Референдуми сменят Великото народно събрание в проекта за нова конституция (Обзор)

03.09.2020 22:30 Виктор Иванов
Цвета Караянчева и Менда Стоянова внасят проекта за нова конституция в Народното събрание. СНИМКА: ГЕРБ
ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА
Шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова се отправя към депутатската си банка. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Референдуми ще потвърждават промени в конституцията или приемането на напълно нова след премахването на Великото народно събрание.

Това е предвидено в проекта за нова конституция, който на 2 септември ГЕРБ успяха да внесат в деловодството на парламента с подкрепата на патриотите, “Воля” и независими депутати събраха общо 127 подписа.

На народно допитване ще подлежат приемането на нова конституция, промяна на територията или устройството на държавата и промени, свързани с основните права на гражданите - това, което сега е в прерогативите на ВНС. Промяната трябва да получи одобрение от повече от половината гласували и при поне 50% избирателна активност. Така препотвърждаването на референдум заменя Великото народно събрание, което не съществува като институт в предложената от управляващите нова конституция.

Според мотивите към проекта допитване до гражданите при конституционни промени правят повечето от държавите в ЕС. Референдумите не фигурираха в първия вариант на конституцията на ГЕРБ.

В новия проект е върнат и преамбюлът, който почти дословно повтаря този на сегашната конституция, писан от Валери Петров. В преписа обаче куца пунктуацията - изпуснати са част от запетайките.

Машините за вота можело да блокират при дезинфекция

ДПС обаче ги иска за “нормални избори”

Два мотива “против” на избори да се гласува само с машини имат от ГЕРБ. Единият е, че ако епидемията продължи, машините може да се развалят от дезинфекциращите препарати, а другият - възрастните хора щели да се объркат.

Това се разбра от изказване на шефката на парламента Цвета Караянчева на дебатите за промени в Изборния кодекс. В момента в закона е заложено следващите избори да са изцяло с машини в секциите с над 300 избиратели. ГЕРБ обаче предлага да има и хартиени бюлетини. НС прие на първо четене вчера проекта на управляващите за промени в Изборния кодекс с 98 гласа “за” и 72 “против”.

При освирквания от опозицията на изказването ѝ, че дезинфекцията ще повреди машините, Караянчева даде аргумент: “Опитайте да си дезинфекцирате телефона със спиртни препарати, да видите какво става.”

“Има и избиратели, които биха се притеснили да гласуват с машините. Казвам ви - моята майка се притеснява да работи с телефона ми”, каза още тя.

Промените в кодекса предвиждат още ВНС да се избира по смесената система, ЦИК да поеме изцяло процедурата за набавяне на машини за вота и др. За предложението по време на епидемии изборният ден да може да се удължава до 48 ч, Караянчева се зарече да настоява да отпадне.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ определи проекта като “ярък пример за некомпетентност, липса на политическа воля и тотално лицемерие”.

“Кого лъжете? Няма кой да ви повярва, че искате машинно гласуване - обричате го на провал с този проект”, обърна се той към ГЕРБ. Залагате много капани след вота, давайки основание за оспорване на резултатите, предупреди лидерът на ДПС и призова: “Дайте да организираме едни нормални избори!”.

Темата за машинния вот е от 6 г. и вместо да се улесни процесът, той се усложнява, включи се Крум Зарков от БСП.

Отхвърлени бяха предложенията на ДПС за премахване на уседналостта и задължителният вот.

ГЕРБ: Бомбите затвориха въпроса за оставката. Полицията ви крепи на власт, отвърна БСП

“След вчерашните ексцесии ние няма да подадем оставка, защото ако това стане, ще значи, че всяко правителство може да бъде свалено от криминалния контингент. За нас този дебат приключи. Оттук нататък започваме дебат за свикване на Велико народно събрание.”

Това обяви в декларация от името на ГЕРБ депутатът Тома Биков вчера сутринта след погромната нощ на протеста. През последните дни имаше многократни призиви за проява на насилие. Един от организаторите в неделя призова да дойдат винкелите. Президентът Румен Радев в последните месеци призовава за радикализация на протеста - вчера всички ние бяхме свидетели на тази радикализация, заяви той.

Ние знаем кой стои зад агитките, този разговор излезе, в него се чува как казва, че може да мести хора от едно място на друго. Това бяха тези хора, а човекът се казва Васил Божков, заяви още Биков. Политическа отговорност за ескалацията на протеста носел Радев, а организаторите - за случилото се. ГЕРБ ще поиска те да бъдат разследвани за връзки с криминалния контингент.

Властта се крепи на полицейските щитове, отвърна обаче червеният Александър Симов. Не може заради 100 провокатори всички протестиращи да бъдат наричани лумпени, а управляващите да слагат полицаите като щит между тях и народа.

Войната между институциите трябва да спре, а протестът да не се превръща в инструмент за сдобиване на власт, настоя зам.-шефът на ВМРО Искрен Веселинов и призова за диалог и политическо отговорно поведение.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>