Д-р Анета Милушева в Карлово изнемогва да спасява болни - кой ще й помогне?

06.11.2020 11:43 24 часа Пловдив онлайн
Болницата в Карлово.
Д-р Емил Кабаиванов
Д-р Анета Милушева. Снимка: Фейсбук

- Тя е единствената инфекционистка в болницата, където има 34 заразени

- Доброволецът Хатип пътува с часове, за да я отмени

Кой ще помогне на доктор Анета Милушева и колегите й от Карловската болница, но веднага, а не в необозримото бъдеще?
Този призив отправи журналистката Нери Терзиева, споделяйки поста на Мария Милушева, дъщеря на инфекционистката.

Ето какво пише тя.

"Мама е лекар от почти 40 години. От тези, които спасяват себе си последни. Тези дни почти не мога да я чуя по телефона, защото е денонощно на работа. Сама с две сестри на смяна. Тя преглежда, тя приема, тя лекува, тя пише тоновете бюрокрация, тя взима PCR тестовете, тя звъни по болниците да търси легла за тези, на които не могат да помогнат в Карлово (а те стават повече, а леглата ги няма), тя тича до Бърза помощ в полунощ, и после в 02:00, и после в 04:00, за да бъде пак на смяна в 07:30", пише Мария.
По думите й шепа жени са оставени като заложници. Тя разказва, че доброволецът Хатип пътувал с часове, за да я отмени поне за малко майка й. "Ключарят, който донася бутилка спирт и две кутии ръкавици, за да "помогна с каквото мога". 80-годишната съседка баба Роса, която е сготвила боб и го е оставила вкъщи, за да намери майка ми топла вечеря, когато се прибере в полунощ", завършва дъщерята на лекарката.

24plovdiv.bg потърси за коментар кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов.

"Ситуацията действително е тежка. В момента в болницата има 34 заразени пациенти. Д-р Анета Милушева е единственият инфекционист със специалност, но на помощ идват и нейни колеги от други отделения - пулмолози и интернисти, които се въртят по график", отговори кметът. По думите му в момента сестрите са голям проблем, тъй като и сред тях има заразени.

"Да, чака се за прием, но болните се хоспитализират и получават адекватно лечение", добави Кабаиванов. Той заяви, че д-р Анета Милушева е много добър и самоотвержен лекар. И благодарение на нея и колегите й ще се справят със ситуацията.
"В цялата страна е тежко. Мой приятел с двустранна пневмония отишъл в голяма пловдивска болница. Прегледали го и му казали, че нямат свободни легла. Пратили го да се лекува вкъщи", разказа карловският кмет. Той приканва да не се нагнетява обстановката, защото системата може да гръмне.

В свой пост във фейсбук самата д-р Анета Милушева споделя следното:

"Работя в Инфекциозно отделение и мисля, че е важно да се чуе от първо лице какво се случва.
Хора, сигурно ви е досадно месеци да слушате за мерки против КОВИД, за дистанция, хигиена и т.н. Но сега, за разлика от пролетта, отделението е пълно, пациентите са в увредено състояние, тежкоболни, включително млади хора без придружаващи заболявания. Разболяха се и лекари, и медицински сестри.
Изнемогваме поради недостиг на медицински персонал, поради липса на централна кислородна инсталация, а и организационни проблеми не липсват.
Справяме се благодарение на много часове извънреден труд и на доброволците, които пътуват, за да работят при нас. Огромно благодаря!
Призовавам всеки да направи нужното, за да пази себе си и близките си, за да успяваме и ние да настаним и лекуваме нуждаещите се! Нека бъдат възможно по-малко!"

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>