Доверие на квадратен метър

16.10.2019 16:57

- Г-н Савов, как се отрази пандемията на строителните предприемачи?

- Строителството беше сред относително слабо засегнатите сектори, тъй като работата по него не беше преустановена в нито един момент, дори в периода на извънредното положение. За отражение можем да говорим дотолкова, доколкото е засегната общата икономическа среда. Жилищният имот обаче е покупка, която потребителите планират дългосрочно и съобразно своя жизнен и професионален цикъл. Затова и противно на очакванията в началото на пандемията интересът на купувачите се задържа. Домакинствата търсят добър имот за покупка, както за живеене, така и за вложение на спестените средства. Това, което те очакват, е гъвкавост и дълбоко разбиране на техните нужди. Сега, повече от всякога, за тях е важно да имат доверие на компанията, от която купуват, да знаят, че е стабилна и може да им гарантира спокойствие.

- Според различни данни на пазара оборотът в сектора недвижими имоти е намалял с 10 до 20% след Covid-19. Това не се ли отрази и на вашата работа?

- Истината е, че темпът на сключени сделки при нас се запази динамичен. Не сме променили инвестиционните си намерения в резултат на възникналите тази година затруднения. Напротив – реализираме проектите си в планирания срок и планираме новите според предварителните разчети. Ние, освен доказан инвеститор, сме част от холдингова структура с установен имидж на пазара, което ни помага и значително намалява риска, пред който са изправени други. В резултат на години успешно сътрудничество и към момента имаме пълната подкрепа на банките. Всички наши проекти са с пълно финансиране, специални ипотечни кредити получават и нашите купувачи.

За нас е важно да гарантираме спокойствието на клиентите си. Затова и стартираме всеки свой проект с партньорството на банките и с вече осигурено финансиране. Не чакаме да започнем с продажбите, за да използваме парите за строителство и от това да зависи завършването на проекта. Това, разбираемо, дава сигурност на нашите купувачи.

- За всички ваши проекти ли важи предложението и с една конкретна банка ли е договорено?

- През септември получихме разрешение за строеж и вече работим по най-новия ни проект AVIVA - в централната част на града, разположен върху терен от 6 дка, ще предложи на пазара 350 функционални разпределени апартамента в уютна зелена среда до парк Възраждане. В този проект наш партньор е Райфайзенбанк.

Останалите ни обекти също се развиват изключително добре. До края на годината ще приключим първата фаза на Slow Life в полите на Люлин планина. През 2021 предстои да започнем и втора фаза с 27 къщи, като ще покрием по-бюджетния сегмент /редови къщи и близнак/.

Secret Gardens e един от най-амбициозните ни проекти, предназначен за хора с високи изисквания към средата, в която живеят. Изграждането му е с осигурено банково финансиране от „УниКредит Булбанк“, която предлага и преференциални условия за ипотеки на клиентите на комплекса. С помощта на същата банка завършваме Sonata в Младост със 7 месеца по-рано от планираното.

Другият проект, по който работим активно в момента, е втората сграда на комплекса ни MONA. Тя предлага 133 двустайни, тристайни и четиристайни апартаменти, както и 190 подземни и надземни гаражи и паркоместа. Нашият дългогодишен партньор Райфайзенбанк е осигурил цялото финансиране на проекта MONA 2, което гарантира завършването му в срок. Интересът от страна на купувачите е много сериозен, затова и догодина планираме старта на трета сграда.

MONA се намира в близост до Южната дъга, цялата зона попада в инвестиционната програма на Столична община за текущата и бъдещите години.

- Дойде ли времето, в което със Столична община се движите заедно в една посока?

- В рамките на нашaта инициатива Building Difference ние работим в близко партньорство със Столична община по много активности, свързани с подобряване на средата. Отвъд това се грижим за облагородяването на целите зони около сградите и комлексите, които строим, защото сме осъзнали, че това е единственото правилно и отговорно поведение. Клиентите не си купуват квадратни метри, те искат много повече - интересуват се от това каква е заобикалящата среда, а все по-често и от общността, която се оформя в сградата и квартала. Затова и наша кауза е подобряването на цялостния облик на районите, в които имаме проекти. Но кварталите и градовете са живи организми и се изменят в резултат от много фактори, затова и подобряването не е нито еднократен, нито едностранен акт.

- Предвид прогнозата за тежка зима, какви са Вашите очаквания за догодина?

- Нашите очаквания са за V-образно възстановяване на икономическата картина. Към момента компанията ни е стабилна и планираме да запазим инвестиционните си намерения за 2021 година.

CV

Димитър Савов e изпълнителен директор на строително-инвестиционната компания BLD и член на Съвета на директорите на AG Capital.

Започва кариерата си в AG Capital през 2000 г. Издига се от Младши специалист “Финансов анализ и контрол” до Финансов директор, а по-късно и до Изпълнителен директор на Адрес Груп. През 2005 г. става учредител и Председател на Борда на директорите на Фортън Интернешънъл и „Адрес Инвест“. От 2006 до 2010 г. Савов заема длъжността изпълнителен директор на „Бългериан Ленд Дивелъпмънт” ЕАД. През годините той успява да придобие солиден опит в сделки с недвижими имоти за над 500 млн. евро. Димитър Савов има бакалавърска степен по Банково дело и магистърска степен по Финанси от Варненския Икономическия университет. Той е и асоцииран член на Royal Institution of Chartered Surveyors (MRICS).

Савов е един от учредителите и член на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи.

Други от От страната и света

Полицията предприема мерки за опазване на реда в София преди мача между Левски и ЦСКА

Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) предприема мерки за охрана на обществения ред и безопасност на движението в столицата преди, по време и след футболната среща между отборите на ПФК

Интензивен трафик на някои от граничните пунктове по границата с Румъния

Интензивен е трафикът на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) по границата с Румъния. Това съобщават от Главна дирекция „Гранична полиция" на МВР на интернет страницата

Общо 90 пожара са загасени в страната през денонощието, трима души са пострадали

Общо 90 пожара са загасени в страната през изминалото денонощие, трима души са пострадали, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР, на сайта на ведомството

В 16 града у нас ръстът на продажби на имоти е 10%, Бургас е на първо място

Българинът продължава да инвестира в недвижими имоти. Данните са на Агенцията по вписванията и сочат сериозен ръст на сделките с недвижими имоти през третото тримесечие на настоящата година

БДЖ пуска ретро влак по случай празника на Перник

По повод празника на град Перник в събота тръгва специален ретро влак от Централна гара, който също е бил и част от филма за легендарния футболист Гунди

>