На „Дондуков“ летят павета и камъни, бият журналисти (Снимки, видео)

02.09.2020 12:22 Виктор Иванов
СНИМКИ: Николай Литов, Велислав Николов и Йордан Симеонов
Раненият на бул. "Дондуков" полицай СНИМКИ: Йордан Симеонов
Депутатите излизат по няколко от парламента и ги качват на бусчета.
Протестиращ напръскан с лютив спрей от полицай.
СНИМКА: МВР
Протестиращ използва българското знаме да налага полицаите.
Николай Хаджигенов
Президентът Радев минава през протеста, след като обръщението му в Народното събрание приключи.
СНИМКИ: Велислав Николов
СНИМКИ: Авторът

12:13 часа: Припадна протестиращ от „Възраждане“. От движението започнаха да бият журналисти, пречат им да снимат.

Към 12:09 часа: Протестиращи мятат камъни и павета. 

Към 12:07 часа: Дойде пожарна. Развиват маркуч зад кордона на "Дондуков".

Към 11:57 часа: Отново разпръскване на провокаторите с лютив спрей. Бутилки и кенчета се хвърлят по полицаите. Този път сблъсъкът е в ляво от централния вход на партийния дом. Полицаите прибраха няколко с тениски на "Възраждане".

Има още обгазени хора, сред които и Мая Манолова. 

Към 11:34 часа: Протестиращите използваха контейнер за смет като таран срещу полицаите. Група мъже избутаха контейнер до блокадата и блъснаха с него полицаите. Контейнерът падна и се разсипа.
Не се стигна до следващи атаки.

Има данни, че до момента ранените полицаи са над 20.

Протестиращите продължават да вадят павета от булевард "Дондуков".

Към 11:28 ч.: Ранен е полицай на бул. "Дондуков" от хвърлено паве. На път е линейка. Арестувани са още няколко души. Яките момчета къртят жълтите павета и ги мятат по полицаите.

Депутатите излизат от сградата на Народното събрание по няколко и ги качват на бусчета.

Към 11:27 ч.: Още един арестуван на протеста.

Към 11:10 часа: Поредна атака на протестиращите към полицията. Замеря се с бутилки и яйца, бутат микробусите. Пускат се димки, гърмят бомбички. Полицията отговаря със сълзотворен газ и лютив спрей.

Към 11:07 ч.: Започна струпване на яки момчета на бул. "Дондуков". Те са с тениски "Мутри вън" и "Възраждане". 

Към 10:40 ч.: Момчета с черни фланелки с надпис "Възраждане" обикалят сред протестиращите и предупреждават майките с деца да напуснат площада до 11 ч. Явно щурмоваците от проруската партия на Костадин Костадинов, наричан Костя Копейкин, се канят да упражняват грубо насилие, за да предизвикат полицията.

Към 10:27 часа: До 11 часа да се изтеглят назад от полицията всички жени и деца. За това призова протестър Иво Дошев, покачен на своя бял микробус. Очаква се след половин час да има поредна доза сблъсъци, за опит да се нахлуе в партийния дом.

Междувременно отново полетяха яйца към парламента.

Към 10:02 часа: Полицаите разпръскват протестиращите с лютив спрей. Полицай се качи върху един от камионите на жандармерията и пръска към първите и най-агресивни в редиците на протеста.

Екипът на bTV Новините, който отразява събитията, също пострада.

Наложи се операторът на bTV Новините Борислав Мавров да бъде откаран с линейка в болница, след като беше обгазен.

Продължават проявите на агресия срещи полицейски служители, които са разположени около сградата на Народно събрание, за да опазват обществения ред. Някой от протестиращите отнеха част от полицейското оборудване, други направиха импровизирани заграждения от инвалидни колички.

Трети чоплят жълтите павета за камъни, които хвърлят по полицията.

Към 9:55 часа: Протестиращите отново се опитват да пробият полицейския кордон. Хвърлят се бомбички срещу органите на реда, към тях летят и бутилки. Полицаите обаче единствено се защитават с щитове.

Към 9:47 часа: "Г-жо Караянчева, сега е моментът да избягате все още! Гледайте да се спасите!". С тези заплашителни думи от озвучителната уредба се обърна Арман Бабикян към шефката на НС. Той призова всички протестиращи да се преместят пред паркинга на партийния дом.

Няколко гневни протестиращи пък започнаха да бутат и клатят един от камионите на жандармерията.

Към 9:38 ч.: Президентът Радев минава през протеста, след като обръщението му в Народното събрание приключи. Той се отправи към президентството. Протестиращите му пляскат с викове "Браво".

