Гръм! И кучето побягва навън. Какво да направим

31.12.2020 18:00
Създайте тихо и уютно кътче на кучето при буря или заря по празниците.
Най-добре е да затворите всички прозорци и врати, при разходка - задължително каишка!

Пиратките плашат домашния ви любимец, може да се изгуби

Бъдете до него, създайте му безопасно място и той ще остане до вас

“Търси се изгубено куче.” Такива обяви зачестяват по Коледа и Нова година.

Тогава би трябвало да ни е най-празнично, но тревогата за съдбата на домашния ни любимец надделява. В повечето случаи има хепиенд, но в други...

Обявата щеше да е по-точна, ако пишеше “избягало куче” и за това отчасти сами ще сме си виновни. За хората прекрасните звезди, които за секунди блясват многоцветно в небето, са повод за усмивки и надежди. За много животни обаче - особено за кучетата, гърмът от тяхното избухване
води до страх,
тревога, уплах,
желание да се
скрият,
търсене на закрила и убежище или паническо бягство през първата отворена врата или прозорец. Това състояние не предполага разумна мисъл, а само неконтролируемото “бягай, бягай, бягай...”.

Има огромна разлика между обикновена предпазливост, страх и ирационална фобия! Кучетата са много интуитивни животни, затова ги пазете от плашещи състояния, колкото е възможно повече. Според статистиката 45% от тях във Великобритания изпитват панически страх от гърмежите на пиратки и фойерверки. Лабрадорите и немските овчарки са най-безстрашни. Най-плашливите се оказават кеърнтериерите.

Кучетата, които били физически активни над 3 часа дневно, също проявявали по-явни признаци на безстрашие. По-едрите породи са по-малко плашливи от дребните.

Обикновено кучетата започват да се приучават към шум от фойерверки, автомобили, изстрел или гръмотевици в най-ранна възраст или в периода на пубертета. Ако този момент на приучаване към силните шумове се пропусне, кучетата могат в подобни ситуации да изпадат в тежки емоционални състояния. Има начини да се избегне такова поведение. Нужни са търпение, контрол и любов.
Защо кучетата
се плашат от
пиратките?

Нормално е да се уплашат. Ако хората ги очакват, то звукът от тях е винаги стряскащ за кучето.

Острият слух на вашето куче го прави по-чувствително към силните звуци. Фойерверките отделят и миризма, която дразни обонянието и изостря неприятните усещания.

Отговорът на организма на кучето към стреса от шума на пиратките е същият като реакцията на хората на силен гръм - засилване на сърдечната честота, прилив на адреналин и увеличаване хормоните на стреса. Гръмотевичните бури идват с предупредителни знаци - така че кучето очаква предстоящия гръм - за разлика от фойерверките, където това става внезапно.

Съвет: Няколко седмици преди очакваните гърмежи пускайте записи от фойерверки, като постепенно увеличавате звука, докато кучето ви започне да се държи нормално. Според реакцията му казвайте “спокойно” и му давайте лакомства. Това може да отнеме 2-3 месеца, а около всяка нова година упражнението трябва да се повтаря.

Детайл: Нямате време за дресура! Тогава осигурете скришно място в дома си, където кучето ви да се чувства сигурно. Имайте подръка любимото му лакомство или играчка за дъвчене и пуснете музика. Това може и да създаде положителни асоциации с гърмежите.
Запазете спокойствие. Кучетата търсят в нас утеха и сигурност. Ако се суетим нервно по време на гърмежите, само ще им покажем, че страховете им са основателни.

При кучета със сърдечни и неврологични проблеми може да се дават една седмица преди очакваните гърмежи препарати, които намаляват нивото на стреса. Има продукти на билкова основа без странични ефекти. Разработени са спрейове и каишки (питайте за това вашия ватеринар) с успокояващ ефект. Основават се на феромони, които излъчва майката кучка.

Основните правила:

- Създайте безопасно място - приятно и удобно, където кучето може да се скрие. Поставете там неговото легло или одеялце.

- Изолирайте кучето от “голямата шумотевица” навън.

- Дръжте го вътре. Затворете прозорците и вратите и пуснете завесите. Включете телевизора, за да заглушите шумовете навън. Осигурете играчки и занимавки.

- Бъдете верни приятели! Не оставяйте кучето само. Не го наказвайте! Това само ще усили чувството за беда в него.

- Разхождайте го само на каишка, ако имате опасения, че времето ще се разваля, или предстои заря.

- Кучетата разбират по-добре нашите действия, а не думите ни. Опитайте да ги успокоите, като си играете с тях. Езикът на тялото и тонът на гласа трябва да са възможно най-небрежни и спокойни.

- Много собственици прибягват до ушанки за кучета. Те не блокират звуците напълно, но намаляват интензитета. Ако успеят да им ги сложат...

Да имаш работа с изплашено животно, не е никак лесно. Но не трябва да се примиряваме с мисълта, че любимата животинка ще прекара вечерта ужасена в някой ъгъл на апартамента!

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>