Кървав Никулден в армията преди 53 години

19.12.2020 06:00 Ваньо Стоилов
Бившият началник на затвора в Пазарджик Ангел Топкаров сподели с "24 часа" мнението си, че стрелецът от Голямата звезда е трябвало да бъде лекуван, вместо да го осъждат на смърт.
Бившият младши сержант Цанко Трифонов отричаше да е удрял редник Ангел Костадинов. По думите му, в казармата нямало и извращения над младите войници.
Раненият редник Траян Александров смята, че ротният им командир капитан Яко Такучев нямал вина за трагедията, определя го като добър човек.
Редник Дойчин Гълъбов от Павел баня бил ранен най-тежко - днес мъжът е на инвалидна количка. Претърпял поне 20 операции.
Раненият при стрелбата Стоян Колев помни до днес добре лицето на убиеца редник Костадинов.
Шофьорът на линейката от Тополовград Никола Василев и до днес е убеден, че са могли да спасят живота и на други войници, ако бяха влезли по-рано в караулното помещение.
Снимка на убития редник Никола Бояджийски от времето преди да влезе в казармата.
На пътната врата в родния дом на убития редник Никола Бояджийски в село Лик, Врачанско, все още има стар некролог.
Снимка на убития редник Никола Бояджийски от времето преди да влезе в казармата.
Бившият младши сержант Цанко Трифонов, днес покойник, показа в края на юни 2018 г. на "24 часа" лявата си ръка, осакатена от стрелбата на редник Костадинов. С нея той успял все пак да се предпази от куршумите.
Лекарите изрязали пръстите от левия крак на Дойчин Гълъбов, за да спасят целия му крак.
Единствената градска отпуска във войнишката книжка на Дойчин Гълъбов е от деня на военната му клетва 3 декември 1967 г. След 11 месеца по болници той бил уволнен от армията по здравословни причини като негоден за военна служба.
Военната книжка на редник Дойчин Гълъбов
Дойчин Гълъбов от Павел баня се оженил за Стефка няколко дни преди да влезе в казармата - на 27 септември 1967 г. направил едновременно и сватба, и новобранска вечер.
Този кръстопът и досега местните наричат Голямата звезда. Погребите са били вляво от пътя.
Днес някогашните погреби от военен обект "Чайка" не съществуват, порталът към района им е заключен с катинар.

Млад войник уби 6 и рани още 6 от караула на Голямата звезда на 19 декември 1967 г.

Редник Ангел Костадинов изстрелял 55 патрона с автомат "Калашников" по другарите си, тормозели го

Осъден е на смърт и разстрелян в Пазарджишкия затвор, още не бил навършил 20 години