Към 9:28 часа: Първите редици на протеста се карат помежду си. Малка група протестиращи са застанали пред жандармеристите, за да ги пазят от повторни сблъсъци, а други протестиращи се карат с тях и искат да се дръпнат. Чуват се викове: "Платени сте!".

Към 9:12 ч.: Николай Хаджигенов бе пропуснат от отровното трио беше допуснат от жандармеристите да се качи на стълбите пред централния вход на партийния дом, където до преди минути имаше сериозни сблъсъци. Той излезе с вдигната ръка пред протестиращите, за да успокои тълпата, след което ги поощри да викат по-силно.

На камиона на Отровното трио е пусната речта на Радев от Народното събрание, за да слушат протестиращите.

Към 9:08 ч.: Има ранен полицай. Чуват се гърмежи.

Четирима изнесоха полицай, който бе отпуснат като труп, но следи от кръв не се виждат. 

Настана суматоха на протеста. Не спират опитите да се нахлуе в партийния дом. Някои от протестиращите успяха да вземат шлемове, щитове и полицейски шапки от органите на реда.

Протестиращите не спират да хвърлят яйца и бутилки по сградата на Народното събрание. 

Органите на реда арестуват недоволни.

Към 9,00 часа: Ескалация на напрежението пред централния вход на партийния дом. Пластмасови бутилки с вода и яйца се хвърлят по жандармерията, а хората от първите редици се опитват да пробият кордона. От протестиращите хвърлиха и димка по полицаите.

Около 9 часа, част от протестиращите опитаха да пробият полицейския кордон. Малко по-рано, втори човек е задържан в района на пл. „Независимост“, след като при проверка у него са открити забранени предмети.

Към 8:50 ч.: Президентът Радев влезе през централния вход на партийния дом. Премина заедно с вицепрезидентката Илияна Йотова през тълпата от протестиращи. Реакциите бяха овации и поздравления. Посрещнаха го със знамена и хоругви. Някои се ръкуваха с него. 

Към 8:47 ч.: Яйца полетяха към сградата на партийния дом. Черупки и жълти петна се стичат по прозорците и стените на новото НС. Минути остават до началото на работния ден за депутатите, а на място продължават да прииждат протестиращи.

Офицер Шивиков и още двама с парадни униформи преминаха парадно през протеста, ескортирани с хоругви.

Към 8:20 ч.: Десетки протестиращи се стичат към партийния дом в първия ден от работата на депутатите в новата пленарна сесия. Полиция е обградила цялата зона около Ларгото и проверява щателно отиващите към протеста. Претърсват се чанти и се конфискуват опасни предмети.

Освен кордон от полиция около новото място, където ще заседават депутатите има и жандармерия, а полицейските автомобили са паркирани плътно около сградата.

Най-много хора има пред БНБ. На първа линия пред жандармеристите са хора от "Възраждане" и БОЕЦ, а по щитовете на полицията се лепят стикери с образите на Доган, Валери Симеонов и Бойко Борисов, Кошлуков. Други пък рисуват сърца с маркери и червило.

На протеста бе забелязан и репортер на германската тв ZDF.

Към 8:00 ч.: Национален протест и масирано полицейско присъствие има в първия работен ден на депутатите след лятната ваканция и 56-и ден от протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор..

Около 8 часа възникна напрежение между протестиращите и полицията, предава БНТ.

Протестиращи на два пъти се опитват да обърнат колите на жандармерията около новата сграда на Народното събрание в София. Те хвърлят яйца, ябълки и бутафорни банкноти от 500 евро. Доста полицаи вече са омазани с яйца. Всички сложиха шлемове и щитове. Още снощи от Оровното трио се заканиха, че днешният протест няма да бъде мирен.

Тази сутрин, около 8 часа, мъж се качи върху полицейски автомобил и започна да скача върху него. Задържан е, съобщиха от пресцентъра на полицията.

Нова тв показа и как го арестуват.

Есенната сесия на парламента започва под обсада, след като организаторите на протестите срещу правителството и главния прокурор призоваха недоволните да се съберат пред новата сграда на Народното събрание.

Площад "Александър Батенберг" е разделен на две - депутати влизат през пропускателен пункт пеша откъм БНБ. Влизането на автомобили и граждани е забранено.

Движението около "Александър Невски" е нормално, с изключение подстъпите към НС, които са преградени с автобуси. На 10 м. един от друг от "Александър Невски" до БНБ има разположение полицаи.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>