Машина на времето. Октомври 2012 г.: Двама от Нова Загора под сянката на бесилото в Малайзия

18.10.2020 15:50 Ваньо Стоилов
ИВАН КОСТОВ
ГЕОРГИ БАКАЛОВ

На 29 октомври 2012 г. съд в Малайзия призна за виновни и осъди на смърт на първа инстанция двама българи от Нова Загора - Иван Костов, тогава на 27 г., и Георги Бакалов, на 26 г., по обвинение в трафик на 3 кг метамфетамини.

Двамата бяха арестувани с наркотика на 18 май 2011 г. на международното летище “Султан Исмаил” в Куала Лумпур при влизането им в страната.  

Близките им научиха за суровата присъда от телевизията и бяха на ръба на отчаянието.

Новозагорците се хванали с опасното начинание, подведени от старозагорец. Той ги наел да занесат “две чанти с виагра” в Малайзия с обещанието всеки да получи по 1000 долара за услугата.

Сумата била малка, тъй като “работодателят” обяснил, че работата е безопасна и няма никакъв риск.

Две седмици преди да се произнесе съдът, с “24 часа” се свърза сестрата на Иван - Даниела Вълчева, учителка в местна гимназия. Тя първа информира вестника за проблема и изрази надежда българските институции да им помогнат.

“Брат ми е никой, изоставен и беден в една далечна страна”, смяташе тогава Даниела. За да му осигури адвокат, тя бе теглила кредит в размер на 20 хил. долара.

Семейството на Георги пък бе ипотекирало апартамента си, за да вземе заем за неговата защита.

Сестрата на Иван не беше права.Още тогава във Външно бе сформиран кризисен щаб за случая и българските власти го взеха присърце.

Октомври 2020 г.

15 г. затвор и по 14 удара с пръчка вместо въже

Сега двамата млади мъже от Нова Загора са в затвора в град Сунгай Булох недалеч от столицата Куала Лампур, съобщиха от пресцентъра на външно министерство в отговор на запитване на "24 часа" за съдбата им. Там те излежават 15-годишна присъда лишаване от свобода, трябвало да изтърпят и по 14 удара с пръчка. Новото наказание им било наложено, след като Апелативният съд променил квалификацията за престъплението от "трафик" на "притежание" на наркотици и отменил смъртната присъда. През 2017 г. Федералният съд на Малайзия окончателно потвърдил тази присъди и тя влязла в сила.
Сънародниците ни са в добро състояние, уверяват от външно. Двамата работят в шивашко ателие, за което получават минимално заплащане. Поддържат телефонна връзка с близките си в България. През май 2019 г. в затвора лично ги посещава временно управляващият тогава българското посолство в Индонезия, което отговаря и за Малайзия. Затворниците получават книги на български език и лични вещи, изпратени от роднините им.
"През целия период от съдебното дело до този момент Министерството на външните работи чрез посолството ни в Индонезия, както е чрез почетния ни консул в Малайзия Стивън Со и неговия асистент Роуан Со, са в контакт с българските граждани, като следят за спазването на техните права и им оказват необходимата помощ", се казва още в отговора на пресцентъра. За последно през септември т.г. при тях в затвора на свиждане е бил асистентът на почетния ни консул в Малайзия.
След потвърждаването на присъдата е правен опит за трансфер на двамата български граждани в България, където да изтърпят оставащата част от наказанието им, наложено им в Малайзия. До далечната страна е изпратена кореспонденция от министъра на правосъдието и главния прокурор, но до този момент отговор на молбата за трансфер от малайзийска страна няма.
Затова пък се очаква присъдата на двамата да изтече предсрочно догодина заради доброто им поведение в затвора. Поради изтичане на срока на документите им за самоличност им е било оказано съдействие да им бъдат издадени временни паспорти, с които при освобождаване от затвора да могат да напуснат Малайзия.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>