Арх. Пламен Пламенов Мирянов – съвременният народен будител

31.10.2019 16:13 Мариана Костова
Арх. Пламен Пламенов Мирянов, създател на Фондация "Нашият Дом е България".
Гвардейски оркестър озвучи спектакъла, посветен на патриарха на българската литература Иван Вазов. Той бе режисиран от младия арх. Мирянов.
Грандиозният концерт-спектакъл “Българийо, аз всичко тебе дадох” се проведе на 14 септември на сцената на Античния Театър в Плловдив в чест на 135-ата годишнина от Съединението, Деня на Независимостта и бе посветен на 170-годишнината от рождението на Иван Вазов.
Певците от Българска хорова капела “Георги Робев” цял час огласяха Рила с песнопенията си пред пещерата на Иван Рилски и църквата “Успение на св. Йоан Рилски”.
Кадри от филма “Опълченците на Шипка” на арх. Пламен Пламенов Мирянов
Кадри от филма “Опълченците на Шипка” на арх. Пламен Пламенов Мирянов

Архитект, творец, съзидател и режисьор, който създава едни от най-забележителните документални филми и концерт-спектакли, посветени на българската духовност, култура и ценности

Денят на народните будители е празник, прославящ усилията на всички български възрожденци и родолюбци, пазители на духовността и будители на възраждащия се национален стремеж към свобода и просветление.

И макар да сме свикнали да търсим примерите за тези свети личности в историята, днес България също има своите будители – устремени млади хора, които трескаво търсят, съхраняват, превеждат на езика на съвремието ни и разпространяват българщината!

Арх. Пламен Пламенов Мирянов е един от тези млади хора, които са

превърнали издигането на

националното ни

самочувствие, духовното

наследство и историята в

смисъл на живота си

Със себеотрицателните си действия той всеки ден ни припомня защо трябва да се гордеем, че сме българи.

Архитект, режисьор, фотограф, творец, арх. Мирянов не пести време, вдъхновение и усилия, за да реализира родолюбивите си идеи, с които да популяризира красотата на родината по света и у нас.

Почитта, с която той се отнася към българската култура, традиции, фолклор и историческа памет, озарява всичко, до което арх. Пламен Пламенов Мирянов се докосне, и вдъхновява стотици негови последователи и съмишленици.

Затова не е чудно да видите 40 души екип, военни и гвардейци да изкачват в мразовита февруарска нощ непроходимите склонове на връх Св. Никола с тежка снимачна техника на гръб.

Точно това се е случило при заснемането на филма на арх. Мирянов, посветен на подвига на опълченците на Шипка.

За да ни пренесе със смирение пред Паметника “Шипка” и да ни припомни колко много дължим на предците си, които безстрашно дадоха живота си за свободата на България, арх. Мирянов преодолява редица трудности и успява да предаде несломимия си дух и устрем на целия екип, на десетки гвардейци и военни!

Резултатът е повече от впечатляващ – въздействаща видео импресия, която ни подканя да се смирим пред един от най-смелите български подвизи под звуците на вечната Вазова ода “Опълченците на Шипка”.

Това е само един от

десетките документални

филми, които фондацията

на арх. Мирянов “Нашият

дом е България” създава

Филмите му са посветени на важни събития и личности от българската история – Паисий Хилендарски, св. Йоан Рилски, свещената българска азбука, българското знаме, магията на казанлъшката роза и много други!

Освен на въздействащата документалистика младият творец се е посветил и на създаването на редица концерти и спектакли, с които да почете важни за българите събития и исторически личности.

Такъв е впечатляващия концерт-спектакъл, посветен на 170-годишнината от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов. Грандиозният спектакъл под умелата режисура на арх. Мирянов вплита във вълнуваща феерия словото на Иван Вазов с музика и впечатляващи художествени кадри – божествена симфония от звуци, багри, цветове и рецитали, които пренасят с възродена гордост всеки зрител в света на великия български поет! Освен невиждания до момента спектакъл арх. Пламен Пламенов Мирянов вече планира и следващата си инициатива в памет на патриарха на българската литература – създаване на Вазова алея на словото в Борисовата градина.

“Влагаме изключително

много усилия, време и

талант в това да направим

българското слово и

история атрактивни

за новите поколения, да стигнем до тях, да спечелим сърцата им. Вярвам, че това е нашата мисия на тази земя – да предадем това, което ни е дадено, но и да създаваме неуморно, всеки ден да творим!”, споделя арх. Пламен Пламенов Мирянов и доказва думите си със следващия грандиозен спектакъл, който осъществява в прегръдките на Рила планина пред пещерата на св. Иван Рилски.

В концерта с църковнославянски православни песнопения се включва и Българската хорова капела, а най-голяма радост за арх. Мирянов е фактът, че стотици хора са пътували от всички краища на България, за да станат част от този празник на духовността и българщината!

Арх. Пламен Пламенов Мирянов вярва, че ако по-често си припомняме историята на България - най-старата европейска държава, както и живота на великите българи, ще можем да възродим у нас онези ценности, които винаги са ни спасявали в трудни за историята моменти: морал, чест, достойнство, упование в Бог и християнските устои.

Затова

той се е отдал докрай на

призванието си да създава,

да предвожда и да

възражда несломимия

български дух!

Всеки нов ден носи творческо вдъхновение за още десетки инициативи, с които арх. Пламен Пламенов Мирянов иска да достигне до всеки българин и да повдигне самочувствието му!

А завидният му устрем и непоколебимият дух го превръщат в съвременен народен будител, за когото тепърва ще говорим и за когото историята непоколебимо ще отреди достойно място. Но това е далечното бъдеще, сега на арх. Мирянов му предстои забързаното настояще, в което той вече себеотрицателно се е впуснал – нови проекти, нови филми, нови спектакли и инициативи.

“Преди да осъзнаеш накъде отиваш, трябва да знаеш откъде си тръгнал”, казват мъдрите хора и именно тази мъдрост е силата, която движи арх. Пламен Пламенов Мирянов да събуди в младите хора чувството за род и принадлежност, да запали у тях искрата на българщината, да осъзнаят корените си и да се върнат в Родината си, за да развиват потенциала си тук.

В името на България!

Други от От страната и света

Патриарх Даниил: Неоценимо е мястото на свети Йоан Рилски за нашия български народ

Неоценимо е мястото на свети Йоан Рилски за нашия български народ, каза патриарх Даниил днес по повод празника на светеца, който бе отслужен в храма на Софийската духовна семинария „Свети Йоан

Загасен е пожарът в Стара планина под връх Ком

Късно снощи е загасен пожарът в Стара планина под връх Ком, съобщи за БТА директорът на Областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Монтана комисар Венцислав Райков

Труп на мъж е намерен на сметище в балчишко село, задържан е братът на жертвата

Тяло на мъж е било намерено на сметище в балчишкото село Безводица, потвърди за БТА окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев. Трупът на мъжа е бил случайно открит край селото вчера

Андре Токев: Не бях ядосан, когато влязох в затвора, взел съм си поуки

"Не бях ядосан, когато влязох в затвора. Там видях по друг начин моя живот и този на хората с тежки съдби. Взел съм си поуките от грешките. Моето семейство реагира и станахме по-задружни

34 тежки катастрофи у нас за денонощие, ранени са 40

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 34 тежки катастрофи. Ранени са 40 души, като няма загинали, сочи информация на сайта на МВР

>