Борисов събра 120 депутати да внесе конституцията, кабинетът остава

01.09.2020 21:30 Виктор Иванов

Патриотите не вкарват исканията си, но вече съгласни да подпишат

Има и вариант Б, но не е експертен кабинет

БСП с официален призив да се протестира, ДПС също се включило

ГЕРБ вече имат нужните им 120 депутати, които да подпишат проекта за нова конституция, за да бъде внесена тя в първите дни от есенната сесия на парламента. Тя стартира в сряда. Това научи “24 часа” от източници в управляващата партия.

Под проекта подписи ще сложат всички депутати на “Обединени патриоти”, въпреки че техните предложения засега няма да бъдат включвани в него. За това са се разбрали премиерът Бойко Борисов и лидерите на ВМРО Красимир Каракачанов и на НФСБ Валери Симеонов на коалиционен съвет във вторник следобед.

Част от разумните предложения на патриотите ще залегнат в проекта в хода на дебатите, обещал Борисов на партньорите си.

ВМРО ще продължи да настоява в конституцията да влязат исканията му за забрана на гей бракове, задължително гласуване, образователен ценз за гласуване и задължителна казарма, обявиха обаче от партията, след като стана известно постигнатото споразумение.

“Постигнахме принципно съгласие с партньорите. Разговорите продължават”, коментира пред “24 часа” шефката на парламента Цвета Караянчева, която е в контактната група на ГЕРБ за проекта за нова конституция.

Борисов обяснил на партньорите си и че предложените текстове в новата конституция

за съдебната

власт изцяло

покриват

изискванията

на ЕК и

Венецианската

комисия

В сигурната подкрепа и на 4-ма депутати извън управляващата коалиция са убедени в ГЕРБ. Подписите щели да бъдат положени вероятно още утре и така проектът може да бъде внесен.

Борисов се е отказал да подаде оставка и да се търси друг вариант за правителство дори и да не се съберат 160 гласа за свикване на Велико народно събрание.

“Следва работа”, отговори във вторник той на въпрос какъв ще е ходът му, ако не бъде събрано нужното мнозинство, след като ДПС се обявиха против.

“Каква е алтернативата? Бесилките и ковчезите ли? Сценарият лъсна, а целта е да го няма Борисов, да го няма ГЕРБ.

Сценаристите са

ясни - БСП, ДПС,

Божков, Радев,

Христо Иванов

и олигарсите

Аз се радвам, че се видя кои партии наистина искат промяна и кои лъжат”, коментира Борисов решението на ДПС.

“Поредните лъжи паднаха - как ДПС подкрепя ГЕРБ и как всички партии искат Велико народно събрание. Ние показахме политическа воля за рестарт”, заяви още лидерът на ГЕРБ.

Премиерът не се е отказал и от вариант Б, но той със сигурност не включвал експертно правителство, както настояват от ДПС и каквито слухове се появиха в началото на седмицата. Целта е да се състави кабинет тип “Орешарски”, заподозря Борисов. “Отидоха, подплашиха Доган, той им махна през храста и сега направиха какво? Отново БСП, ДПС, Радев и олигархията - заедно”, заключи той.

“Докато не видя подадена оставка, няма изобщо да се увличам в този дебат. Имам готов вариант за конституция”, заяви пък президентът Румен Радев. Отказа да разкаже повече, преди правителството да подаде оставка, но се зарече веднага след нея да инициира дебат по предложенията си. 

“Народните представители по конституция изразяват волята на народа и следва да се съобразят с нея, а тя е ясна - незабавна оставка, служебно правителство”, добави той. Днес на старта на парламента

президентът

ще направи

обръщение

към народа и депутатите от новата пленарна зала. Последно той говори в Народното събрание за откриването на миналата есенна сесия.

Изпълнителното бюро на БСП пък отправи официален призив към социалистите да излязат днес. В страната в организацията на протестите са се включили и структури на ДПС.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>