Социална мрежа създава общност от доброволци, помагат за стотици каузи

22.10.2019 10:00 Виктория Бочевска

Екипът на “Волонтайм” насърчава всеки да се включи с каквото може - труд, умения или със средства

Социална мрежа, в която хората да показват най-добрата си страна, а проблеми да будят съчувствие и адекватна подкрепа. Всеки с каквото може - труд, умения или средства. Това е платформата “Волонтайм”, която обединява граждани, неправителствени организации и бизнес около правенето на добрини.

В платформата те могат да открият възможности за доброволческа дейност, различни каузи, благотворителни базари, фирмени кампании за социална отговорност, благотворителни събития и набиране на дарения, онлайн магазин за продукти и услуги, които поддържат добра кауза.

Създателите на платформата - Габриела Престолска и Ивайло Къцарков, стартират проекта преди 3 години

с идеята да улесняват

бъдещите доброволци

и нуждаещите се

от помощ в правенето на добро. Създадат единна мрежа, обединяваща всички каузи и инициативи.

Преди този проект Габриела се занимава със статистика и бизнес анализи. Самата тя е активен доброворец и добротворец, затова осъзнава, че има нужда от място, на което да е събрана информацията за инициативите. Вижда, че целият процес е разпокъсан на различни места, което затруднява и отдалечава хората, дори те да искат да помогнат. Понастоящем Габриела е председател на фондацията, която се е превърнала и в нейна житейска мисия наред със семейството. 

Към момента екипът се състои от петима души, а социалната мрежа дава трибуна на стотици организации и каузи. Другите трима от екипа са Лъчезар Петров, Биляна Грозева и Бианка Маринова. Всеки от тях има различна история за присъединяването си към екипа на организацията. Лъчезар в началото е доброволец в кампанията “Моето училище 2019”, а впоследствие решава да се включи в екипа за постоянно. Биляна се запознава с идеята по време на конкурс на организацията за ученическо есе, а след известно време става член на екипа. Бианка печели стаж във “Волонтайм”, а година по-късно вече е част от организацията.

От “Волонтайм” имат и поредица инициативи, които насърчават добрите дела сред ученици и студенти, но и свързани с опазването на националните ценности и природата.

В платформата най-много са частните потребители, следвани от неправителствените организации, компаниите, както и читалищата. Следващият етап е да приобщят към мрежата и общини, както и държавни и общински предприятия, за да могат да обхванат максимално заинтересовани страни, разказва Габриела.

Това, което прави “Волонтайм” иноватори у нас, е новият бизнес модел, по който работят. Те не удържат процент от даренията за разлика от повечето НПО-та и различни организации, които вземат между 5 и 10% от всяко дарение.

Даренията могат да бъдат под различна форма - финанси, труд или материали като офис оборудване например. Хората са по-склонни да предоставят материали, отколкото пари, казва Габриела. Всяко дарение е проследяемо и може да се види дали има нужда от още само с едно кликване в платформата. Дарителските кампании са най-различни, като например терапия с коне за деца със специфични потребности.

Имат и рубрика,

посветена на

добрите истории,

в която чрез силата на словото привличат хора и организации именно в този процес - да се опише дадена кампания или корпоративно-социална отговорност. Публикуват и материали от литературни конкурси на ученици от 8-и до 12-и клас, които от “Волонтайм” инициират.

Организират и доброволчески събития, в които всеки може да се включи еднократно или дългосрочно с труд.

Други от От страната и света

34 тежки катастрофи у нас за денонощие, ранени са 40

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 34 тежки катастрофи. Ранени са 40 души, като няма загинали, сочи информация на сайта на МВР

Удариха с дрон по дома на Нетаняху

Удар с дрон е бил нанесен по дома на израелския премиер Бенямин Нетаняху в северния израелски град Цезария, съобщи негов говорител, цитиран от Ройтерс

"Фондация": Концерт на 30 октомври ще има заради семейството на Кирчо и феновете

Спъна се в куфар, беше странно, после явно е получил нещо", спомни си Дони Големият концерт на "Фондацията", с който Кирил Маричков трябваше да отбележи 80-тата си годишнина, ще се състои

ГДБОП хвана онлайн педофили, изнудвали деца да правят голи видеа

Онлайн педофили, карали деца да правят голи снимки и видеа, бяха задържани при акция на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП. Задържани са деветима мъже на възраст от 35 до 48 години

Глад за кадри в промишлеността отчита бизнесът във Велико Търново

Равнището на регистрираната безработица за региона на Дирекция „Бюро по труда" – Велико Търново през месец септември е 3,7%, при 5,1% за страната и 5% за областта

>