“Отличниците на България” поискаха: С маски в час (Видео, обзор)

30.10.2020 22:15 Виктор Иванов
Министърът на образованието Красимир Вълчев и заместничката му Таня Михайлова връчиха наградите на "Отличниците на България".
Тази година церемонията се проведе онлайн.
Тайра Ридваева е едва на 11 г., но вече е дигитално момиче на Европа, а страстта си към кодирането и програмирането на роботи предава вече и на глухи деца.
Йордан Цветков създаде четирикрак робот, който ходи с помощта на невронна мрежа. Така той може да преодолее неравности, да прави завои, но и да има баланс.
Фирмата “Скай бюти козметикс” създават 12 момичета от Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника в Пловдив. Техният най-успешен продукт е крем за лице, който забавя стареенето на кожата.
Денис Исметов от Шумен изобрети светеща пешеходна пътека. Стъпките на хората произвеждат енергия, която е достатъчна за консумация на лампи, които да осветят пътеката.
Ванина Вълкова от Сливен получи 3 шестици на матурите. Сега учи химично инженерство в Нидерландия.
Теодора Стоянова изкара 100 точки по български език и литература и математика. Тя е печелила международни състезания по математика. Сама учи японски, а вече знае английски и испански.
Виктория Монова от Плевен изкара 100 точки на малките матури по български език и литература и по математика.
Петър Чонгов от Бургас също е сред рекордьорите с три пълни шестици от матурите. Той вече учи за авиоинженер в Манчестър.
Добрин Бараков има куп награди по математика и физика. Това му помага да изкара три пълни шестици на матурите.
Ралица Петрова е сред трите момичета в страната, които изкараха по 100 точки и имат пълни шестици на малките матури по български език и литература и по математика.
Ясен и Вяра Пенчеви от Габрово имат много международни отличия, всеки в своята област. Но Вяра се оказва и вдъхновението зад Ясен, който създава математически задачи, базирани на нейните рисунки.
Любомира Димитрова изкара пълни шестици и на трите матури. През май спечели бронзов медал от Международната олимпиада по философия и така записа най-доброто представяне на български участник от 2014 г. насам.
Цветелин Цецков е автор на симулация на квантов компютър, а освен това си е поставил за цел да създаде школа по програмиране в Монтана.
Ванесса Терзиева от Сливен има три пълни шестици на матурите - по български език и литература, по немски и по английски език.
Виктор Колев от СМГ представи България на международната школа “Рисърч сайънс инститют” на МИТ с изследване как невронните мрежи могат да решат абстрактен проблем.
Виктория Гугова завърши с пълен отличен целия си гимназиален курс на обучение. Тя има и 6,00 и на трите си зрелостни изпита - по български език, математика и физика и астрономия.
Николай Георгиев от СМГ работи върху приложение, за да подобри гените на животните. Като бъдещ лекар мечтае да наблюдава как организмът на човека реагира на различни медикаменти при създаването на ваксина за COVID-19.
Кьонг Виет До от СМГ е един от най-титулуваните математици в България. Тази година спечели бронз от Международната олимпиада по математика.
ДИМИТЪР ФЕРДИНАНДОВ
Тази енциклопедия, издадена от “24 часа”, е запалила страстта на Димитър да изследва Космоса.
ИЛИЯНА ЗАХАРИЕВА
ДОМИНИК ХАМЕРС
Мариела Рунтева от "Трейс за хората" на тази снимка е със сестрите Сара и Мартина Илиеви, които са част от миналогодишния випуск "Отличници на България". Фондацията продължава да помага на двете сестри.
АНЕЛИЯ ДИМОВА

Деца с кауза да помагат и ученици с вече работещи бизнес проекти отличават четвъртия випуск на инициативата на “24 часа”

Учениците в гимназиалните класове да носят предпазни маски и в час, а освен дискотеките да бъдат затворени и ресторантите. Това предложи при връчването на наградите на четвъртия випуск “Отличниците на България” ученикът от СМГ Николай Георгиев. Той специализира в генетиката и вече има свои разработки.

“Не е ефективно в стаите да сме без маски. А за 1-2 седмици трябва да бъдат затворени не само дискотеките, но и ресторантите, защото сме тръгнали по пътя на Италия и Испания от пролетта”, мотивира се Николай.

“Предложението маските да бъдат задължителни и в час в гимназиален етап беше много добро. Благодаря за разбирането на Николай, ние

ще издадем

такава препоръка

за гимназистите в профил от XI и XII клас, когато се смесват от различни класове, като се върнем след две седмици. Надявам се това да се случи. Радвам се, че имаме разбиране от нашите ученици”, отговори му зам.-министърката на образованието Таня Михайлова.

Епидемията и проблемите на онлайн обучението станаха централна тема на тазгодишната церемония “Отличниците на България”, която се проведе онлайн.

19 момичета и момчета и една ученическа фирма получиха виртуално награди за блестящите си постижения на годишната церемония, която организира

“24 часа” с

партньорството

на А1, “Аурубис

България”,“Джи

Пи Груп”,

“Геотехмин” и

фондация “Трейс

за хората”

Сред награждаващите бе и ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков.

“Трябва повече да се обръща внимание какво мислят учениците, а не само на учителите и родителите”, коментира по повод на затварянето на училищата Димитър Фердинандов, автор на проект за колонизация на Космоса. “За 1-2 седмици да се върне стриктен контрол върху събиранията на хора, а държавата би могла да помогне на частния бизнес”, добави той.

