Най-малките още от първи клас програмират, правят игри

20.10.2019 10:00

В Logiscool ги обучават и на логическо мислене, полезно за всички сфери

В свят, в който технологиите засягат всеки аспект от живота ни, е от значение децата да бъдат не само ползватели, а и създатели. Именно на програмиране и логическо мислене се стремят да научат учениците от 1-и до 12-и клас в Logiscool.

Представителите в България Ива Янкова и Николай Цонев се запознават с основателите на унгарската фирма преди почти две години. Това се оказва точният момент да им предадат идеята за качествено дигитално образование на децата още от самото начало на обучението им.

Николай е IT специалист - учил и работил в Германия, а Ива е магистър по бизнес администрация и икономика, живяла е и учила в САЩ и Великобритания. Но винаги са искали да се върнат в България, за да предадат у нас опита и наученото навън.

Двамата посещават школите на Logiscool в Унгария и Румъния, а преди малко повече от година подписват договор да ги представляват у нас. Днес вече могат да се похвалят, че имат две школи в София, както и една в Пловдив, предстои да отворят врати и в други градове.

Учебната

програма на

курсовете се

моделира

в зависимост от това в кой клас започва обучението си детето, променя се и темпото и начинът, по който се минава през материала, примерите и задачите, които създават. Има и екип от фирмата майка, който се занимава всеки ден с развитието на платформата и учебната програма, така че да са съобразени с постоянно променящия се свят.

Програмата не е статична, в противен случай става скучно, особено при деца. Нещата трябва да са интересни, за да може да ги грабнат, убедена е Ива. Платформата, на която преподават, е уникална по рода си,

нейната трудност

расте според

възрастта

на децата,

разделена е на нива, като от 1-и до 3-и клас например палитрата от команди, с която боравят децата, е доста опростена и лесна за разбиране.

Малките първо започват да учат визуално програмиране, което им позволява да разберат алгоритмичното мислене, необходимо за писане на текстовите кодове. Чрез визуалното програмиране те създават игри, анимации и проекти, използвайки все по-сложни команди. По-късно започват да използват паралелно визуални команди и писмен код в смесен режим.

След като се запознаят с кода, написан в тяхната собствена образователна програма Scoolcode, учениците имат възможност да продължат да учат други езици за програмиране като JavaScript и Unity.

Освен търговската марка и корпоративната идентичност на Logiscool франчайз партньорите получават също готова система за преподаване, както и технологична платформа със собствен език за програмиране за учебни цели. В платформата има над 800 урока и 25 различни тематики за школи, както и екип от педагози и IT специалисти.

По време на пандемията

започват да

предлагат и

онлайн курсове,

които ще продължат и занапред. Групите от ученици са по-малки, но всичко е максимално адаптирано, така че да се доближава до обучението, което биха могли да получат децата в школите на място.

В следващите години целта им е да намерят още мотивирани партньори, с които да отворят школи във всичките големи градове, както и в по-малките, така че да дадат възможност на всяко българско дете да получи достъп до дигитално обучение.

Други от От страната и света

Удариха с дрон по дома на Нетаняху

Удар с дрон е бил нанесен по дома на израелския премиер Бенямин Нетаняху в северния израелски град Цезария, съобщи негов говорител, цитиран от Ройтерс

"Фондация": Концерт на 30 октомври ще има заради семейството на Кирчо и феновете

Спъна се в куфар, беше странно, после явно е получил нещо", спомни си Дони Големият концерт на "Фондацията", с който Кирил Маричков трябваше да отбележи 80-тата си годишнина, ще се състои

ГДБОП хвана онлайн педофили, изнудвали деца да правят голи видеа

Онлайн педофили, карали деца да правят голи снимки и видеа, бяха задържани при акция на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП. Задържани са деветима мъже на възраст от 35 до 48 години

Глад за кадри в промишлеността отчита бизнесът във Велико Търново

Равнището на регистрираната безработица за региона на Дирекция „Бюро по труда" – Велико Търново през месец септември е 3,7%, при 5,1% за страната и 5% за областта

Д-р Мария Росенова от Велико Търново с приза „ Ти си нашето бъдеще" на БЛС

В навечерието на Деня на българския лекар, специализантът по хирургия в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" д-р Мария Росенова беше наградена  с приза "Ти си нашето бъдеще" по време на церемонията „Лекар на

>