Газ, павета, бутилки и яйца: най-свирепият протест от Жан насам (Обзор)

02.09.2020 22:29 Виктор Иванов
Полицаи са притиснали към земята един от арестуваните протестиращи. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ, НИКОЛАЙ ЛИТОВ И ЙОРДАН СИМЕОНОВ
и от протеста отговаряха с лютив спрей на полицейските атаки.
Протестиращи от “Системата ни убива” използваха мирен начин на протест, като се престориха на умрели пред полицията.
Десетки плачеха, след като бяха разпръснати от полицията със сълзотворен газ и лютив спрей.
Две линейки пристигнаха на пшлощад “Независимост” и откараха двама пострадали мъже.
Протестиращите от “Възраждане” с черните тениски и хоругви бяха на първа линия пред полицейския кордон.
Едно от красивите попълнения в редиците на жандармерията също пазеше на протеста и никой не би посмял да вдигне ръка.
Арман Бакикян (в ляво) и Николай Хаджигенов от “отровното трио” в бели тениски с наспис “Мутри вън”, които носиха и други протестиращи.
Протестиращи използваха пълен контейнер за боклук срещу полицията, като го врязаха в органите на реда от първа линия.
Площад “Независимост” стана на дупки, след като някои изровиха жълти павета, които после хвърляха по полицията.
Протестиращи на няколко пъти се опитваха да обърнат полицейски бус, като го клатеха от двете страни.
Полицай разгонва агресивни протестиращи като ги пръска с лютив спрей. Сред пострадалите от спрея бяха и журналисти.

3 различни групи под прозорците на властта, ядрото - провокатори

Яростни атаки от ранни зори

Идеологическа дистанция между различните протестъри

Над 100 полицаи и журналисти сред пострадалите от лютивия спрей, СЕМ гневен

Свирепи още от рано сутринта бяха стеклите се на “Великото народно въстание” - така бе наименуван протестът в първия работен ден на депутатите.

Още преди 9 часа полетяха първите яйца и бутилки срещу полицаите. Те пък отговориха със сълзотворен газ, палки и арести. Толкова ранна ескалация на напрежението не е позната при нито един от протестите в демократичната история на страната. Сблъсъците пък напомняха на тези между полиция и демонстранти от началото на 1997 г., когато с протести бе свалено правителството на Жан Виденов.

Гърмежи от бомбички, арести и изнасяне на отпуснат в безсъзнание полицай бяха първите гледки на ранната сутрешна ескалация на напрежението. В продължение на близо 3 часа не спираха опитите за пробиване на кордона от жандармеристи пред централния вход на Партийния дом.

В оръжия се превърнаха и

жълтите павета,

които

протестиращи

изравяха

от площада, с

дръжките на

знамената пък

удряха полицаите

Други изтръгваха като трофей щитове и шлемове на жандармеристи. Фуражки бяха захвърляни по земята. Трети пък извлякоха контейнер за смет и го ползваха като таран, който врязаха в полицейския кордон.

Нулева бе реакцията на органите на реда след първите провокации. След всички унизителни подигравки, облепяне на щитовете им със стикери и рисуване на сърчица с червило, замеряне с яйца и бутилки, бутане и блъскане обаче дойдоха ответни атаки - пръскане с лютив спрей и сълзотворен газ. На няколко пъти така бе разпръсната разярената тълпа. Наранени бяха и журналисти, а десетки бяха откарани в болница с изгаряния по очите от полицейските спрейове. Съветът за електронни медии пусна специално изявление. “Журналистите са очите и ушите на всяко общество и всеки опит те да бъдат обгазени или наранени е атентат срещу свободата на словото”, написа СЕМ в позицията си. Освен че пострадаха от полицията, журналисти бяха нападани и от по-буйни протестиращи заради това, че снимат.

45 бяха ранените само до 14,30 по данни на столичната здравна инспекция. 38 от тях са обслужени от Бърза помощ. Ранени бяха приети в “Пирогов”, ВМА, ИСУЛ, Първа градска и МВР болница. На няколко пъти

се наложи

линейките

да влизат

сред протестиращите,

за да вадят пострадали. Имаше и припаднали от жегите.