Няма да има

продължително

затваряне

на училищата, по-скоро превключване между присъствено и кратко онлайн обучение, коментира пък министърът на образованието Красимир Вълчев.

Отличниците с кауза като Тайра Ридваева - автор на сайтове и приложения, които помагат на нечуващи деца и ученици и имат практическа и бизнес насоченост, откроиха тазгодишния випуск на “Отличниците на България”.

“Направи ми впечатление, че тази година има разцвет на предприемчивите отличници – тези, които освен научни успехи имат такива и в бизнеса”, каза на онлайн церемонията главният редактор на “24 часа” Борислав Зюмбюлев. Такива са децата от фирмата “Скай бюти козметикс”, които успешно реализират продуктите си на пазара, Денис Исметов от Шумен, създал светеща пешеходна пътека, захранвана от крачките на пешеходците, и създателят на роботи Йордан Цветков.

Двама от

отличниците

получиха

предложения

от спонсорите

на инициативата на “24 часа” да продължат сътрудничеството си с бизнеса. От “Трейс” обърнаха внимание на създателя на светещата пешеходна пътека Денис. А от А1 обявиха, че се надяват да видят в редиците си Цветелин Цецков - автор на симулация на квантов компютър. Той мечтае да създаде школа по програмиране за децата от родния си град.

Кой кой е от випуск 4

“24 часа” вдъхновил Димитър да изследва Космоса

Голямата детска енциклопедия на “24 часа” се оказа вдъхновението за отличника Димитър Фердинандов, който има план за колонизация на на Космоса.

“Моето приключение в света на физиката, астрономията и космическото изследване започна с том осем “Вселената” от тази поредица. Затова за мен е огромно удоволствие и огромна чест да получа тази награда”, каза Димитър. Той се включи от Бирмингам, където в момента учи аерокосмическо инженерство. Причината да избере да следва в чужбина е възможността да работи с авиокосмически гиганти като “Ролс-Ройс”, “Еърбъс” и “Боинг”. “Българското образование е на изключително високо ниво и е невероятно колко добре подготвени са всички ученици, когато напуснат своите училища. Аз съм благодарен за голямата обща култура, която получаваме от българското образование и учители”, каза още Димитър.

Димитър иска да работи с екипа, който ще успее да заведе първите астронавти на Марс. Още в 7-и клас участва в конкурса на NASA с есе и филмче за управляема мисия до Марс, в което разказва стъпките на космическото пътешествие.

Красимир Вълчев: Убеден съм, че вие ще бъдете будители

“Връчваме тези награди в навечерието на Деня на народните будители. Будителите са тези хора, които са създали и утвърдили нашата писменост, духовност, език, култура, но будители са и всички, които днес с интелектуалната си, с творческата си енергия вдъхновят много хора”, обърна се към “Отличниците на България” министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

“Когато говорим за отличници, има една конотация, че това е оценката “отличен 6”. Но вие сте успели да спечелите признанието, оценката, дори да вдъхновите други, за да получите тази оценка “Отличник на България”. Това не е обикновена оценка в училище, тя се дава, защото сте вложили енергия и време, за да бъдете творци, знаещи и можещи хора, а не просто да имате оценка отличен (6). Това е разликата между днешното и традиционното учене, защото живеем във време, когато е много по-важно да бъдем творци. Убеден съм, че вие ще бъдете хора, които ще вдъхновяват другите и по този начин вие също ще бъдете будители”, каза още Вълчев. Той изрази надежда много от отличниците да се ангажират в бъдеще с каузата за наука и образование.

“Благодарности на “24 часа”, които за поредна година представят постиженията на учениците и като цяло са най-ангажираната медия с темите на образованието. Образованието е темата, където има най-много положителна енергия, вяра, оптимизъм и надежда за бъдещето. Благодаря на всички спомоществователи на събитието, защото те помагат и в сферата на образованието”, каза още министър Вълчев.

Илияна Захариева: В тази ситуация технологиите правят живота и обучението възможни

“Тази церемония се случва не както сме си представяли на живо, но въпреки това тя се случва. В тази ситуация технологиите и свързаността правят живота, обучението, забавлението възможни. Най-много ни впечатли мечтата на Цветелин Цецков да създаде IT школа в Монтана. Искрено се надяваме, че това ще се случи", каза Илияна Захариева, директор корпоративни комуникации на А1.

Доминик Хамерс: Образованието е инвестиция и тя се връща

“Образованието е дългосрочна инвестиция. Бъдете сигурни, че тя има възвръщаемост”, каза изпълнителният директор на “Геотехмин” Доминик Хамерс на отличниците. “Поздравявам ви за усилията, които полагате всеки ден, за да постигнете изключителни резултати, както и вашите семейства за това че ви подкрепят и инвестират във вашето образование”, добави той.

Мариела Рунтева: Истинското знание е полезно за хората

“Истинското знание е тогава, когато ученето се претвори в действие, което е полезно за хората”, каза Мариела Рунтева от фондация “Трейс за хората”. Тя връчи наградата на Денис Исметов, създал светеща пешеходна пътека, и създателя на роботи Йордан Цветков.

Анелия Димова: Запазете ентусиазма си

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>