следващ брой на "24 часа".

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>