Ранените тогава досега помнят ужаса в тъмнината на караулното помещение
"Нашето момче го убиха, къде е вашето?". Писмо с такова съдържание получават в началото на 1968 г. родителите на войника Цанко Трифонов във врачанското село Габаре. По това време Цанко е войник втора година в кашишкия полк в град Марица, днес Симеоновград. Пишат им техни познати от друго врачанско село - Лик, чийто син Никола Бояджийски служил в същото поделение.
Преди половин век информационните технологии все още не са добре развити и новините не се разпространявали с днешната скорост. На хората от Габаре никой не бил съобщил за ужасната драма, която се разиграла на 19 декември 1967 г. в полка, където бил техният син. Нещо повече, свидетелите на онези кървави събития сочат младши сержант Цанко Трифонов за един от виновниците, които ги предизвикали. Но се оказва и един от оцелялите потърпевши.
По онова време на 19 декември по християнски празнували Никулден, макар че времената били атеистични. На тази дата е извършено най-голямото престъпление в историята на Българската народна армия - млад войник от състава на караула на погребите в района на "Голямата звезда" край Тополовград напуска поста си, влиза в караулното помещение и с автомат "Калашников" убива 6 души от другарите си, ранява други шестима. Изстрелва по тях общо 55 патрона - два пълнителя. И прави неуспешен опит да избяга с оръжието си в Турция.
Стрелецът е Ангел Григоров Костадинов Велков. Заловен, по-късно е осъден на смърт, а в затворите било практика смъртните да бъдат представяни с 4 имена, за да е сигурно, че няма съвпадение на имена с други затворници и в суматохата покрай изпълнението на присъдите да не бъде разстрелян неосъден човек. Роден е на 28 юли 1948 г. в софийското село Градец, но живеел в работнически квартал на София - баща му бил строител.
В казармата влиза през есента на 1967 г. - на 1 октомври, като шофьор в шеста рота на 49-и мотострелкови полк в град Марица. Този полк е известен в българската история като "Черният полк". Но не защото войнишката служба в него е била тежка - тя наистина е била тежка, а защото през Първата световна война загиват 85 процента от личния състав на полка. Тези, които остават живи, след завръщането си от фронта боядисват в черно оградата на казармите в знак на траур и почит към паметта на убитите.
На 3 декември 1967 г. е армейската клетва на младите войници, на 19 декември за първи път те са изпратени, заедно с хора от стария набор, на въоръжен наряд. Трябвало да охраняват погребите в района на Голямата звезда край Тополовград, където били част от складовете с оръжия, боеприпаси и гориво-смазочни материали на тогавашната Втора армия. Според армейската терминология - обект от особено важно военно значение "Чайка".
По този начин - Голямата звезда, местните наричат и до днес кръстопътя, където се срещат пътищата за Тополовград, Харманли и Свиленград. Но погребите вече ги няма.
Не успях да открия делото срещу редник Ангел Костадинов, гледано от Пловдивския военен съд. В описа на делата на този съд, който се пази в Държавния военноисторически архив във Велико Търново, старателно е записано, че той е осъден на смърт на 25 януари 1968 г., лишаване от права завинаги и конфискация на цялото му имущество заради това, че умишлено умъртвил 6 длъжности лица и се опитал да убие други шест. По същото дело редникът получава и други две присъди: 10 години лишаване от свобода за опит да премине незаконно държавната граница и още 20 години затвор, защото се отклонил от военна служба, с което нарушил дадената от него военна клетва, като самоволно напуснал поста си в караула на обект от особено важно значение.
След делото войникът е приведен в Пазарджишкия затвор, където трябвало да дочака потвърждение на присъдата си или евентуално помилване. Тогавашният началник на затвора Ангел Топкаров пише в книгата си "Записки на началника на затвора", че това била първата му среща с масов убиец. "Въведоха го. Погледнах убиеца, но той беше още дете. Вероятно нямаше навършени и 20 години, а такъв масов жесток убиец!", спомня си Топкаров.
Още тогава той забелязал няколко странни съвпадение с личния му живот. Редникът бил роден на същата дата, на която се бил родил и синът му. Началникът и войникът били адаши - и двамата се казвали Ангел, отгоре на всичко престъплението било извършено на 19 декември - рождения ден на началника на затвора. /Днес, 19 декеври 2020 г., Ангел Топкаров е жив и здрав и навършва 92 години - б.а./.
На неизбежния въпрос защо е направил всичко това, редник Костадинов отговорил с въпрос: "Гражданино началник, били ли сте някога млад войник? Ако не сте били, това е ужас". И разказал на извращенията, на които бил подлаган от старите войници - от "патешко ходене" и безброй лицеви опори до "побой за награда". Особено се оплакал от командира си на взвод старшина школник Димитър Димитров и отдельонния командир младши сержант Цанко Трифонов.

За тези извращения признават и командирите на войника от Марица в официалните си рапорти и донесения за извънредното произшествие, които се съхраняват в архива във Велико Търново. Началникът на политотдела на Втора мотострелкова дивизия в Стара Загора, към която е полкът в Марица, подполковник Милчев пише в своя информация до началника на Главното политическо управление на армията: "Друга причина, която е съдействала за произшествието, е и неправилните взаимоотношения на старшина школник Димитров към младите войници в ротата, в това число и към редник Костадинов. Той е допускал грубости и извращения към тях. Карал ги е да правят лицеви опори в канцеларията, класната стая и на плаца. Удрял е отделни войници със синджирчето си и с плесници. Към редник Костадинов не е проявявал отношение, различно от това към останалите млади войници. Своеволията, допускани от него към войниците, се отнасят с еднаква степен към всички.

Старшина школник Димитров е допуснал в караулното помещение младши сержант Трифонов да удари две плесници на редник Костадинов под предлог, че е откраднал кутия с бонбони".
Нещастието не разбило семейството им. През 2018 г. Дойчин и Стефка Гълъбови отпразнуваха "златната" си сватба - 50 години семеен живот. Година по-късно "златна" сватба имаше и Стоян Колев - той и неговата Стоянка се взели през 1969 година.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>