Българи вече свободно могат да си сменят работата в Катар

13.09.2020 22:11
РАШИД БИН АЛИ АЛ ХАТЕР

Емирството за първи път въвежда и минимална заплата в размер на 234 евро

Катар обяви нови мерки за защита на правата и възнагражденията на чуждестранните работници в страната, сред които има и много български граждани. Това съобщи пред “24 часа” катарският посланик в София Рашид бин Али ал Хатер.

Емирството въвежда минимална работна заплата за чуждите работници и улеснява процедурата за преместване от едно работно място на друго.

1000 катарски риала, които се равняват на 234 евро, ще е минималната заплата. Това обаче засяга повече работниците от развиващите се страни, тъй като българите са предимно в сектора на услугите, където заплатите са далеч по-високи.

Към минималното месечно възнаграждение обаче са предвидени и допълнителни суми, в случай че работодателят не е предвидил съответните условия за пребиваване и прехрана на работника. В такъв случай ще се плащат още 500 риала (117 евро) месечно за квартира и 300 риала (70 евро) за храна, уточни посланикът.

Мярката, която повече засяга българските работници в Катар, е премахването на т.нар. сертификат за съгласие, който е свързан с преместване на работниците от едно място на друго. По-рано този документ се изискваше в случай че някой в Катар иска да се премести от едно работно място на друго, и работникът бе длъжен да получи съгласие от работодателя, че той няма нищо против работникът да отиде на другото място.

Премахването на това изискване дава повече права и улеснява значително чуждестранните работници, както и увеличава конкурентоспособността на пазара, коментира дипломатът.

Той добави, че тези решения важат за чуждите граждани, работещи във всички сектори на страната, включително и за домашните помощници.

Решението за тези промени в законодателството идва след консултация с Международната организация по труда, чужди правителства, НПО-та и местни работнически организации. С това Катар става първата държава в Близкия изток, която въвежда минимална работна заплата.(24часа)

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>