Сред по-сериозно

обгазените

се оказа и

Мая Манолова

35 души, над 30 от които с различни криминални прояви и близки до партия “Възраждане”, бяха задържани по време на протестите. Сред тях е и Пламен Стоянов-Големия Дамбовец, арестуван преди години по делото “Октопод”.

“Срещу българската полиция беше изправен криминален контингент и ултраси, доведени от провинцията”, възмути се шефът на СДВР Георги Хаджиев. И обясни, че над 100 полицаи са били напръскани с лютив спрей “от хора с противогази и лични предпазни средства”.

Кой мирен

протестиращ

ходи с

противогаз

на протест, попита Хаджиев. Срещу униформените са се мятали камъни и павета, били са удряни с метални пръти и дървени колове, разказа той. 27 полицаи били откарани в болница за допълнителна помощ, един е със съмнения за счупена ръка.

Въпреки че вероятно протестът от 2 септември е една от най-многолюдните сутрешни демонстрации в последните 30 години, той отново се показа разделен. Групите протестиращи опитваха да се дистанцират едни от други - физически и идеологически. Докато едни замеряха полицаите, други се наредиха да ги предпазят. В късния следобед пък жени се наредиха пред кордона и започнаха да прегръщат жандармеристите. Обясниха, че това е отговорът срещу насилието над жени, което по-рано през деня упражнили полицаи. Тази различна тактика - да бъде нападана полицията или защитавана, доведе до вътрешни сблъсъци в протеста и дори се стигна до сбиване.

Дистанцията се спазваше още на ниво организация - 3 бяха импровизираните сцени с говорители. На фонтана пред президентството по традиция бе “отровното трио” - Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и Велислав Минеков. Те излъчваха речта на Румен Радев през тонколоните си, а веднага след нея започнаха с призивите протестиращите да влязат в сградата на парламента. Даваха и полезни съвети какво да се прави при напръскване на очите с лютив спрей.

Пред Партийния дом от тонколона посланията си отправяха майките от “Системата ни убива” - най-сдържаната група, чиито призиви бяха за мирно искане на оставка и да не бъде провокирана полицията.

А пред БНБ на тавана на микробус с уредба бе покачен Иво Дошев от платформата “Обществен контрол” заедно с Антоанета Цонева от “Да, България”. Това бе мястото на хората на Христо Иванов.

Освен българския трибагреник на буса бяха закачени и две знамена на ЕС, които разгневиха представителите на “Възраждане”.

“Това е антибългарски символ. Ела, слез тук при нас!”, заканваха се привърженици на Костадин Костадинов в еднакви черни тениски с партийния си герб.

С бели тениски с надпис “Мутри вън” бяха пък хора, близки до “отровното трио”. С маски и флагове се отличаваха и симпатизантите на “Да, България” и ДСБ.

Яки момчета с тениски на “Възраждане” провокираха, арестуваха лидера им Костадинов

20-30 добре сложени момчета, повечето облечени с тениски на русофилската партия “Възраждане”, предизвикаха повечето от сблъсъците с охраняващите протеста полицаи и жандармеристи. Част от тях носеха и тениски с надписи “Мутри, вън!” като на “отровното трио”.

Групите им се придвижваха между различните части на протеста, търсейки къде да предизвикат сблъсъци. Преди тях пък вървяха момчета, които предупреждаваха жени, деца и възрастни да изчезнат от тези райони. Прътове от знамена, извадени павета и дори лютиви спрейове ползваха от групата, за да предизвикат сблъсъците с полицията.

Голяма част от хората на “Възраждане” бяха напръскани с лютив спрей от полицията. Сред пострадалите бе и партийният лидер Костадин Костадинов, а вечерта бе и арестуван.

Именно привърженици и членове на “Възраждане” са и най-голямата група от задържаните на протеста, потвърдиха от СДВР.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>