Уникална клеева тинктура без спирт за всички

27.10.2019 10:00 Албена Арабаджиева

“Апифарм” работи с БАН и държи патента за новата технология

Клеева тинктура без спирт, разработена по уникална технология, предлага българската компания “Апифарм”. Тя произвежда хранителни добавки на пчелна основа. А в момента усилията са насочени към добиването на воден разтвор на клеева тинктура. Масовата е на спиртна основа и не е препоръчително да се приема от малки деца, възрастни хора или хора с чернодробни проблеми.

“Чрез новата технология се извлича

много повече

тинктура,

отколкото

може спиртът
Полезните свойства също са много повече и се усвояват по-добре от организма, те действат на клетъчно ниво.

Това е подкрепено от изследвания, провеждани от Медицинска академия”, разказва за качествата на продукта си Лидия Заркова. Тя и мъжът Ивайло са собствениците на малката семейна компания, чиято производствена база се намира в Монтана.

Фирмата работи в сътрудничество с БАН. Тя изследва спиртната клеева тинктура, която семейството прави. Когато през 2015 г. в академията разработват новата водна технология, я предлагат първо на Заркови. Те веднага купуват лиценза и в момента разполагат с патент.

През 2015 г. разработката получава награда от Съюза на изобретателите в България, след което продуктът се подлага на изследвания относно действието му при хората. Миналата година вече излиза и на пазара.

“Много е трудно такъв нов тип продукт да се наложи, защото хората не са запознати. Те знаят, че обикновената тинктура, когато се разтваря във вода, трябва да помътнее - това се налага от пчеларите с години. Докато нашият разтвор е колоиден и не се пресича, остава бистър. Много хора ни питат защо е така. Но лека-полека напредваме, добре се приема продуктът, по-предпочитан е от хора, които го използват за деца, както и от възрастните”, твърди Заркова.

Научно доказано е, че водният разтвор на тинктурата

действа много

добре и върху

черния дроб

Помага за освобождаването на свободните радикали в организма, също така създава филм върху дроба и по този начин пречи на замърсяването му. Освен като хранителна добавка продуктът може да се използва и в козметиката. Тъй като не съдържа спирт, е подходящ за кремове, пасти за зъби.

“Апифарм” предлага и пчелен прашец под формата на изсушени зрънца. Той съдържа много аминокиселини, поради което е силно търсен от спортистите. Подходящ е и за стомашни проблеми.

Семейство Заркови има амбицията след 5 г. да са изобретили и произвели серия иновативни здравословни продукти, задълбочавайки сътрудничеството си с БАН. Стремят се да излязат на международния пазар.

Лидия и Ивайло вече са получавали награда от конкурса “Големите малки” през 2017 г. с другата им фирма “ОРГАНИК БГ”, която произвежда биооцет. Те са първата българска фирма, която прави мътен, нефилтриран, непастьоризиран, от ябълки. Получават награда “Иновативен продукт" от панаира в Пловдив.

Винаги искам да правим иновативни неща, които ги е нямало досега, казва Лидия. А причината Заркови да се насочат към хранителните добавки, е именно оцетът. Препоръчва се той да се приема с мед. Затова Лидия и Ивайло решават да си вземат пчелни кошери, за да могат да предлагат и двата продукта. В момента имат 100 на брой. Така естествено идва и решението ми за новото производство на пчелна основа.

Други от От страната и света

34 тежки катастрофи у нас за денонощие, ранени са 40

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 34 тежки катастрофи. Ранени са 40 души, като няма загинали, сочи информация на сайта на МВР

Удариха с дрон по дома на Нетаняху

Удар с дрон е бил нанесен по дома на израелския премиер Бенямин Нетаняху в северния израелски град Цезария, съобщи негов говорител, цитиран от Ройтерс

"Фондация": Концерт на 30 октомври ще има заради семейството на Кирчо и феновете

Спъна се в куфар, беше странно, после явно е получил нещо", спомни си Дони Големият концерт на "Фондацията", с който Кирил Маричков трябваше да отбележи 80-тата си годишнина, ще се състои

ГДБОП хвана онлайн педофили, изнудвали деца да правят голи видеа

Онлайн педофили, карали деца да правят голи снимки и видеа, бяха задържани при акция на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП. Задържани са деветима мъже на възраст от 35 до 48 години

Глад за кадри в промишлеността отчита бизнесът във Велико Търново

Равнището на регистрираната безработица за региона на Дирекция „Бюро по труда" – Велико Търново през месец септември е 3,7%, при 5,1% за страната и 5% за областта

>